У Львові презентуватимуть "Словник села Тилич на Лемківщині"

30 жовтня 2013 року о 17-00 у приміщенні ЛОУНБ (читальний зал) за адресою: м. Львів, просп. Шевченка, 13 за участі науковців та представників громадськості відбудеться презентація мовознавчої праці Євгенії Турчин “Словник села Тилич на Лемківщині".

У Словникові репрезентовано типову лемківську говірку станом на другу половину XIX ст. – середину XX ст., представлено достовірний, фахово опрацьований лексичний матеріал, пов'язаний із широким колом понять традиційної матеріальної та духовної культури лемків.

Увазі читача запропоновано розвідки з історії та географії села, а також карту його заселення, люб'язно надані авторові лемками із с. Тилич, переселеними в Україну внаслідок Другої світової війни.

Праця орієнтована на мовознавців, етнологів, фольклористів, а також найширше коло читачів.

Про автора:

ТУРЧИН Євгенія Дем’янівна

народилася 19.01.1941 р. у с. Тилич Новосанчівського повіту Краківського воєводства Польщі. Старший науковий співробітник Інституту української мови Національної академії наук України, кандидат філологічних наук.

У 1959 р. закінчила Станіславське (тепер Івано-Франківське) музичне училище, а в 1967 р. ‒ Київський державний педагогічний інститут ім. О. М. Горького (нині Національний педагогічний університет ім. М. Драгоманова).

Працювала в дитячій музичній школі, у видавництві «Музична Україна», а з 1973 р. по 2005 р. ‒ в Інституті мовознавства ім. О. О. Потебні та в Інституті української мови НАН України у відділі діалектології, а з 1993 р. ‒ у відділі термінології та ономастики.

У колі наукових інтересів ‒ лемківський та східнополіський говори української мови: захистила дисертацію на тему «Лексика харчування у східнополіських українських говірках», Автор низки наукових праць, серед яких монографія «Назви їжі на Східному Поліссі» та «Атлас лексики харчування в українських східнополіських говірках»; брала участь у підготовці «Атласу української мови», «3агальнослов’янського лінгвістичного атласу» та «Лінгвістичного атласу Європи». Упорядкувала та підготувала до друку «Короткий словник лемківських говірок» П, С. Пиртея, є одним із укладачів «Українсько-російського словника наукової термінології».

Контакт: ГО “Небайдужі”, “Зарваницька ініціатива”, Юрко Антоняк 0503706632, [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: