Сех взяла участь в обговоренні проблеми видобування сланцевого газу за участі науковців

Девід-Кемерон

У Львові відбулося обговорення на тему: «Видобування сланцевого газу на Олеській площі та проблеми екології» за участі науковців Національного університету «Львівська політехніка», Інституту геології і геохімії горючих копалин Національної академії наук України та ін. Участь у цьому заході взяла народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех.

Як зазначив на зібранні член-коресподент Української нафтогазової Академії Петро Шеремета, Олеська площа є перспективною для відкриття родовищ газу метану, а руйнуванням сланцевих пластів, які є «покришкою» для метанових покладів, наша держава втратить більше, ніж скористає від видобування сланцевого газу. Науковець також наголосив, що на Олеській площі є чимало родовищ мінеральних і лікувальних вод, а при гідророзривах пластів із застосуванням хімреагентів можливе їх забруднення.

За словами керівника лабораторії проблем геоекології ІГГГК НАН України Романа Паньківа, геологічні аспекти сланцевого газу Олеської ділянки недостатньо вивчені і поки що прогнози не надто оптимістичні для проведення широкомасштабних пошукових робіт і подальшої розробки ймовірних покладів. У разі ж надання дозволу на розробку родовищ необхідно первинну інформацію про результати робіт на Олеській ділянці (геологічну, геофізичну, геохімічну та ін.) зробити доступною для українських наукових та виробничих організацій на усіх стадіях геологорозвідувальних робіт та промислової розробки покладів вуглеводнів.

На думку кандидата технічних наук Євгена Перепічки, Угода про розподіл продукції, яку планує підписати уряд із компанією «Шеврон», написана не в інтересах України та українців, і погоджуватися з такою угодою – це зрадити інтереси своєї держави.

Ірина Сех наголосила, що проект Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Олеська, між державою Україна та компанією «Шеврон Юкрейн Б. В.» надає необмежені преференції інвестору та не враховує інтересів народу України та зокрема місцевих громад. «Зате в угоді з українського боку бере участь так звана фірма-прокладка, яка забиратиме частину прибутку. Це ТОВ «Надра Олеська, співзасновниками якої є «СПК-Геосервіс» разом з НАК «Надра України». «СПК-Геосервіс» зареєстрована у спальному районі Києва і не має серйозної історії, однак проводитиме розвідку а згодом, можливо, і видобування сланцю разом із «Шевроном». Тобто в угоді присутня корупційна складова», - наголосила Ірина Сех.

За словами народного депутата, уряд проштовхує сумнівні проекти з видобування сланцевого газу, а водночас в країні не використовуються вповні ресурси природного газу, метану, альтернативних джерел енергії, а також не впроваджуються енергоощадні технології, які сприяли б зменшенню залежності від імпорту газу.

Депутат Львівської обласної ради, кандидат економічних наук Йосиф Ситник проаналізував економічні складові угоди з «Шевроном» і вважає, що це – ярмо для України на кілька поколінь.

Присутні на обговоренні науковці ухвалили звернення до центральних органів влади, в якому вимагають не підписувати угоду з фірмою «Шеврон», а натомість сприяти розвідувальним роботам, спрямованим на відкриття родовищ газу метану, а також сприяти застосуванню альтернативних енергоносіїв. Також науковці пропонують провести під егідою НАН України нараду компетентних спеціалістів, щоб ухвалити справедливі рішення.

Про це повідомила прес-служба нардепа

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: