Львівщина в очікуванні чергової епідемії грипу

За інформацією головного епідеміолога ДОЗ ЛОДА Наталії Тімко на період епідсезону захворюваності на грип та ГРЗ у 2013-2014 роках Всесвітньою організацією охорони здоров’я для Північної півкулі прогнозовано циркуляцію трьох штамів вірусу грипу на території України:

A/Каліфорнія/7/2009 (H1N1) - подібний вірус;

A/Вікторія/361/2011 (H3N2) - подібний вірус;

B/Массачусетс/2/2012 - подібний вірус.

Всі ці три штами були рекомендовані ВООЗ для виробників вакцин проти грипу.

Грип це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке викликається вірусом грипу. У побуті грипом часто називають будь-яку застуду, це не вірно, тому що, окрім вірусу грипу, схожі симптоми можуть бути викликані багатьма іншими вірусами.

Симптоми, які викликаються цими збудниками, дуже схожі. З цієї причини точно встановити, який саме збудник став причиною конкретного випадку хвороби, опираючись лише на дані огляду хворого, неможливо.

Точно визначити збудника і поставити діагноз «грип» можна тільки використовуючи лабораторні методи діагностики.

Зазвичай ГРВІ передаються повітряно-крапельним шляхом. Другий механізм передачі грипу та інших ГРВІ — контактний. Ось чому важливо мити руки і уникати дотиків рук до власного обличчя особі при спалахах респіраторних інфекцій.

Висока концентрація вірусів може зберігатися в закритих приміщеннях, особливо з великими скупченнями людей: офісах, школах, дитячих садках, громадському транспорті, магазинах.

Після того, як збудник потрапив в організм, необхідний час, щоб він подолав захисні бар’єри організму і почав розмножуватися в достатній кількості, виявляючи свій вплив на організм. Цей час називається інкубаційним періодом. Для ГРВІ тривалість інкубаційного періоду становить від декількох годин до 3-х діб, в середньому 2 діб і залежить від агресивності вірусу, кількості вірусних часток і стану захисних сил дихальної системи.

Головний епідеміолог ДОЗ ЛОДА Н.Тімко зазначила, що антибіотики, які успішно виліковують від бактеріальних інфекцій, неефективні для лікування грипу. Вони мають зовсім інші механізми дії, які ніяк не можуть впливати на віруси. Єдиним випадком, коли виправдане застосування антибіотиків, є приєднання ще і бактеріальної інфекції. Питання лікування повинен вирішити лише лікар!

 

Довідково:

З метою профілактики грипу та ГРВІ лікарі радять:

- користуватись захисною маскою — в першу чергу одягнути її на хвору людину,

-   зволожувати  повітря у приміщенні та слизову носа,

-   робити вологе прибирання приміщень;

-   кварцувати повітря в приміщенні;

-   уникати рукостискань, не торкатися руками очей, носа, рота.

-   як можна частіше мити руки з милом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: