У Львові з'явиться пам'ятник Кульчицькому (фото)

Рятівнику Відня, галичанину Юрію Кульчицькому встановлять пам'ятний знак.

22 жовтня о 12.00 год. у Львові на площі Данила Галицького відкриють пам'ятний знак галичанину, вихідцю з Самбірщини Юрію Францу Кульчицькому. Ініціатором встановлення пам’ятного знаку виступила кавова фабрика «Галка». Відповідне рішення про встановлення пам'ятного знаку вже погодив Львівський міськвиконком.

Саме галичанину Кульчицькому Європа завдячує своєю традицією споживання кави. Це, без перебільшення, великий українець, який врятував Відень від турецьких загарбників під час Віденської відсічі у 1683 році. Проте, шанована у Європі, постать Юрія-Франца Кульчицького, досі залишається маловідомою на теренах батьківщини. Пам'ятний знак встановлений лише у рідному селі Кульчиці, що на Самбірщині. Але ж і у Львові є чималі традиції споживання кави. І саме Кульчицькому Львів завдячує справжньому кавовому буму. Тут його пам'ятають та вшановують.

Відтак на площі Данила Галицького відбудеться урочисте відкриття пам’ятного знака Юрію-Францу Кульчицьку – українцю, який привив європейцям любов до кави. До відкриття пам'ятного знаку долучаться і спеціально запрошені високопосадові гості  Євросоюзу.

Довідка

Юрію-Францу Кульчицькому вдалось вийти з міста, яке перебувало в облозі османськими військами та зв'язатися з герцогом Лотаринзьким Карлом V, що пообіцяв допомогти у протистоянні нападникам. Завдяки цим відомостям міська рада Відня вирішила не здаватися турецькій армії, а продовжувати боротьбу. Незадовго облогу було знято завдяки зусиллям австрійського війська та союзників на чолі з польським королем Яном ІІІ Собеським. А Юрій-Франц Кульчицький назавжди увійшов в історію, як видатний герой та рятівник Відня.

За свої заслуги Ю. Кульчицький отримав щедру винагороду: всі турецькі запаси кави (близько 300 мішків). Галичанин, який знав технологію приготування напою, започаткував у Відні, а згодом і у Львові кавову традицію. Спершу Кульчицький розносив каву на таці по вулицях міста, а згодом відкрив першу кав'ярню. Напій набув такої популярності серед віденців, що через деякий час у багатьох куточках міста почали діяти подібні заклади, а Кульчицький очолив окрему спільноту продавців кави.

Австрійці пам'ятають і шанують українця, бо саме йому завдячують знаменитою на весь світ віденською кавою. Ще у 1862 р. одну з віденських вулиць було названо на честь Юрія-Франца Кульчицького — Kolschitzky-Gasse, а в 1885 р. на одному з наріжних будинків цієї вулиці було встановлено бронзову скульптуру українця. Це одягнутий в турецький стрій козак-галичанин, який тримає тацю з невеличкими філіжанками кави. Також у Відні існує кав'ярня з промовистою назвою «Grand Cafe Zwirina zum Kolschitzky».

Kulchyckyy

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: