Сех знову "настукала" у органи щодо видобування сланцевого газу

Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех звернулася до генерального прокурора України Віктора Пшонки та голови Служби безпеки України Олександра Якименка з проханням перевірити законність отримання ТзОВ «Західгазінвест» спецдозволів на користування надрами на території Львівської області та передачу цих прав під контроль іноземній компанії ENI S.p.A. У своєму депутатському зверненні Ірина Сех просить з’ясувати, чи немає в такій процедурі корупційного зацікавлення з боку відповідальних служб і посадових осіб.

Як зазначає народний депутат, у лютому 2012 року Дочірнє підприємство НАК «Надра України» «Західукргеологія» спільно з українсько-канадським підприємством «Коломийська нафтогазова компанія «Дельта», що належить британській компанії Cadogan Petroleum Plc, заснувало ТзОВ «Західгазінвест». І вже через три місяці, а саме в червні 2012 року, засновники ТзОВ «Західгазінвест» укладають договір з італійською нафтогазовою компанією ENI S.p.A  про придбання частки у розмірі 50,01% ТзОВ "Західгазінвест", що забезпечує іноземній компанії фактично повне управління цим товариством. Офіційний сайт Державної служби геології та надр України містить інформацію про те, що ТОВ «Західгазінвест» володіє ліцензіями на розробку дев'ятьох родовищ сланцевого газу загальною площею близько 3,8 тис. кв. км на території Львівської області.

«Враховуючи блискавичність операції з утворення ТзОВ «Західгазінвест» та продажу контрольної частки статутного фонду третій особі, складається враження, що ця операція була проведена виключно з метою отримання іноземним підприємством ліцензій на видобуток газу», - зазначила Ірина Сех.

За законодавством, отримання спеціальних дозволів (ліцензій) на розробку родовищ корисних копалин можливе лише за погодження обласними радами за місцем розташування таких родовищ. «Львівська обласна рада погоджувала спецдозволи дочірньому підприємству НАК «Надра України» «Західукргеологія», тобто державному підприємству, але ніколи не приймала рішень про надання погоджень для ТзОВ «Західгазінвест». Вважаю, що таке переоформлення чи внесення змін до спецдозволів порушує конституційне право народу України на розпорядження надрами», - зазначила народний депутат.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: