Придбані на стихійному ринку продукти часто є причиною харчових отруєнь, - Держсанепідслужба

Цьогоріч на ринках міста було додатково створено близько 600 вільних торгових місць. Однак, як зазначають у департаменті економічної політики, проблема стихійної торгівлі у невстановлених місцях і з порушенням санітарно-гігієнічних вимог залишається актуальною.

«Стихійна торгівля - це не лише порушення правил благоустрою, але й явище, яке негативно впливає на імідж нашого міста. Продукти на вулиці реалізують у пилюці, а погодні умови сприяють розмноженню бактерій, особливо у молочних продуктах, що може негативно відобразитись на здоров’ї покупців», - розповіли у відділі торгівлі департаменту економічної політики.

За інформацією Львівського міського управлінні Головного управління держсанепідслужби у Львівській області, за 8 місяців 2013 року сума гострих кишкових інфекцій (гастроентероколіти, дизентерія) зросла порівняно з аналогічним періодом минулого року в 1,3 рази. Відтак, зареєстровано 1547 випадків, з них - 1125 серед дітей до 17 років. Спостерігається і ріст захворюваності сальмонельозом в 2,2 рази ( 71 випадок, з них 21 серед дітей до 17 років проти 32 випадків, з них 13 дітей за 8 місяців 2012 року).  Дещо зросла захворюваність інфекційним гепатитом ( 16 вип. -  з них 2 серед дітей до 17 років проти 12 вип. - з них 6 серед дітей та аналогічний період минулого року ).

«Основні фактори інфікування:  недотримання правил особистої гігієни, споживання немитих овочів та фруктів, кисломолочної продукції, м’ясних кулінарних виробів домашнього приготування , придбаних на ринках міста, в т.ч. на стихійних ринках.

Перед тим, як придбати  продукти харчування необхідно звернути увагу на умови зберігання, терміни реалізації і цілісність упаковки продукту.

Переважаючим фактором ймовірного інфікування можна вважати домашню молокопродукцію (сир, молоко, сметана) і м’ясну кулінарію домашнього виготовлення придбану на стихійних ринках. Зазвичай, торгівля такими товарами проводиться безпосередньо «з землі» . Крім того, серед пересічного населення є багато носіїв патогенних штамів мікроорганізмів, в т.ч. туберкульозу, які безпосередньо виділяють збудника при кашлі, розмові. Таким чином збудник може потрапити в продукцію як первинно (при виготовленні і недотримання правил особистої гігієни), так і вторинно з мікрочастинками пилу, слизу», - повідомила Вікторія Нижник, головний спеціаліст  Львівського міського управління Головного управління держсанепідслужби у Львівській області.

«Відтак, ми закликаємо мешканців не купувати продукти у не встановлених місцях без гарантії їх якості та свіжості. Попит породжує пропозицію, тож якщо мешканці купуватимуть продукти на ринку, це стимулюватиме торговців переходити у відповідні місця, де будуть перевірятись ті сільськогосподарські продукти та городина, яку вони реалізують», - зазначила Галина Шарко, начальник відділу торгівлі.

Нагадаємо, відповідно до ухвали Львівської міської ради «Про правила благоустрою міста Львова», штраф за їх порушення становить від 510 до 1700 грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: