А. Садовий: «Вирішення проблеми з будівництвом нового комплексу можливе виключно за принципової згоди всіх політичних сил Львівщини»

Сьогодні міський голова Львова Андрій Садовий виступив на сесії Львівської обласної ради із інформацією щодо забезпечення виконання заходів із закриття та рекультивації Львівського міського сміттєзвалища у Грибовичах. 

«Якщо подивитися на Львівську область з висоти пташиного польоту, ви побачите приблизно 600 стихійних звалищ, які забруднюють річки, озера і ліси. Дуже часто ці проблеми не зовсім видно, коли проїжджаєш по дорозі, але зверху це видно надзвичайно добре. На моє глибоке переконання, якщо ми говоримо про екологічну безпеку нашого краю, то проблема правильного поводження з твердими побутовими відходами є питанням №1.

Існуючий полігон експлуатується достатньо багато років, і там накопичено вже більше 11 млн тонн відходів. Ми прийняли політичне рішення, що ми плануємо цей полігон закрити. Наше завдання - провести якісну рекультивацію полігону. Як ви знаєте, був оголошений тендер і укладена угода на виконання робіт по проекту рекультивації полігону. На сьогоднішній день стадія «П» розроблена і передана на експертизу в Київ. Експертиза триває, ми отримали ряд зауважень, доповнень. Планується до кінця жовтня отримати висновок.

Отримавши висновок, наступний крок - це розробка робочих креслень, щоб на наступний рік вийти з повністю готовим пакетом документів, щоб можна було переходити до етапу самої рекультивації полігону. Згодом виникає питання про вартість рекультивації. Незалежні фахівці, які оцінювали цей великий об’єм, схиляють в середньому до суми 300 млн грн. Робоча документація, робочі креслення, деталізують цю суму - чи це 250 млн, чи 350 млн грн. Тут не можна помилятися, треба бути точним. Коли ми будемо мати готову документацію, тоді вже тендерні торги на визначення структури, яка буде займатися рекультивацією, дадуть можливість зменшити цю ціну.

Надзвичайно важливим питанням є кошти на рекультивацію. Я знаю, що під час перемовин стосовно сланцевого газу, також це питання обговорювалося. На сьогоднішній день в області це одна з найбільших проблем, тому я переконаний, що маючи велике лобі у Верховній Раді, ми повинні зробити все необхідне для того, щоби така сума була закумульована і передбачена в бюджетах 2014-2015 років.

Наступний етап - це етап, який має проходити паралельно. Є різні технології поводження з ТПВ. Ми собі можемо дозволити технологію максимальної глибини сортування. Ви пригадуєте спільну сесію міської, обласної, сільських рад, яка відбувалась у цій залі. Тоді ми всі, одностайно, пристали до позиції, що має бути зі сторони обласної влади запропонована та чи інша ділянка для будівництва нового комплексу. Ми отримали 30 серпня листа за підписом  першого заступника голови Обласної державної адміністрації Богдана Матолича. В цьому листі пропонувалося 7 ділянок. Після детального аналізу ми зупинилися на 3 ділянках, по них ми скерували відповідь в ЛОДА та у ці ради для того, щоби отримати від них погодження стосовно наступних кроків.

Коли погоджується та чи інша ділянка, необхідно пройти дуже великий бюрократичний процес. В першу чергу має бути прийнята ухвала про погодження місця розташування та надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою, виготовлення детального плану територій, організація громадських слухань, затвердження детального плану, державна реєстрація і так далі. Сам процес будівництва такого комплексу може тривати близько року. Технічна документація, я маю на увазі всі рішення, дозволи - це ще рік.

Зараз по тих трьох ділянках ми очікуємо позитивних відповідей. В ідеалі ми б хотіли зупинитися на двох ділянках, і по них почати процес паралельного оформлення документації. Оформивши документацію, тоді вже подивитись, по якій ділянці ми скоріше спрацюємо, щоб перейти до наступного етапу - будівництва великого, потужного комплексу з максимальною глибиною переробки.

Нашим партнером є Міжнародна Фінансова Корпорація - це підрозділ Світового Банку. В світі нема більш фахової структури, яка реалізувала стільки проектів в різних країнах світу. Ми хочемо працювати тільки з найкращими. Тому дай Бог, щоб з тих пропозицій, які ми отримали, та чи інша ділянка була готова.

Але це є тільки половина справи. Ви, напевно, пригадуєте, велися розмови і про інші ділянки. Але тоді верх брала політика, і коли на якійсь ділянці ми пробували знайти порозуміння, приїжджали політики в це село і починали розказувати людям, що буде біда.

Я б хотів авторитетно проінформувати, що вирішення проблеми з будівництва нового комплексу можливе виключно за однієї умови - це принципова згода всіх політичних сил Львівщини зреалізувати цей проект. Якщо та чи інша політична сила захоче на цьому проекті займати популістичну позицію, буде дуже складно його втілити. Цей проект реально зробити і я бачу поступ, тому що є сьогодні розуміння і обласної ради, і обласної адміністрації, і розуміння всіх процесів міської ради. Тому дай Бог, щоби ми визначились найближчим часом по тих ділянках. Приїде з відрядження голова ЛОДА, і я буду ініціювати спільну зустріч разом з головою обласної ради, щоб було сприяння і допомога, щоб ми визначились із тими двома ділянками, які почнемо вже детально опрацьовувати, тому що документації треба готувати дуже багато», - зазначив під час виступу міський голова Львова Андрій Садовий.

 

Марія Юрків

ТЕГИ: Грибовичі, сміттєзвалище, сміттєпереробний комплекс, ділянки, ЛОР, сесія, міський голова

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: