В українського народу свої національні герої, а отже й своя історична правда, - «Свобода»

25 жовтня у сесійному залі Львівської обласної ради розпочала свою роботу Міжнародна наукова конференція «Проблеми дослідження українського визвольного руху 1920– 1950-х рр.». Організаторами заходу виступили Львівська обласна рада, Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, Львівський національний університет ім. І. Франка, комунальне підприємство ЛОР «Доля» та Центр незалежних історичних студій.

Окрім науковців у роботі конференції взяли участь керівництво та депутати Львівської обласної ради, громадсько-політичний діяч, Герой України Юрій Шухевич, а також представники Львівського крайового братства ветеранів ОУН-УПА, Львівського обласного товариства політичних в’язнів і репресованих, Львівської обласної спілки політичних в’язнів України, Львівського обласного відділення всеукраїнського об’єднання ветеранів.

Голова Львівської обласної ради Петро Колодій, як співголова конференції, привітав присутніх з відкриттям такого непересічного та вкрай важливого заходу.

Зокрема, у своєму виступі Петро Колодій наголосив на важливості наукових досліджень українського визвольного руху. «Впродовж віків Україна була розтерзана на шматки, які сусідні держави розділили між собою, наче військові трофеї. Сумним наслідком бездержавного існування для українського народу тривалий час була відсутність власного варіанту історії, який би представляв точку зору українців. Лише з відновленням незалежності ми отримали можливість безперешкодно вивчати та досліджувати власну історію.

На жаль, сьогодні бачимо системні спроби знеславити подвиг українських героїв, які нехтували власним життям заради свободи України. Хтось намагається прив’язати вояків повстанської армії до організації Голокосту. Хтось звинувачує УПА в масштабних військових злочинах супроти поляків. А хтось відверто намагається викривити історичне минуле, замовчуючи складні та трагічні сторінки в історії українського народу, чи взагалі викинути з нашого минулого визвольну боротьбу.

Попри те, що українські землі перебували під контролем інших держав, українці завжди змагали до волі. Їхнє відчайдушне, самовіддане протистояння окупантам засвідчує те, що вони були неподільною нацією, яка у тяжкій боротьбі відвоювала своє право на власну державу. Ми повинні розуміти, що в українського народу своя історія боротьби та становлення; що в українців свої перемоги та поразки, свої національні герої, а отже й своя історична правда», – зазначив Петро Колодій.

Також до учасників наукового заходу було зачитано вітальне слово від народного депутата України Олега Панькевича, який був одним з ініціаторів проведення цієї конференції.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: