10 жовтня - День хоспісної і паліативної допомоги

Сьогодні напередодні Всесвітнього Дня хоспісної  і паліативної допомоги у прес-центрі ТРК «Львів» відбулась прес-конференція головного лікаря «Львівської лікарні «Хоспіс», заслуженого лікаря України Євгена Москв’яка.

За словами Євгена Москв’яка, хоспіс не є лікарнею для людей похилого віку, це – заклад, який надає паліативну допомогу (від латинського «pallium» -«плащ»). Назва визначає зміст і філософію паліативної допомоги: згладжування, пом’якшення проявів невиліковної хвороби.

В Україні щороку помирають близько 800 тисяч осіб, із них майже 90 тисяч від онкологічних хвороб. Використовуючи спеціальний коефіцієнт , затверджений МОЗ України,  враховано, що хоспісної паліативної допомоги потребують понад 60 тисяч осіб.

Зараз, за словами головного спеціаліста з питань хоспісної і паліативної допомоги у нашій державі понад 20 хоспісів, у яких  є 850 ліжок. І це при мінімальній потребі у 4,5 тисяч ліжок.

Хоспіс у Львові функціонує вже 15 років. Тут є лише 30 ліжок. За цей  час сюди було госпіталізовано 1926 пацієнтів. 40% були пацієнтами із злоякісними новоутворами у 3-4 стадії, 60% неонкологічні хвороби на останніх стадіях перебігу. Згідно з нормативами на Львівщині потрібно 60 хоспісів.

Є.Москв’як стверджує, що наявного фінансування в даний час абсолютно достатньо для опіки у «Хоспісі».

Розроблений алгоритм знеболення пацієнтів, що є абсолютно необхідним при догляді за такими особами.

Одна з головних проблем, що потребують термінового вирішення – недостатнє кадрове забезпечення. Надзвичайно актуальним є питання підготовки соціальних працівників, які залучені до обслуговування паліативних хворих вдома та в стаціонарних закладах паліативної допомоги.

Завершуючи прес-конференцію, Є.Москв’як сказав: «Якщо існуючі проблеми будуть вирішені – буде зроблено ще один крок на шляху до соціально-орієнтованої держави, яка зможе забезпечити доступну професійну паліативну допомогу».

Прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: