Який урожай зібрали на Львівщині?

Завершується найскладніший і найголовніший етап для сільгосппідприємств – осінньо-польові роботи. Багато чого вже зроблено, тому можна починати робити висновки.

Які функції покладені на Держсільгоспінспекцію Львівської області у ході осінньо-польової кампанії з самого початку до кінця.

«З вашого дозволу  - говорить начальник інспекції Іван Іващук – я почну із найпростішого. Можливо, не всі знають, але наша організація ще дуже молода. Працюємо з 1 січня 2012 року, тому варто ознайомитись і наголосити на кожному управлінні, що бере  участь у такому важливому процесі, як осінньо-польові роботи. Осінньо-польова кампанія це дуже напружений етап річного циклу агропромислового виробництва. Зростає кількість зайнятих працівників, а також приводиться в дію незліченна кількість машинно-тракторних агрегатів. Все це збільшує вірогідність травматизму, особливо при недотриманні правил техніки безпеки та охорони праці і внаслідок неналежної організації робіт. Щоб якісно поводились польові роботи, наші фахівці Управління технічного нагляду, охорони праці і пожежної безпеки повинні провести інструктажі з працівниками, що задіяні в цих роботах. Інструктажі здебільшого стосуються транспортних засобів, медоглядів, організації режиму роботи і відпочинку, трудової та виробничої дисципліни. Це, звичайно, елементарні речі, але береженого і Бог береже.

-       Іване Йосиповичу, а як саме це відбувається?Як відбувається процес консультування?

Працівники Управління безпосередньо їздять в райони і спілкуються із власниками та керівниками господарств.  Консультують машиністів та водіїв транспортних засобів щодо безпечних умов праці.  Щиро радію, що цього року не були зафіксовані певні травми або летальні випадки при виконанні робіт у полях, хоча цього року до праці було залучено велику кількість різної техніки українського, європейського американського і китайського виробництва. Це приблизно 2600 тракторів, 1300 плугів, 1800 культиваторів і агрегатів для обробітку ґрунту і більше тисячі сівалок.

-       Припустимо, машини у нас напоготові, працівники проконсультовані у всіх питаннях безпеки. Як далі відбувається процес контролю осінньої кампанії Держсільгоспінспекцією?

Закінчується збір урожаю. Визнаю, у вересні дощова погода нас підводила. Це дещо  відтягнуло терміни завершення збору пізніх зернових і олійних культур, а також картоплі, овочів та цукрових буряків. На цьому етапі Управління якості сільськогосподарської продукції Державної інспекції сільського господарства у Львівській області проводить моніторинг, підрахунок кількісних показників по збору урожаю, а також контролює якість  сільськогосподарської продукції та перевірку зерносховищ.  Видача сертифікатів на зерно і продуктів його переробки при відвантаженні в іншу область або на експорт – це також обов’язок цього Управління. Завершилось збирання ранніх зернових та олійних культур, яких за оперативними даними було намолочено понад 970,0 тис.тонн. Крім цього завершується збір картоплі та овочів. Було заготовлено 1 млн. 583 тис.тонн картоплі. В області було накопано 352,4 тис.тонн цукрових буряків та вироблено 35,8 тис.тонн цукру. Ще триває збір пізніх олійних культур, зокрема соняшнику, сої та інших.

-       В цей же час, контроль щодо підготовки насіння озимих зернових веде Управління контролю якості насіння та садивного матеріалу.  Це Управління проводить польові інспектування, перевіряє на посівні якості насіння. Видає сертифікати на насіння, що пройшло норми ДСТУ. На даний час сільськогосподарськими підприємствами перевірено 114% та сертифіковано 728 тонн насіння озимих зернових. Всього перевірено - 24809тонн. В тому числі:

- пшениця озима – 18902,4т;
- тритикале озиме – 14т;
- жита озимого – 841,6т;
- ячменю озимого – 5050,8т.

Найбільша частина насіння підготовлена ФГ “Сяйво-Стрий”. Воно вважається кондиційним та високо репродукційним. Під посів 2014 року буде використовуватись зерно культур вітчизняної і зарубіжної селекції. До речі, якщо порівняти урожайність озимої пшениці, то варто наголосити, що сорти вітчизняної селекції озимої пшениці дають більші врожаї, ніж сорти іноземної селекції. До прикладу, наведу декілька назв сортів озимої вітчизняної селекції.

Це: Новокиївська, Фаворитка, Зимоярка - генерації супереліта, генерації еліта-Достаток.

-       Іване Йосиповичу, чи ведеться контроль за насінням на вміст ГМО?

-       Звичайно, державні інспектори ведуть постійний контроль за насінням, яке завезене на територію області на реалізацію під посів озимих у 2014 році. Минулого року ми відібрали і направили на проведення лабораторних досліджень щодо наявності вмісту ГМО 40 проб, цього року - 18. Це проби насіння кукурудзи, картоплі, томатів, пшениці, ріпаку озимого.  Потішимо читачів тим, що в жодній пробі насіння не було виявлено  факту присутності генно модифікованих організмів.

-       Що було б з насінням, якби було виявлено факт присутності ГМО? Скільки є на Львівщині акредитованих лабораторій, що роблять аналіз на вміст ГМО?

-        У межах своїх повноважень, по всіх партіях насіння,  в яких би було виявлено ГМ-компоненти, державними інспекторами з насінництва не видавалися б сертифікати на насіння. Ці партії насіння були б виведені з числа насіннєвих та заборонені до використання.

На даний час акредитована 1 лабораторія на перевірку насіння на вміст ГМО - ДНДК Інститут ветиринарних препаратів та кормових добавок. Знаходиться вона за адресою - м. Львів, вул. Донецька, 11.

-        Слідкуючи за всіма етапами осінньо-польових робіт, скажіть, на якому рівні вони проходять, яка урожайність цього року?

Комплекс осінньо-польових робіт у Львівській області, по – перше, вже на завершальному етапі, по – друге - проходить на високому рівні і під нашим пильним оком.  Урожайністю ми більш ніж задоволені. Знаємо, що врожайність для кожного виробника сільськогосподарської продукції відіграє одну із перших ролей. Кожен прагне до її постійного підвищення.  Якщо говорити на хлопський розум, то потрібно досконало знати “історію свого поля”, оптимізувати строки сівби в конкретних ґрунтово-кліматичних умовах, ще більш ефективно використовувати вологу тепло, світло та інші фактори. Це значно покращить економічні показники, чого всім сільгосппідприємствам і бажаю.

До речі, раз мова зайшла про “історію поля”, то хочу наголосити, що з 1 серпня 2010 року набув чинності Закон України від «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження родючості ґрунтів. Цим законом були внесені зміни до Земельного кодексу України, згідно яких земельні ділянки сільськогосподарського призначення використовуються відповідно проектів землеустрою. Проекти забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь і передбачають заходи з охорони земель. Управління з контролю за використанням та охороною земель систематично робить перевірки, тому наполегливо просимо не забувати про вироблення проектів сівозмін. Наявність проектів  має стати  передумовою запобігання виснаженню і втраті родючості ґрунтів, а це в свою чергу призведе до досягнення високих і стабільних урожаїв.

І найголовніше, щоб після завершення осінньо-польової кампанії пройшли рясні дощі й покладене в землю зерно мало достатньо вологи та набиралося сили аби прорости міцними паростками й дати високий урожай 2014 року.

Довідка:

На сьогоднішній день завершилось збирання ранніх зернових та олійних культур, яких за оперативними даними було намолочено понад 970,0 тис.тонн, зокрема: пшениця – 610 тис.тонн, ячмінь – майже 140 тис.тонн, овес – 46,7 тис.тонн, жито – 21,0 тис.тонн, ріпак – майже 155 тис.тонн.

Проводиться збір пізніх зернових культур, зокрема: гречки (намолочено 5,1 тис.тонн з площі 4,8 тис.га. або 82,8% до посіву), кукурудзи на зерно (намолочено 127,6 тис.тонн з площі 21,7 тис.га. або 35,4% до посіву), завершується збір інших зернових культур (намолочено 2,0 тис.тонн з площі 1,5 тис.га. або 78,9% до посіву), а також проводиться збирання пізніх олійних культур, зокрема соняшнику, сої та інших, яких в загальному було намолочено 22,2 тис.тонн з площі 12,8 тис.га. або 51% до посіву.

Крім цього завершується збір картоплі та овочів, яких було заготовлено:

картопля – 1 млн. 583 тис.тонн з площі 90,6 тис.га. або 97% до площі посадки.
овочі відкритого ґрунту – 412,2 тис.тонн з площі 22,2 тис.га. або 93% до загальної площі.

В  області було накопано 352,4 тис.тонн цукрових буряків урожаю 2013 року з площі 8,7 тис.га. або 53,4% до посіву. Всього на даний час перероблено 283,5 тис.тонн,  вироблено 35,8 тис.тонн цукру.

Про це повідомила прес-секретар Державної інспекції сільського господарства у Львівській області Борушок Тетяна

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: