Історик Іван Патриляк: Влада живе у стереотипах, бо так зручно

Історик Центру досліджень визвольного руху, автор популярної книги «Перемога або смерть: український визвольний рух рух у 1939—1960 роках» Іван Патриляк переконаний, що влада не хоче змінювати стереотипи, бо змінювати свідомість значно складніше, ніж лишати все, як є. Таку думку він висловив у новому номері журналу «Країна».

«Влада живе у стереотипах. Змінювати свідомість значно складніше, ніж лишати все, як є. Велика частина українців беззастережно, некритично сприймають радянський міф про УПА як про німецьких колаборантів, злочинців і бандитів», — наголосив доцент Київського національного університету.

Окрім того, він додав, що для політиків «це зручно».

«Вони не хочуть витрачати зайвих ресурсів. Одні приходять до влади під одним історичним міфом, а інші — під іншим. Вони в це можуть не вірити, але говоритимуть саме те, що хочуть чути їхні виборці. Їм нічого робити не треба — просто дбайливо зберігати суспільство поділеним», — підкреслив Патриляк.

Водночас історик додав: «Недавно до мене звернулись представники одного державного органу. Кажуть: "Польща поприймала постанови сейму та сенату щодо Волинської трагедії — що нам робити, що відповідати?" Друзі, а що ви хочете від поляків? У нас уся теперішня влада називає упівців бандитами! Чого поляки не мають права вважати їх людьми, що вчинили геноцид? Без того, щоб надати їм конкретного статусу в Україні, який сенс відповідати Польщі? У Варшави залізна позиція: ви їх самі бандитами називаєте. І що тут заперечити?».

Довідка:

Доктор історичних наук Іван Патриляк (37 років) викладає у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Автор популярної книги «Перемога або смерть: український визвольний рух рух у 1939—1960 роках», директор музею історії Київського національного університету імені Тараса Шевченка, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху — неурядової дослідницької установи, яка вивчає різні аспекти визвольної боротьби українців у ХХ столітті, член редакційної колегії наукового журналу «Український визвольний рух».

Навчався на історичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У 2001 році захистив кандидатську дисертацію «Діяльність ОУН(б) в 1940—1942 роках (військовий аспект)». Автор книг «Легіони Українських Націоналістів (1941—1942): історія виникнення та діяльності» (1999), «Військова діяльність ОУН(б) в 1940—1942 роках» (2004), «»Встань і борись! Слухай і вір…»: українське націоналістичне підпілля та повстанський рух (1939—1960 рр.)» (2012) «Перемога або смерть: український визвольний рух рух у 1939—1960 роках» (2012); співавтор монографії «Організація українських націоналістів і Українська повстанська армія» (2005). Співупорядник збірників документів «Матеріали та документи служби безпеки ОУН(Б) у 1940-х рр.» (2003), «ОУН в 1941 році» (2006), «ОУН в 1942 році» (2006), автор ряду посібників для вищої школи з питань музеєзнавства та співавтор навчального посібника «Україна в роки Другої світової війни» (2009).

До кола наукових зацікавлень автора належать: Україна в роки Другої світової війни, український визвольний рух 20—50-х років ХХ століття.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху:
[email protected]
тел./факс: +380 32 247-45-22, +380 63 628-68-69

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: