У Львові відбулась зустріч із командою Яндекса (фото, відео)

Сьогодні, 25 вересня, в приміщенні готелю «Нобіліс», що знаходиться у Львові на вулиці О. Фредра, 5, відбулась зустріч львів'ян з командою російського пошуковика Яндекс.

Про це повідомив кореспондент Дивись.інфо.

Зустріч розпочала керівник групи зі зв'язків з громадськістю Яндекс.Україна Наталя Журавльова, а основним доповідачем була гостя з Москви, аналітик відділу маркетингу Поліна Трояновська.

На зустрічі розповідали про те, звідки Яндекс бере дані про те, що львів'яни шукають в інтернеті і як ці дані можна використовувати для отримання різної цікавої статистики.

Під час зустрічі йшлося про те:
- звідки ми дізнаємося, що львів'яни та жителі інших регіонів шукають в інтернеті,
- скільки запитів мешканці Львова задають пошуку Яндекса щодня,
- із яким обсягом даних нам доводиться мати справу,
- яку користь можна отримувати з пошукової статистики,
- що таке Вордстат і сплески пошукового інтересу,
- як навчитися самотужки швидко дізнаватися, що жителі країни, регіону або міста шукають у мережі.
Також, увазі слухачів було пердставлено свіже дослідження «Що жителі Львова та Львівської області шукають в інтернеті» (літо 2013 року) – про те, що львів'яни найчастіше запитують у Яндекса, яку роботу шукають, що хочуть купити, а що – продати та багато іншого.
Поліна Трояновська зарекомендувала себе як хороший спікер і її доповідь викликала багато запитань у слухачів та викликала жваве обговорення.
Відтак, щодня жителі Львова та області задають пошуку Яндекса близько 250 тисяч запитів ― це десь 1,5 % від усіх запитів з України. Пошукові запити відображають інтереси та звички мешканців регіону. Наприклад, із них можна дізнатися, яким стравам і напоям віддають перевагу користувачі, що вони хочуть завантажити з інтернету та яку роботу шукають. Яндекс вивчив запити львів'ян на деякі теми:

Найпопулярніші запити

Список найпопулярніших пошукових запитів користувачів із Львівської області майже не змінюється з часом ― ні за днями тижня, ні за сезонами. Найчастіше користувачі шукають соціальні мережі.

Топ-20 запитів львів’ян до Яндекса за один тиждень літа 2013 року:

(тут і далі у квадратних дужках наведено конкретні формулювання запитів)

  1. [вконтакте]
  2. [одноклассники]
  3. [вк]
  4. [порно]
  5. [vkontakte.ru]
  6. [гугл]
  7. [одноклассники моя страница]
  8. [google]
  9. [vk]
  10. [контакт]
  11. [погода у львові]
  12. [вконтакте вход на страницу]
  13. [vk.com]
  14. [авториа]
  15. [ігри для дівчаток]
  16. [odnoklassniki.ru]
  17. [ігри]
  18. [google.com.ua]
  19. [однокласники]
  20. [в контакте]

До першої сотні запитів, окрім соцмереж, потрапляють популярні місцеві сайти, авторинки та телесеріали. Помітні зміни в топі відбуваються лише у зв'язку зі святами, надзвичайними ситуаціями або іншими великими подіями. Наприклад, цього літа у Львові та області до топ-100 потрапили запити про рейтингові списки абітурієнтів і "Львівську політехніку".

Мова запитів

Близько третини запитів до Яндекса львів'яни задають українською мовою, стільки ж – російською. Ще в понад 20 % запитів неможливо визначити мову через однакове написання українською та російською ― приміром, [чупакабра] чи [канал футбол онлайн] ― або через те, що запит є назвою сайту, інтернет-сервісу чи, наприклад, моделі товару.

Серед запитів львів’ян трапляються і задані суржиком ― наприклад, [слухать саму красіву музику] або [як зробити причоску]. Їх лише трохи більше 1 % від загального потоку.

Купити ― продати

Приблизно 1,1 % запитів львів'ян до Яндекса містять слова "купити" та "продати" в різних варіантах. При цьому, судячи із запитів, придбати що-небудь хочуть майже в 15 разів частіше, ніж продати.

Топ-10 речей, які жителі Львова та області хотіли купити*:

  1. Авто
  2. Квартиру у Львові
  3. Коріння білого перстачу
  4. Мобільний телефон
  5. Годинник
  6. Протеїни
  7. Амінокислоти
  8. Картину
  9. Монети
  10. Велосипед

Топ-10 речей, які львів’яни хотіли продати:

  1. Мисливські рушниці та порох
  2. Монети
  3. Будинок
  4. Авто
  5. Запчастини до авто
  6. Ягоди
  7. Дрова
  8. Кирзові чоботи
  9. Шубу
  10. Друкарську машинку

*Тут і далі в рейтингах враховано найпопулярніші запити львів’ян на ту чи іншу тему, запити про одне й те саме (із різними формулюваннями або різними мовами) об’єднано.

Робота

Із пошуком роботи пов’язано близько 0,5 % усіх запитів жителів Львова та області. У більшості з них не зазначено конкретні вакансії ― найчастіше запитують [шукаю роботу львів], [робота в трускавці], [робота в стрию вакансії] або просто [робота].

Топ-5 вакансій у запитах львів’ян до Яндекса:

  1. Офіціант
  2. Будівельник
  3. Водій вантажівки
  4. Промоутер (роздавання листівок)
  5. Продавець-консультант

У пошуках роботи віддають перевагу газеті «Ваш магазин» ― запити [робота у львові вакансії ваш магазин], [ваш магазин шукаю роботу] ― або сайту 032.ua.

Найчастіше мешканці Львівщини шукають роботу в себе вдома: у Львові, Стрию, Дрогобичі, Самборі, Яворові, Червонограді. Серед популярних регіонів для пошуку роботи за межами області ― Крим (шукають сезонну роботу на літо), Польща та Росія (зокрема, Москва та Магадан). Роботу в Києві шукають рідше.

Кулінарія

Трохи більше 0,3 % запитів львів’ян до Яндекса пов’язано з пошуком рецептів. Найчастіше шукають рецепти салатів. Більша частина інших запитів стосується місцевих страв ― [пляцки західної україни рецепти], [рецепт закарпатської чачі з грушок] і навіть просто [рецепти української кухні]. А ще жителі Львова та області люблять робити заготівлі ― шукають, наприклад, [рецепт варення з груш], [ніжинський салат рецепт] і [рецепт кабачкової ікри на зиму].

Топ-10 страв, які львів’яни хотіли приготувати цього літа:

  1. Страви з кабачків
  2. Пляцки
  3. Пироги з яблуками
  4. Морозиво
  5. Страви з баклажанів
  6. Квашені та мариновані огірки
  7. Вино з ожини
  8. Вишня у власному соку
  9. Шпарагівка
  10. Піца

Цікаво, що у Львівській області в десятку найпопулярніших не потрапили страви, які часто шукають в інших регіонах країни: сирники, сирна запіканка та лазанья.

Про "фірмові" продукти Львова ― каву та шоколад ― самі львів’яни запитують не так багато. Найчастіше в інтернеті шукають зелену каву, за допомогою якої зараз модно худнути, наприклад, [зелена кава для схуднення ціна]. А найпопулярніші запити про шоколад ― про "Львівську майстерню шоколаду", шоколадний фонтан і шоколадну маску для волосся.

Запити як питання

Майже 2 % запитів львів'ян до Яндекса сформульовано як питання ― наприклад, [як видалити білий наліт з кришталю] або [хто з людей може дати гроші взайм]. Когось із львів'ян цікавить, [как отбелить зубы], хтось переживає, [куди звертатися якщо своєчасно не видали закордонний паспорт], а хтось намагається дізнатися, [как перевести на русский слово с украинского - прымхы].

Топ-5 питань жителів Львівщини до Яндекса:

  1. [як правильно перемикати передачі]
  2. [як знайти свою мету в житті психотерапія]
  3. [як прибрати живіт і боки]
  4. [як зробити дитину]
  5. [як підключити інтернет через телефон]

Ось ще кілька запитів львів’ян зі словами "хто", "що", "як", "де", "коли" та "чому". Якісь із них задають не менше десяти разів на тиждень, а якісь ― унікальні.

[хто повинен краще готувати мужчина чи жінка]

[хто намальований на гривнях]

[що потрібно знати продавцю іграшок]

[мій кіт їсть кактус що робити]

[как самому снять с себя порчу на деньги]

[як сказати хлопцеві що я його люблю на українській мові]

[де живуть колібрі]

[де у львові засмагають]

[когда есть фасоль утром или в обед]

[чому коти бояться пилососів]

[чому жанну дарк спалили]

Запити про Львів від користувачів з інших регіонів

Що найчастіше шукали про Львів мешканці інших областей України:

  1. Погода у Львові
  2. Карта Львова
  3. Робота у Львові
  4. «Сландо» у Львові
  5. Визначні місця Львова

Крім того, з інших міст запитують про готелі Львова або добову оренду квартир, хочуть купити нерухомість, цікавляться Львівською меблевою фабрикою або катанням на квадроциклах у Львові.

Після офіційної презентації, розмови та обговорення інформації продовжилися при неформальному спілкуванні з різними наїдками.
Повний перебіг зустрічі можна переглянути у відео:
yandex2 yandex3 yandex4 yandex5 yandex6

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: