Енергетична незалежність від «Свободи»

3 жовтня 66 депутатів Львівської обласної ради погодили проект Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Олеська компанією «Шеврон Юкрейн Б.В». Це рішення обласних депутатів поставило проміжний підсумок у двохрічному обговоренні цього питання на Львівщині й стало насправді історичним: на перший погляд опозиційна Львівська обласна рада таки змогли прийняте важливе економічне рішення для області видобування сланцевого газу.

Обговорення було, роз’яснення – ні

Справедливо зазначимо, що окремі народні депутати України та експерти навіть під час сесії наголошували на необхідності проведення роз’яснювальної роботи серед населення. Мовляв, левова частка жителів області не розуміє, що таке власне кажучи сланцевий газ. Голова парламентського екологічного комітету Ірина Сех каже, що люди виступають проти видобутку сланцевого газу, але разом з тим сама ж не проводить належної інформаційно-роз’яснювальної кампанії. Натомість нас із вами лякають шаблонами про шкідливість видобутку й жахливі екологічні наслідки від цього.

«Галицька правда» вирішила допомогти чиновникам й спробувати розібратись у тому, що таке сланцевий газ.

Отож, науковці розповідають, що сланцевий газ – це природній газ, який міститься у гірських породах на глибині від одного до шести кілометрів. Сам термін «сланцевий газ» є неправильним, однак він уже широко прижився зокрема в Україні. Наука називає цей газ аргілітом й відзначає, що поклади "сланцевого газу" знаходяться не у сланцях, а у низькопористих породах змішаної літології, які є одночасно і нафтогазоматеринською породою і резервуаром.

Для видобутку сланцевого газу використовують горизонтальне буріння і гідророзрив пласту водою. В Україні перспективними газоносними районами є Юзівська та Олеська площі. На лютий 2012 року Державна служба геології та надр України оцінює перспективні запаси традиційного та нетрадиційного газу на Олеській та Юзівській газоносних площах в 7 трлн кубометрів, хоча науковці та експерти запевняють: наразі невідомо, скільки газу можна видобути.

Що чекає Львівщину?

Після рішення Івано-Франківської та Львівської обласних рад інвестору – компанії «Шеврон» передається територія так званої Олеської площі. Сюди входять Буський, Жидачівський, Жовківський, Золочівський, Кам’янка-Бузький, Мколаївський, Перемишлянський, Пустомитівський, Сокальський райони. Загалом 6324 квадратних кілометри. На цій площі інвестор проводитиме розвідувальні роботи про запаси сланцевого газу, які триватимуть не менше року.

Далі на території Львівщини можуть пробурити орієнтовно 40 свердловин, однак міністр палива, енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький наголошує, що свердловини ставитимуть тільки там, де це технологічно буде найвигідніше. Як повідомив міністр, прогнозований розмір інвестицій компанії «Шеврон» під час розвідки сланцевого газу у Львівській області становить 350 млн дол., а під час видобутку – більше 10 млрд дол. Без сумніву, про такі інвестиції Львівщина могла тільки мріяти.

Щоправда, встановлення вишок має відбуватись після погодження із кожною місцевою громадою, тому, без сумніву, сама «Свобода» знову використає цей шанс для підігрівання ситуації на місцях. Слова міністра під час сесії, що погодження потребується тільки від обласної ради тоді вже не згадуватимуть. Простіше кажучи: у цих районах після вирішення земельних питань та проведення геологічних досліджень щодо наявності та кількості запасів сланцевого газу буритимуть пласти землі й встановлюватимуть горизонтальні вишки.

Екологічна комісія Львівської облради заявляє, що головна небезпека у цьому – питання із водою, адже для гідророзривів, каже доктор геологічних наук, виконувач обов’язки директора Українського науково-дослідного геологорозвідувального інституту Ярослав Назарук, «Шеврон» потребуватиме 4 млрд. тонн води, тоді, як річний стік Олеської ділянки всього 1,5 млрд. тонн у рік.

Експерт наголошує: варто говорити не лише про утилізацію відпрацьованої води, хоча це теж важливе питання, але й про те, звідки «Шеврон» братиме воду. Втім, каже експерт, інвестори такого рівня, при бажанні, можуть забезпечити водою усіх місцевих жителів у цих районах. Якщо, звісно, будуть сумлінними.

А у сумлінності компанії із світовим іменем не сумнівається ані міністр Ставицький, ані голова Львівської ОДА Віктор Шемчук. Губернатор каже: «Це рішення дозволить нам нарешті зіскочити із газової голки нашого північного сусіда».

Циркове шоу або Хто проти, той за «Газпром»?

Категорично проти видобутку сланцевого газу на території Олеської площі виступили депутати від ВО «Свобода». Вони кажуть: рішення роблять задля фінансового збагачення оточення чинного Президента, а людей хочуть залишити сам на сам із екологічними проблемами. Натомість під час сесій як Івано-Франківської, так і Львівської обласних рад сама «Свобода» продемонструвала фінансову зацікавленість у цьому питанні, влаштувавши цирк перед міністром та журналістами.

Експерти розповідають, що перед партією стояли чітке завдання – будь-якими методами не допустити позитивне голосування Львівської обласної ради. Як відомо, для рядових «свободівців» для виконання завдання «згори» усі методи хороші. Тому у сесійний зал і прибув десант народних депутатів від «Свободи», які порушували регламент, перебивали колег із інших фракцій, намагались зібрати горе-мітинг біля обласної ради та п’ять годин не давали слова міністру. А якщо б представники місцевих громад справді були налаштовані так категорично, то вони б прийшли самі! У результаті, коли уже стало зрозуміло, що завдання не вдається виконувати, націоналісти привели у сесійних зал представників секти Догнала, які, за планом, мали перешкодити у голосуванні.

Натомість колеги-журналісти у сесійному залі під час вистави релігійних фанатиків дізнались про те, що недалеко від обласної ради шукають людей на мітинг та на скандування «Ганьба!». Кажуть, що платили по 50 гривень за годину.

Така поведінка націоналістів наштовхує на думку, що версія газети «Експрес» про вимагання хабара від «Шеврону» таки мала місце. Звісно, сам задум не витримує критики, адже компанії подібного рівня працюють за відмінними від наших, світовими стандартами.

Інша аналогія, яку проводять експерти – розвиток подій у Польщі. Коли наші сусіди погоджували видобуток сланцевого газу, російський «Газпром» усілякими методами намагався перешкодити цьому й навіть міг витратити на це немалий фінансовий ресурс. Ціль виправдовує засоби, тому не виключено, що так сталось і в Україні.

Уже після голосування «Свобода» і надалі демонструє намагання перешкодити цьому процесу. Голова екологічного комітету парламенту Ірина Сех уже встигла назвати рішення Львівської обласної ради незаконним й заявила, що воно було прийняте із максимальним порушенням регламенту обласної ради.

Звісно, про порушення регламенту самими «свободівцями» Сех згадати «забула». Чого тільки вартує звичка шановної пані депутатки перебувати під час розгляду важливих питань на сесії безпосередньо на робочому місці деяких обласних депутатів. А під час «сланцевої» сесії таку можливість для себе використав і нардеп Михайло Блавацький.

Такою поведінкою партія насправді демонструє «повагу» до свого ж голови обласної ради Петра Колодія, дії якого самі депутати називають повністю контрольованими. Можна приїхати із Києва у «свою» раду, посидіти на місці обласних депутатів й проконтролювати, як приймаються потрібні рішення. Але потрібні для себе ж, а не для громади. На це під час сесії, до слова, звернув увагу і перший заступник голови Львівської облради Василь Пісний, який попросив Ірину Сех покинути зал обласної ради й спостерігати за роботою сесії із місць для виступаючих, а не із залу.

Прихильники видобутку сланцевого газу також підтверджують версію про те, що націоналісти відстоюють інтереси «Газпрому». Мовляв, російський енергетичний лев не може дозволити енергетичної незалежності України.

Що отримають громади

Відтак, після рішення Львівської обласної ради прем’єр Микола Азаров офіційне підпише Угоду про видобуток сланцевого газу і на Львівщині почнуться розвідувальні роботи.

У разі позитивного їх завершення, Україна і «Шеврон» ділитимуть прибутки порівну – 50 на 50%. 10% державного прибутку повинна отримати Львівщина і 70% із цього має йти безпосередньо на території, де видобуватимуть сланцевий газ. Решта 30% - на інші потреби області, у відповідності до розпорядження голови ОДА. Яка це сума – ніхто навіть не береться прогнозувати, адже скільки є газу і скільки часу його видобуватимуть – стане відомо вже після проведення геологічних досліджень. Київ також пообіцяв Львівщині вирішити проблему рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, на що повинні виділити трохи більше мільярда гривень.

Прагматизм перемагає гарячі голови

Рішення про видобуток сланцевого газу підтримали депутати від Партії регіонів, «Батьківщини», УДАРу Віталія Кличка та Народного руху України. Якщо ПР і УДАР і не приховували позиції щодо енергетичної незалежності Львівщини, то голосування «людей Тимошенко» за «проект Януковича» на Львівщині для багатьох стало відвертою несподіванкою…

ВО «Свобода» ж втратила можливість впливати на рішення у Львівській облраді. Втратила, але не заспокоїлась. Схоже, що після цього саму політичну силу чекає розкол, а, можливо, і кадрові перестановки. Звісно, не без політичного піару на згаданій темі.

«Галицька правда» запитала львів’ян про сланцевий газ:

Сергій Бобра, 3D-дизайнер

Я підтримую почиток видобутку сланцевого газу. В першу чергу, це можливість у перспективі здобути енергетичну незалежність від Росії. Однак не менш важливі методи реалізації цього проекту – потрібно, щоб були вирішені питання постачання питної води для населення, що проживає в місцевості майбутнього видобутку газу. Також потрібно зважати на екологічний стан, аби видуботок газу якомога менше шкоди в природньому середощу. Ну і головне - одним лише видуботком сланцевого газу не вирішити усіх проблем енергетичної незалежності, тому варто вирішувати питання енергоощадності більш глобально.

Олег Пилипенко, громадський діяч

Особисто я проти видобутку сланцового газу на території України. Напевно, така моя позиція обумовлена в першу чергу тим, що я люблю українців. Люблю народ, до якого і сам належу. І я, за українців, а не просто за Україну. Бо Україна може існувати і без українців. Сланцевий газ видобуватимуть американські та італійські інженери з робітниками-індусами, а чорноземи пахатимуть голандськими тракторами, з китайськими працівниками на них. Технологія видобутку сланцевого газу відома ще з радянських часів. І навіть за умови тоталітарності правлячого режиму, який міг піти на будь-які збитки для екології та життя людей, об’єднувати річки та моря, розпахувати целіну в Казахстані, робити випробування в Арктиці та зрештою не запобігти Чорнобильській трагедії - радянський уряд не дозволив собі піти на такі збитки. Львівщина сильно відрізняється навіть від промислового Донбасу, я вже не кажу про американські пустелі. Ми посідаємо друге місце за кількістю населення, яке проживає в селі. Коли народ України ще не в стані адекватно оцінювати події, що відбуваються та захистити власні інтереси. То цю функцію на себе необхідно братии державі. А для цього, необхідно щоб у владі були чесні та порядні люди. Українці не лише за одягом, бо по ньому тільки зустрічають, а і українці в душі, в своєму серці.

Дмитро Бобрицький, журналіст

Я вважаю, що видобуток сланцевого газу тільки нашкодить Львівщині. Перспектива видобутку і досі залишається мало зрозумілою. Ніхто не може сказати реальні цифри: скільки газу буде добуватись, яка буде його ціна. Навіщо ризикувати джерелами питної води не зрозуміло.

Юрій Маркевич, львів’янин:

Проблема промислового видобутку сланцевого газу в Україні не є однозначною. Є багато вагомих аргументів як за, так і проти. Я, мабуть, скоріше є прихильником якомога більшої економічної та енергетичної незалежності нашої держави. Тому, волання деяких представників політичних партій щодо шкідливості самого способу видобутку сланцевого газу не є переконливими. Більше того, підозрюю, що вони мають певний фінансовий зиск від такої позиції. Зрозуміло, що в жодному разі не можна забувати про екологію, а тому треба використовувати найновішітехнології і не «економити» на безпеці людей та природи. В Польщі видобуток сланцевого газу вже розпочнеться наступного року. Чому ми маємо більше залежати від «Гапрому», аніж наші сусіди?..

ОЛЕГ ДОВГАНИК, «Галицька правда»

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: