Права незалежних львівських журналістів залишилися недоторкані – ГО «СПАС»

Сьогодні, в Галицькому районному суді м. Львова закінчився процес, в якому строєною відповідача були відомі львівські журналісти Юрко Лелявський та Владислав Якушев, повідомляють в ГО «СПАС».

Нагадуємо, позивачем по справі був директор ВПУ №29 І. Митрофанов, а відповідачем Юрій Лелявський, третьою особою на боці відповідача виступав журналіст – криміналіст Владислав Якушев. Інтереси відповідача представляв юрисконсульт ГО «СПАС» Андрій Федчишин. З самостійними вимогами, в суд звернулася і сама громадська організація «СПАС», яку представляв заступник голови правління об'єднання – Олег Пилипенко.

«Процес був зовсім не легкий. Позивача представляв дуже досвідчений адвокат. Проте, нам вдалося протрималися і позовну заяву п. Митрофанова суд ухвалив повернути назад.

Також, суд задовільнив і наше клопотання, про запрошення до залучення третьою особою без самостійних вимог на боці відповідача редакцію газети «Ратуша». Оскільки в газеті, була надрукована публікація, із змістом дуже подібним до тої, яка була вже у матеріалах справи. В редакцію газети, головному редактору Миколі Савельєву, судом було скеровано запрошення до участі у справі. Також, відповідач – Юрій Лелявський кілька разів особисто просив Миколу Савельєва прийти в суд. Але в суді, за чотири останніх засідання, так і не дочекалися жодного з представників газети «Ратуша». Участь представників «Ратуші», значно полегшила б захист журналістів.

Більше того, якщо б позивач домігся свого в суді, - наступний в суді міг би опинитися якраз Микола Савельєв. І така справа в суді вже йшла б набагато скорше і легше, бо був би прецендент», - повідомляє юрисконсульт ГО «СПАС» Андрій Федчишин.

Судовий процес тривав більше року, наголошують громадські активісти. Позовна заява в суд, була подана ще 8 липня 2012 року.

«Мені здається, що пан Митрофанов не сподівався на такий активний захист з боку львівського журналіста. Тому маємо і позитивний результат.

Особисто, вважаю неблагородною справою, переслідувати судами журналістів. Хоча у мене неодноразово траплялися випадки в житті, коли в публікаціях та телевізійних сюжетах дещо перекручували інформацію та мої коментарі. Якщо журналіст щось перекрутив – то він зіпсував в першу чергу свою репутацію. І для цього факту навіть не потрібне рішення суду. Ти підходиш до справи непрофесійно – тобі відмовлятимуть у коментарях!

Інша справа, коли попіаритися хоче сам герой публікації, яка йому просто не сподобалася.

Дуже хотілося б бачити і журналістську солідарність. Мають ефективно працювати спілки журналістів.

Також дивують і деякі обставини. Юрій Лелявський та Владислав Якушев зверталися по допомогу і в ГО «Самопоміч». Проте, отримали допомогу лише на словах.

Ця організація, якщо вірити її промоційним буклетам, вже тривалий час безкоштовно захищає львів’ян в судах. Християнський історичний принцип традиційної для галицького суспільства взаємодопомоги, проголошений командою мера Садового ще у Львівській міській раді : «Чим Вам можемо допомогти?» і продубльований вже в  ГО «Самопоміч» - схоже, лише передвиборчий жарт чинного міського голови над львів’янами. Поряд з «Якісна робота ЖЕКів»,  «Молодь до влади», «Ні корупції», «Християнські цінності до влади», «Відкрита влада», «Львову особливий статус» та іншим….»,  - коментує заступник голови ГО «СПАС» Олег Пилипенко.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: