Олександр Тимошенко: сподіваємося, у президента вистачить мужності звільнити Юлію Тимошенко

Заява Олександра Тимошенка:

- Цю заяву я роблю від себе особисто та від членів усієї нашої родини.

Понад два роки триває боротьба за звільнення Юлії Тимошенко, яка незаконно ув'язнена за сфабрикованою справою.

Увесь цей час влада продовжувала брудну кампанію з її дискредитації, фальшування замовних справ, оскільки Юлія Тимошенко є головною загрозою для існування цього режиму. Дофальшувалися до того, що українська влада та порушники прав людини стали практично тотожними поняттями, а головний виконавець замовлення переслідування Юлії Тимошенко - колишній заступник генпрокурора Ренат Кузьмін - практично став персоною нон грата в усіх цивілізованих політичних колах.

За цей час європейські інституції, міжнародні правозахисні організації, керівники урядів європейських країн, Державний департамент США зробили сотні заяв та ухвалили десятки резолюцій щодо необхідності припинення в Україні вибіркового правосуддя та звільнення Юлії Тимошенко.

Питання її незаконного ув'язнення та вибіркового правосуддя в Україні неодноразово обговорювалося на сесіях та засіданнях ПАРЄ, Європарламенту, ПА ОБСЄ, Комітету міністрів Ради Європи, в Сенаті США та в інших міжнародних інституціях.

Такі заклики міжнародної спільноти ґрунтуються на юридичних висновках, зокрема квітневому рішенні Європейського суду з прав людини, який визнав арешт Юлії Тимошенко незаконним, політично вмотивованим та результатом суддівського свавілля.

На початку вересня стало відомо про звіт Європейського комітету з запобігання тортурам, який визнав факти знущання над Юлією Тимошенко, а 24 вересня питання Тимошенко обговорювалося на засіданні Комітету міністрів Ради Європи, де засудили українську владу, яка вдавалася до різних маневрів, аби перешкоди розгляду у Верховному суді України заяви Юлії Тимошенко про перегляд "газової" справи та скасування замовного вироку.

2 жовтня 2013 року Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, пункт 20.8 якої містить заклик до української влади звільнити Юлію Тимошенко.

Враховуючи важливість для України підписання угоди з ЄС про асоціацію Юлія Тимошенко публічно погодилася на офіційну пропозицію Пета Кокса та Олександра Кваснєвського про лікування за кордоном. Вони особисто звернулися до президента Віктора Януковича з проханням помилувати Юлію Тимошенко. (До речі, на Банковій вже знаходяться кількасот тисяч прохань щодо помилування лідера опозиції від простих громадян з різних куточків України, голів церков, місцевих рад, правників, моральних авторитетів країни, дипломатів, вчителів, медиків, Української Гельсінської спілки тощо).

Фахівці клініки Charité попередили, що після двох років хвороби єдиним шансом на успішне лікування Юлії Тимошенко є операція.

Нещодавно комісія Кокса-Кваснєвського, яка майже півтора роки працює в Україні, оприлюднила свій проміжний звіт і констатувала: умови Ради ЄС щодо припинення вибіркового правосуддя, зокрема щодо звільнення Юлії Тимошенко, так і не виконані, через що роботу місії продовжено на місяць.

Увесь світ не приховує, що доля угоди про європейську асоціацію залежить від звільнення Юлії Тимошенко, а до доленосного саміту в Вільнюсі залишилось трохи більше місяця.

Ми знову наголошуємо, що всі кримінальні справи проти Юлії Тимошенко є незаконними, замовними, сфабрикованими та політично мотивованими. Такими самими є рішення підконтрольних Адміністрації президента судів. Невинуватість Юлії Тимошенко підтверджена великою кількістю юридичних документів, експертиз, висновків правозахисних організацій та рішенням Європейського суду з прав людини.

Між тим, незаконно заарештована Юлія Тимошенко продовжує перебувати під вартою, що призвело до негативних наслідків для здоров'я. Це суперечить законодавству, є порушенням її прав.

Ще в листопаді 2011 року Юлія публічно звернулася до європейського співтовариства з проханням не ставити підписання угоди про асоціацію в залежність від її ув'язнення, оскільки не хоче, щоб європейське майбутнє нашої країни постраждало з будь-якої причини, тим більше через її долю. Для неї інтереси України та співвітчизників завжди були першочерговими, важливішими за життя.

Заради доленосної угоди про асоціацію, з огляду на тверду позицію Євросоюзу щодо неможливості підписання угоди без звільнення Юлії Тимошенко та виїзду її на лікування, моя дружина прийняла пропозицію місії екс-президентів Пета Кокса - Олександра Кваснєвського щодо лікування за кордоном.

Ми, безумовно, підтримуємо Юлію в цьому. То було нелегке, але правильне рішення.

Ми вдячні Юлії за те, що вона прислухалась до наших постійних і наполегливих прохань щодо згоди про тимчасовий виїзд на лікування за кордон, імовірно в Німеччину.

Ми всі прекрасно розуміємо, що означає для політика такого рівня навіть тимчасовий виїзд з країни, навіть для проходження необхідного та складного лікування і медичної реабілітації.

Між тим сьогодні ми також розуміємо, що якщо операція буде відкладена, а Юлії доведеться залишитися в ув'язненні в Харкові, то існують небезпека її життю і загроза інвалідності.

Ми вдячні іноземним фахівцям і місії Кокса-Кваснєвського за правдиву інформацію, яка підтвердила наші побоювання щодо можливого лікування Юлії в Україні та негативних наслідків, які могли б відбутися після або під час такого лікування.

Надзвичайно вдячні всім тим, хто докладає величезних зусиль задля звільнення, повної політичної, юридичної реабілітації та відновлення громадянських прав Юлії Тимошенко.

Ми вдячні всім українським патріотам і представникам демократичних країн світу, які роблять усе можливе, щоб витягти Юлію з неволі, зберегти їй здоров'я та життя.

Ми сумуємо та висловлюємо глибоке співчуття родині, всім близьким і друзям пана Вільфреда Мартенса у зв'язку з його передчасною смертю. Він був справжнім другом для Юлії і для України, завжди стояв на захисті прав людей та європейських цінностей.

Сьогодні дуже багато людей, особливо наша родина, чекають на повернення Юлії Тимошенко до нормального життя.

Ми всі дуже сподіваємося, що у президента вистачить мужності звільнити незаконно засудженого політв'язня, жінку, яка потребує невідкладного лікування, над якою протягом двох років безсоромно і безкарно знущається влада.

Ми сподіваємося на те, що президент, як віруюча людина, як чоловік, прислухається до голосу своєї совісті та ухвалить єдине правильне на цей час, законне і позитивне рішення щодо Юлії та не втратить унікальний шанс возз'єднання України з європейською родиною.

Цього буде достатньо, для того, щоб президент зняв з себе численні підозри в особистій зацікавленості щодо ізоляції Юлії Тимошенко - колишнього прем'єр-міністра та політичного конкурента.

Повідомити про помилку на цій сторінці

Джерело: Офіційний сайт Юлії Тимошенко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: