На Львівщині апробовано новий туристичний маршрут «Чорне і Біле»

Департамент міжнародного співробітництва та туризму облдержадміністрації продовжує відкривати для гостей, туристів та мешканців області туристичні дива районів Львівщини в рамках проекту «Невідома Львівщина», розробку і впровадження якого здійснює творчий колектив Громадської організації «Підкова».

13 жовтня представники департаменту взяли участь в апробації нового туристичного маршруту «Чорне і Біле» по території Золочівського та Буського районів за маршрутом Львів – Гавареччина – Свята гора – Білий камінь – Підлисся – Біла гора – Кути – Львів.

Маршрут розпочинається з відвідання Гавареччини − осередку традиційного народного промислу гаварецької чорнодимленої («чорнолощена», «чорна», «сива», «задимлена», «закурена») кераміки, яка виготовляється руками народних майстрів з місцевої глини. Першими мешканцями села за легендою були гончарі, яких графиня Тереза Вишневецька (дружина Юрія Вишневецького) в I половині ХVII cт. переселила з містечка Білий Камінь, щоби вони своїми печами не задимлювали містечко. Екскурсантам тут пропонується навчитися працювати на гончарному колі, придбати керамічні вироби у місцевих виробників та оглянути відновлену повстанську криївку.

Наступним пунктом нового маршруту є Свята Гора, яка лежить на початку Подільської височини. Саме тут 6 вересня 1948р. з’явилася Матір Божа трьом дівчатам і юнаку. На місці з’яви Богородиці забило цілюще джерело, а поруч на камені з’явився слід від стопи Матері Божою. Чудова природа, цілюща вода та щира молитва після відвідин цього місця допомагають відновити сили та надають душевний спокій.

Далі за маршрутом розташоване село Білий Камінь − батьківщина художника Івана Рутковича та короля Польщі Михайла Корибута Вишневецького. Шанувальників старовини зацікавлять Успенський костел (1613р.) та затишний шкільний музей.

Далі учасники екскурсії відвідали мальовниче село Підлисся, батьківщину відомого українського поета, просвітителя Галичини Маркіяна Шашкевича, в якому є музей-садиба М.Шашкевича та перлина дерев’яного будівництва церква Преображення Господнього (1735р.).

Наступним пунктом для огляду є Біла Гора, на якій у 1911р. встановлений величний пам’ятний хрест з нагоди 100-річчя з дня народження Маркіяна Шашкевича. Про цю гору Шашкевич писав: «Підлисецька горо біла! Як тебе не бачу, так ми тяжко, так ми сумно, що трохи не плачу».

Останнім пунктом нового маршруту є архаїчне галицьке село Кути з гарним виглядом на Олеський замок. Тут знаходяться дві чудові дерев’яні церкви, одна з яких церква святого Михайла (1697р.), нещодавно врятована і відреставрована, та церква Різдва Богородиці (1750р.). Навколо церкви зберігся давній цвинтар з мистецькими надгробками, окрасою якого є гробниця Ґнєвошів в античному стилі.

Загалом, апробація та відкриття нового маршруту стали ще одним кроком на шляху до популяризації унікальних туристично привабливих місць, які розташовані  на Львівщині, і які не є широко відомими

Про це повідомила прес-служба Львівської обласної ради

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: