У Винниках відзначили 100-річчя з часу встановлення першого в Західній Україні пам’ятника Тарасу Шевченку

Львівщина не здає позиції щодо проведення заходів з відзначення ювілею Тараса Шевченка, повідомляє прес-служба Львівської ОДА

163 день встановленого відліку до ювілею Тараса Шевченка ознаменувався масштабними заходами з відзначення 100-річчя з часу встановлення пам’ятника Тараса Шевченка – найпершого пам’ятника Кобзареві у Західній Україні.

У рамках відзначення в Історико-краєзнавчому музеї м.Винники  відкрито виставки «Львівські художники шляхами Кобзаря» та «Шевченкіана Софії Караффи-Корбут».

Непересічною подією стало погашення ювілейної марки «Пам’ятник Тарасу Шевченку у Винниках 100 років».

У цих подіях взяли участь заступник голови обласної державної адміністрації Ірина Романів, міський голова м. Винники Сергій Уваров, директор Історико-краєзнавчого музею м.Винник Ігор Тимець, поет, лауреат Національної премії України імені Т.Шевченка Роман Лубківський, начальник «Львівпоштамту» Михайло Лишак, представники громадськості та влади.

У вітальному слові заступник голови обласної державної адміністрації Ірина Романів наголосила, – «Символічний відлік до ювілею Тараса Шевченка ми розпочали не випадково, а для того, щоб кожен з нас щодня робив добру справу в ім’я батька українського народу».

Також Ірина Романів зазначила, що важливим чинником збереження та примноження української культури є свідома громада: «Винниківчани зуміли 100 років назад одними з перших на Західній Україні завдяки об’єднанню своїх зусиль спорудити пам’ятник Тарасу Шевченку, а в подальшому вберегти його від спроб знищення. Громада це велика сила. Вона може об’єднати, заохотити до великих справ. Та громада, яка знає і шанує свої традиції, культуру має велике майбутнє».

Додатково:

Виставка «Львівські  художники шляхами Кобзаря» створена на основі фондів Народного музею Тараса Шевченка Львівського Палацу мистецтв.

На виставці присутні оригінальні твори львівських художників, які мандрували шляхами Кобзаря (Україна, Вільнюс, Петербург, Казахстан). Представлені роботи таких видатних львівських художників як Є.Манишина, Є.Щерби, В. Яцківа, О.Скопа, М.Луків, О.Косаря, О.Крохмалюка, М.Демця, С.Міхновського, М.Грималюка та інших учасників експедицій шевченківськими місцями.

На виставці «Шевченкіана Софії Караффи-Корбут» представлені твори видатної української художниці Софії Караффи-Корбут, заслужену славу якій принесли графічні ілюстрації до творів Т.Шевченка.

Цього ж дня біля пам’ятника Тараса Шевченка у м. Винниках відбулася урочиста академія, поминальний молебень за участі представників усіх конфесій м. Винники.

Мистецький дарунок презентували Львівська академічна чоловіча хорова капела «Дударик» та творчі колективи Львівської національної музичної академії ім. М.Лисенка.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: