"Львівська хвиля" погрузла у жіночих скандалах

Уже через кілька днів, 1 жовтня, у львівському медіапросторі може виникнути черговий скандал. Саме до вівторка працівники «Радіо «Львівська хвиля» просили керівників та власників вирішити неприємну ситуацію, що склалась у колективі, повернути на роботу звільнених журналістів та усунути з радіо деструктивний, на думку більшості колективу, елемент - керівника суспільно-інформаційних програм Оксану Колодрубець.

Як відомо, цієї п’ятниці на одному з найпопулярніших радіо у Львові відбулась ескалація конфлікту, коли внутрішні міжособистісні неприязні стосунки переросли рамки творчого колективу й вилились назовні. Нагадаємо, конфлікт між радійною службою інформації та керівником суспільно-інформаційних програм мав місце 26 вересня. Хоча, як розповідають «хвилівці», оскільки О.Колодрубець мала інше бачення написання новин для радіо, то творчі непорозуміння не були рідкістю і раніше. Так через новину, яку підготувала журналістка Ірина Сало, зав’язалась чергова суперечка. Із цієї, на перший погляд, дрібної причини, розгорівся чималий конфлікт. Закінчився він звільненням не лише І.Сало (їй першій було запропоновано покинути роботу), а й усіх інших журналістів служби інформації, включно з її керівником Іриною Мартинюк.

«У колективі стало неможливо працювати в тих умовах, що нам створювали. Проте ніхто не хотів, аби негативна інформація поширювалась містом. Нікому не хотілось ганжувати славу радіо. До прикладу, я пропрацювала на радіо 11 років, й воно для мене є рідним. Однак, після звільнення з роботи однієї з працівниць, терпець у мене увірвався, - розповіла «Львівському порталу» Ірина Мартинюк. – Служба інформації радіо «Львівська хвиля» у середу ввечері прийняла рішення не виходити у четвер з новинами в ефір. Це був фактично страйк. Таким чином ми вирішили захистити права на працю нашої працівниці Ірини Сало, яку усунули від роботи без жодних пояснень. Відтак наше колективне рішення вилилось у протест. Після цього керівництво радіо нам звеліло написати заяви на звільнення і на сьогодні з нами вже розрахувались, подякували за роботу, віддали трудові книжки. Як далі розвиватиметься ситуація – невідомо».

Звільнення колег обурило решту колективу й вони написали листа до керівництва. «Хвилівці» пояснюють, що О.Колодрубець за кілька місяців роботи на радіо конфліктувала не лише зі службою інформації, а відтак звільнення журналістів не призведе до налагодження збалансованої ситуації в колективі.

«Ми не подаємо цей лист, як ультиматум, ми просто хочемо нормально працювати», - каже виконавчий директор «Львівської хвилі» Володимир Лучишин.
Звернення до керівництва радіостанції із проханням розібратися в ситуації і повернути для колективу можливість і далі працювати в комфортних психоемоційних умовах підписав практично весь колектив радіо.

«Ми сподіваємось, що керівництво зважено підійде до вирішення ситуації й забере фактор, який заважає працювати», - сказав В.Лучишин.
Натомість Оксана Колодрубець не вважає себе винною в тому, що сталось на радіо й навпаки стверджує, що саме вона усі ці місяці страждала від «старожилів» «ЛХ».

«Прийшовши на роботу, у перший же день я зрозуміла, що мене провокуватимуть на конфлікт. Це було зрозуміло з того, як мене зустріли. Я завжди намагалася порозумітися... Я жодного разу не дозволила собі підвищити голос. А щодо звинувачень у непрофесіоналізмі, так це просто смішно. Я ж не з вулиці прийшла, маю великий досвід роботи, в тім числі й на телебаченні та радіо, - розповідає О.Колодрубець. - Було кілька випадків, коли я вважала, що треба в новині щось відкоригувати чи я вважала, що інформація незбалансована, то я завжди проводила такі зібрання з випусковими у відкритій кімнаті, щоби нашу розмову чули інші люди, бо я бачила, що чекають, коли в мене нарешті здадуть нерви, тобто, «коли вона нарешті зробить якийсь необачний крок».

На запитання «Львівського порталу», який вона бачить вихід з ситуації, О.Колодрубець відповіла: «Вихід з ситуації має бачити керівник, бо він має на те повноваження. Я не можу коментувати. Я не буду себе захищати, бо не маю чого себе захищати».

Своєю чергою директор радіо «Львівська хвиля» Віктор Іваницький вважає, що ситуація з конфліктом є «роздута».

«Багато творчих колективів мають поточні і щоденні питання міжособистісних стосунків. Не думаю, що з цього варто роздувати таку подію», - зазначив він у коментарі Гал-інфо.

Директор радіо запевняє, що новини незабаром знову з’являться в ефірі, щоправда готуватимуть їх уже не ті журналісти, що працювали досі.

«Будемо працювати. «Львівська хвиля» – це радіо новин також, і вони будуть. Усі конфлікти я намагаюсь вирішити через загальні збори колективу. Зараз усе нормально, усі працюють, окрім служби інформації. Служба інформації, її керівник Ірина Мартинюк, зверталася до мене щодо непорозумінь, які складаються між нею та керівником суспільно-інформаційних програм Оксана Колодрубець. Я пообіцяв вирішити цей конфлікт, і я отримав запевнення, що всі працюватимуть надалі. Але на наступний день новини на радіо не вийшли в ефір, після чого я зібрав загальні збори колективу. Пояснив, що це неповага до слухача, колективу та до мене як до керівника. Мої зауваження прийняли і попросили вибачення. Ті, хто не вийшов на ефір, написали пояснення. Вони пояснили, що чекають на вирішення конфлікту. Я зазначив, що на роботі потрібно працювати, але люди були готові написати заяви на звільнення. Вони сказали, або ви когось звільняєте, або звільняємось ми. Жодного тиску не було, журналісти самі написали власноручно заяви, і ми потиснули одне одному руки», - сказав Віктор Іваницький.

Отже варто розуміти, що наразі директор не має наміру дослухатись до прохання колективу.

Відтак, якщо думка В.Іваницького, а також власника радіо (ТРК «Львівська хвиля» належить до сфери впливу Мирослава Хом’яка, який на цей час є директором Департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА) за кілька днів не зміниться, то, починаючи з 1 жовтня, «Львівська хвиля» ставатиме іншою. Адже таке радіо, до якого звикли слухачі, існувало виключно завдяки колективу, що створює продукт.

«Чому через непрофесійність та амбіції однієї людини з медіапростору Львова може зникнути «Львівська хвиля»? Якщо з «Хвилі» забрати теперішній склад, це радіо перестане існувати. Не «фізично», а як феномен, яким воно було в останні роки», - вважає Ігор Балинський, кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент кафедри журналістики Гуманітарного факультету Українського Католицького Університету.

Варто зазначити, що ситуація на «ЛХ» жваво обговорюється у соціальних мережах. Зокрема, прихильники радіо висловлюють слова підтримки колективу та сподіваються, що керівництво проявить розуміння й залагодить конфлікт без кадрових втрат. Щоправда, є коментарі, в яких щиро тішаться подібній ситуації та чекають творчого обнулення, попри це, що цей процес безсумнівно потягне за собою зменшення позитивного іміджу та зниження рейтингів радіо.

Фото: Львівська пошта

Зоряна ОНИШКЕВИЧ, «Львівський портал»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: