У Львові відбудеться ювілейний з’їзд молоді під гаслом «Українська молодь – Христові»

У Львові відбудеться ювілейний з’їзд молоді під гаслом «Українська молодь – Христові». У травні 2013 року виповнилось 80 років з часу першого З’їзду молоді під гаслом «Українська молодь - Христові», який організував Митрополит Андрей Шептицький у 1933 році у м. Львові. У 1990 році відбувся перший З’їзд у незалежній Україні, після якого засновано Львівську міську громадську організацію «Українська молодь - Христові». З нагоди цієї події та з благословення Високопреосвященнішого Архиєпископа Львівського Ігоря (Возьняка), організовується ювілейне святкування, яке відбудеться 3 листопада цього року.

Метою заходу є не лише святкування ювілейної річниці, але й дотримання та реалізація ідей і настанов Митрополита Андрея, справжнього велетня духу та правдивого провідника українського народу, а також єднання у молитві за Його прославу.

«На мою думку, нам бракує ідейної єдності розуміння того, куди ми повинні рухатись, як суспільство, як народ, немає того, що нас єднає. Ми можемо мати різні погляди на різні теми, бути в різних партіях, але якщо ми об’єднаємось довкола Христа – це буде вірний крок. Молодь завжди шукає себе, свою ідентичність, тому ми повинні виховувати та направляти наступні покоління.  Митрополит Андрей Шептицький вважав, що від виховання дітей та молоді залежить майбутнє», - розповів отець Ростислав Пендюк, голова патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ.

«За умов, коли творилась тоталітарна ідеологія, молодь губилась у пошуках власної ідентичності, перебуваючи у цій тоталітарній філософії. Церква змогла переорієнтувати та допомогти молодим людям знайти свою ідентичність у контексті церкви та у контексті християнства. Дуже є важливим той факт, що церква надалі продовжує плекати у молоді високі моральні цінності та якості. Місто завжди допомагає та сприяє таким заходам, тому що ця тема є дуже важливою як для міста, так і для його громади», - розповів Євген Бойко, головний спеціаліст управління внутрішньої політики ЛМР.

«Свято української молоді, що відбулось 6-7 травня 1933 року, не має подібного ні за силою духу, ні за кількістю учасників. Незважаючи на залякування, перешкоди і ворожу пропаганду, пішки, поїздами, велосипедами спішили до Львова прочани. Надіємось, що і у цей ювілейний рік велика кількість молоді візьме участь у святкуванні і відновить присягу 1933 року на вірність Христові», - розповідають представники ЛМГО «Українська молодь – Христові».

«Для того, щоб відновити пам'ять та звернути увагу молоді та громади на подію, яка відбулась у 1933 році, ми ініціюємо ювілейний з’їзд 3 листопада. Тим паче, на початку листопада відзначають день пам’яті Митрополита Андрея Шептицького», - додав Роман Ковалів, голова оргкомітету ювілейного з’їзду та ЛМГО «Українська молодь - Христові».

Ювілейний з’їзд передбачає таку програму для учасників і гостей свята:

11:00 - Архиєрейська Літургія в Архикатедральному Соборі Святого Юра, яку очолить Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор (Возьняк). Молитва за прославу Митрополита Андрея

13:40 - Святкова молитовна хода учасників та гостей З’їзду від Собору до місця святкування (НУ «Львівська політехніка», корпус №1, вул. Ф. Карпінського, 2/4)

14.00 - Реєстрація учасників. (перерва на каву)

16:00 - Урочиста академія та Святковий концерт за участю Олександра Божика, Тараса Курчика, Оксани Мухи, Софії Федини, чоловічого октету «Орфей», тріо «Новий час».

 

Запрошені та почесні гості свята:

  • Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (буде відеопривітання через неможливість бути присутнім на святкуванні),
  • Єпарх Паризький для українців греко-католиків Франції, Швейцарії та країн Бенілюксу, Преосвященний владика Борис Гудзяк (відеозвернення),
  • Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор (Возьняк),
  • екс-голови та екс-духівники ЛМГО «Українська молодь – Христові»,
  • осередки УМХ України;
  • Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ, Молодіжна комісія Львівської архиєпархії,
  • молодь парафій Львівської архиєпархії;
  • молодіжні християнські організації: «Обнова», «Світло Христа», «Посвіт» та інші; національно – патріотичні організації: «Молодий РУХ», «Пласт», «СУМ»;
  • студенти ВУЗів м. Львова.

Доповідачі на Урочистій Академії:

Олег Турій – кандидат історичних наук, завідувач кафедри церковної історії, проректор із наукової роботи Українського Католицького Університету з темою «Постать молодої людини крізь призму поглядів Митрополита Андрея Шептицького».

Василь Кметь - кандидат історичних наук, доц. кафедри давньої історії та архівознавства, директор Наукової бібліотеки Львівського Національного університету ім. І. Франка з темою: «З’їзд Українська молодь – Христові 1933 року в пресі».

Організатори заходу – Львівська міська громадська організація «Українська молодь – Христові».

Довідка

Координатор заходу Оксана Новак, тел. 0976681017.

Ярослав Альохін

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: