Луценко подякував Саакашвілі

13173795_1765281747035156_5449531379575294298_n
Грузія обрала нового Президента. Йому ще належить залишити свій слід в грузинській історії. Натомість формально переможений Міхеїл Саакашвілі свій внесок вже зробив. І не тільки для грузинів. Бо дивлячись на кадри Єврон'юс, де екс- президент з дружиною збирає речі, виселяючись з державної резиденції, я хочу сказати: Браво, пане Президенте! Дякую, Міхо!
Дякую не тільки за видимі позитивні досягнення нової Грузії - будинки юстиції, відкриті реєстри власності, нові дороги, некорумповану поліцію, вільну економіку. Дякую в першу чергу за демонстрацію того, що все це можливо в нашому пострадянському болоті, в якому слово і діло так рідко перетинаються.
Найбільше досягнення Президента Саакашвілі - введення нових правил в політику. Я часто бував в Грузії на запрошення свого друга міністра ВС Вано Мерабішвілі( симптоматично, що в момент українізації Грузії йде процес луценкизації Вано- він в тюрмі). І кожного разу на нашу зустріч приїжджав Саакашвілі. Іноді - разом з членами владного штабу реформ. І тоді я був учасником захоплюючого дійства - роботи Команди. Це бували жаркі дебати. Градус суперечок можна було відчути за наростанням вживання знайомих російських ідіом:) Але це було КОЛО однодумців, де Каха міг доводити свою правоту Міхо, а Вано - Іраклію. Емоції часто били через край. Але завжди наступав момент, коли формувався результат, спільне рішення. І тоді КОЛО перетворювалося в ПІРАМІДУ владної машини, що із наступного дня проводила це рішення через парламент, уряд, адміністрацію президента.
Саме в ці моменти найгостріше відчувалася різниця з українським президетом зокрема і демсилами вцілому. Брак довіри, спільних планів і спільного прийняття рішень вбило наші шанси тоді.
Але, дякуючи успіхам реформ Саакашвілі, ми маємо приклад. Це той випадок, коли розум - не тільки іменник, це - дієслово.
Все ще можна виправити. Не в 2015, зараз. Треба тільки зробити те, що зробив перед Революцією троянд Міхеїл Саакашвілі - на стадії підготовки до виборів домовитися про спільні цінності, плани і табу. Сформувати КОЛО однодумців, що здатні вести КОМАНДНУ роботу. Визначити ЛІДЕРА, що здатен брати на себе відповідальність і чути інших.
І все в нас буде добре. Доведено Саакашвілі.
Юрій Луценко

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: