Наступного тижня у Львівській філармонії звучатиме музика Бетховена

Президію профкому можуть «не впустити» на вибори ректора

15 жовтня у Львівській філармонії відбудеться вечір музики всесвітньо відомого композитора Людвіга ван Бетховена. Для слухачів гратиме знана японська віолончелістка Сачіко Муракамі в супроводі Молодіжного академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів», диригент - Шунго Моріяма.

У програмі звучатимуть найяскравіші твори композитора, зокрема, П’ята симфонія і Концерт для фортепіано з оркестром №5.

Симфонія №5 – символ класичної музики, що найчастіше виконують. Бетховен присвятив свій музичний шедевр двом покровителям – князю Ф. Й. фон Лобковицю і графу Андрію Розумовському. Всі 4 частини симфонії об’єднані грізною темою (4 такти), що звучить на початку твору як епіграф. Про неї Бетховен сказав: «Так доля стукає у двері». Вона звучить FF (фортіссімо, дуже голосно) одночасно у різних інструментах.

Попри відсутність чіткої програми та словесного змісту, симфонія має яскраво виражене музичне обрамлення. Конкретне значення основного мотиву дають право розглядати музичний твір як картину боротьби людини з перешкодами життя в ім’я радості і щастя. 4 частини симфонії можна уявити як окремі моменти цієї боротьби. Фінал зображує перемогу людини над силами зла і насильства. Тривалість - близько 35 хв.

Концерт для фортепіано з оркестром №5 («Імператор») складається з трьох частин. Вперше його виконали 28 листопада 1811 р. в Ляйпцігу. Концерт присвячений ерцгерцогу Рудольфу Австрійскому, покровителю і учневі Бетховена. «Імператор» - глобальний твір, наповнений глибокими думками і почуттями, в якому присутні характерні бетховенівські контрасти: міць і ніжність, сила і спокій.

Марія Юрків

afisha

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: