Про УПА з перших вуст — в Електронному архіві визвольного руху виклали спогади повстанців

До 71-ї річниці створення УПА Центр досліджень визвольного руху опублікував в Електронному архіві avr.org.ua колекцію спогадів вояків Української повстанської армії, записані в 1944—1950 роках. Спогади та щоденники відділів УПА передають тогочасну атмосферу життя і боротьби повстанців — від мотивації вступу в армію чи підпілля до характеристик побуту, бойових дій, висвітлення перемог і поразок.

Як розповів історик, директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий, спогади учасників збройної боротьби були записані за наказом керівництва підпілля, яке турбувалось про збереження пам’яті про повстанців. В УПА хроніки відділів записували бунчужні.

«Таким чином до нас дійшли цінні документи, які містять чимало цікавої та корисної і для історика, і для пересічного читача інформації. Її характерними рисами є скрупульозність та точність. І хоча у документах є чимало статистичної інформації, вони не позбавлені емоцій та особистих переживань авторів та дуже чітко й яскраво передають дух епох», — розповідає Руслан Забілий.

Ці документи свого часу були конфісковані НКВД, а зараз їхні оригінали зберігаються в Галузевому державному архіві СБУ, а зі сканованими копіями відтепер можна ознайомитись на сайті Електронного архіву визвольного руху за посиланням.

Нагадаємо, що відкритий у березні 2013 року Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». Сьогодні в Е-архіві доступні копії 11166 документів. Місія проекту — робити минуле доступним.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху:
[email protected]
тел./факс: +380 32 247-45-22, +380 63 628-68-69

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: