Кабмін передав «шмат» львівської землі Московській церкві

Це рішення може спровокувати конфлікт двох релігійних громад

Незважаючи на гучний розголос і спротив громадськості та релігійного середовища Львова, Кабмін своїм розпорядженням передав майновий комплекс колишнього військового містечка №212 на вулиці Пекарській, 57-59, який є нероздільною частиною храмового комплексу церкви Христа Спасителя, Львівській ОДА. Майновий комплекс передається зі сфери управління Міністерства оборони до сфери управління Львівської ОДА для його подальшої передачі у власність релігійної організації Львівської єпархії Української православної церкви (Московського патріархату).

«Високий Замок» уже писав, що можливість передачі цілісного майнового комплексу, храмову частину якого займає Церква християн віри євангельської (п’ятидесятників), викликала у Львові скандал. Євангелісти протягом 21 року зверталися до центральної влади з проханнями передати їм колишнє військове майно, однак на ці звернення ніхто не зважав. Натомість “нагорі” одразу задовольнили аналогічне прохання Львівської єпархії УПЦ (МП). З цього приводу з відкритим листом виступили громадські діячі і науковці Львова. Вони закликали УПЦ (МП) відмовитись від свого звернення, а майно передати громаді Церкви християн віри євангельської. “Цими будівлями має відати громада, яка володіє самим храмом, – йшлося у листі. – Інакше єдиний храмовий комплекс виявився б розділеним поміж двома релігійними громадами, що створювало б нездорову ситуацію взаємних претензій і витворило б у Львові вогнище міжконфесійного конфлікту”. Депутати Львівської міськради звернулися до міністра оборони, аби той не допустив передачі майнового комплексу практично у центрі міста без погодження міськради.

Голова Львівської ОДА Віктор Шемчук створив комісію, яка мала би розібратися із ситуацією. Та, зібравшись один раз, комісія припинила свою діяль­ність. Вирішення долі колишнього військового містечка почали очікувати з Києва. І дочекалися... “Процес ще не завершений, ми ще не чули остаточного слова голови Львівської ОДА Віктора Шемчука, – розповів журналісту “ВЗ” пастор Церкви християн віри євангельської “Воскресіння” Василь Боєчко (ця громада володіє храмом). – Є багато матеріалів, які не схвалюють рішення Кабміну. Якщо підуть рейдерським шляхом, ми мовчати не будемо. Є спротив громадськості проти цієї передачі. Не знаємо, що буде далі, – чи губернатор “зробить під козирок” і скаже “Одобрямс”, чи, може, прислухається до великої хвилі громадської думки, політиків, вчених і ЗМІ. Комісія ліквідована – це перший крок до того, що, напевно, наш губернатор думає тверезо... Але є ще один нюанс – в усіх тих документах Кабмін не враховує, що одна з будівель уже чотири роки як продана Міністерством оборони. Вона перебуває у приватній власності. Спочатку це була фірма “Арія моторс” – офіційний дилер Honda у Львові. Але вони швидко подарували ці приміщення фізичним особам. Будівля в аварійному стані. Там стелі падають, дах. Ті фізичні особи, видно, чекають, поки вона розвалиться. Вони не думають про те, що грибок вже вражає храм, що це може закінчитися трагічно для пішоходів...”.

“Передали і дякувати Богу, – розповів журналісту “ВЗ” прес-секретар Львівської єпархії УПЦ (МП) отець Маркіян. – Планується облаштувати тут єпархіальні відділи, структури, які займатимуться адмініструванням. Євангелісти мають поряд свій храм, і ми не бачимо в цьому проблеми. На вул. Короленка ми теж добре уживаємося із релігійною громадою, яка міститься поруч. Не бачимо у цьому проблеми, не вважаємо, що це закладає якийсь релігійний конфлікт. У Європі 15 конфесій уживаються на одній вулиці і немає конфліктів. Можемо спільно з євангелістами робити якісь проекти, наприклад, допомагати бідним. Щодо звернення львівської інтелігенції – 15 чоловік не можуть відповідати за всю львівську інтелігенцію...”.

“Ми виконаємо цю постанову Кабміну – тут нема що обговорювати, – прокоментувала ситуацію журналісту “ВЗ” заступник голови ЛОДА з гуманітарних питань Ірина Романів. – Однак наразі в ЛОДА ми ще не маємо цієї постанови Кабміну. Крім того, законодавство передбачає безоплатну передачу тільки культових споруд. А споруда на Пекарській, 57-59, не визнана культовою, тому ми не маємо права цього робити. Це є власність Міністерства оборони. Міноборони має безоплатно передати нам, а ми би мали передати безоплатно тому, кому зазначає Міноборони. Бо це не наша прерогатива і не наші повноваження, кому віддавати. Якби постанова Кабміну була би така, що вони передають нам, а ми вже передаємо тому, кому вважаємо за потрібне, – чи для потреб громади, чи для соціальних потреб – це одне питання. Декілька років тому пастор Боєчко звертався про передачу цієї споруди його релігійній громаді, але отримав відмову власне з мотивацією, що це не є культова споруда. З цього приводу має бути рішення Міністерства оборони, і це рішення має бути погоджено у Міністерстві економіки. Принаймні це було так, коли ми передавали культові споруди на вул. Вин­ниченка, 3, римо-католицькій громаді. Поки що цієї згоди в ЛОДА теж немає. Я тішуся благими намірами владики Філарета, але запевнити, що буде спокійне співіснування двох релігійних громад, навряд чи можна. Це фактично є одне подвір’я, це різні конфесії – християнська і протестантська.

"Високий замок", 28 жовтня 2013 року

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: