Садовий заявив, що УПА - це живі люди

Сьогодні у Львівському драматичному театрі ім. М. Заньковецької (камерна сцена) відбувся вечір, присвячений 71-ій річниці утворення Української повстанської армії. Актори майстерні «Мистецький простір» показали документальну драму «Двадцятилітні», створену на основі нередагованих інтерв'ю упівців.

«Я завжди в дитинстві любив дивитись на старі знимки. Тут зараз також є старі знимки. Чи мені здається, чи так воно є, що ці фотографії людей – це дуже світлі обличчя, це відкриті, вільні люди. Це важко усвідомити, що в той час, коли не було української держави юридично, просвітництво, дух українства був настільки сильний, що люди брали зброю і йшли захищати свою землю, свої родини, свої сім’ї. Це могли робити тільки вільні люди.

УПА – це живі люди, це живі долі, які любили, плакали, переживали, жили. Дякую всім, які відали себе для тої великої справи», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Організатори заходу: Меморіальний музей «Територія Терору», майстерня «Мистецький простір», Організація української молоді «Спадщина».

«Тема УПА на Західній Україні доведена до агітаційного плакату. В мене виникла думка, як в театрі можна відтворити цю тему так, щоб не творити ще однієї «агітки», а передати життя людей таким, яким воно було насправді. Театральної постановки, яка б відповідала моєму задуму, я не знайшла. Тому ми почали створювати власну виставу. Упівці, які дожили до сьогоднішніх днів і розповідають свої історії, – зрілі люди. Але тоді це були двадцятилітні юнаки та дівчата. Тому завдяки молодим акторам ми спробували відтворити те, якими вони були. Звідси й назва драми – «Двадцятилітні». Ми довго шукали такі «живі історії». Дізналися про музей «Територія Терору», де знайшли потрібні нам матеріали», – розповіла режисерка Уляна Мороз.

До драми «Двадцятилітні» увійшли історії упівців: Пантелеймона Блажуня, Марії Дужої, Романа Каричорта, Ярослави Менкуш, Любомира та Дарії Полюг, Степана Родаманського, Дмитра Хомина. Більшість матеріалів надав музей «Територія Терору».

Перед початком вистави з вітальним словом до присутніх звернувся також військовий капелан о. Михайло Білецький, режисерка Уляна Мороз.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: