Транспортна реформа у столиці: як і скільки платитимемо за проїзд

З Нового року на київську транспортну систему очікують серйозні зміни. У метро зникнуть жетони, замість них прийде кілька видів проїзних, за якими можна буде користуватися послугами не тільки підземки, але й наземного транспорту. При цьому вартість проїзду стане змінною – одноразова поїздка в міському транспорті буде дорожчою, ніж якщо купити проїзний на місяць або на три. Проїзд у метро коштуватиме мінімум 3 гривні, а в маршрутці – від 3,5 до 5 гривень. Тобто, якщо зараз дістатися від дому до роботи з пересадкою можна за 4,5-5 гривень, то з Нового року це буде 6,5-8 грн, тобто, майже в півтора рази дорожче.

Сьогодні проїзд у міському транспорті коливається від 1,5 грн (у тролейбусах і автобусах) до 3 гривень (у деяких маршрутках). Для пасажирів ціни оптимальні, але невигідні для перевізників. За підсумками 2012 року, збитки КП «Київський метрополітен» склали 345, 5 млн гривень, КП «Київпастранс» – 315,7 млн гривень.
Саме тому з наступного року на столичну транспортну систему чекає модернізація – впровадження електронних проїзних документів, нове обладнання для фіксування оплати за проїзд і, власне, підвищення цін на квитки.

Кількість транспорту

За інформацією КП «Київпастранс» зараз у Києві перевезення здійснюються по 22 трамвайних маршрутах, 41 тролейбусних, 72 автобусних. Крім того, в місті є 196 ліній маршруток і три лінії метрополітену. За інформацією Київської міської державної адміністрації, за добу вони перевозять близько 4 млн пасажирів. При цьому автобуси перевозять близько 17% пасажирів, трамваї – 9%, тролейбуси – 15%, маршрутки – 22% і метрополітен – 37%.

Більше того, у Києві постійно збільшується кількість маршрутів та одиниць транспорту. Як розповів НБН головний інженер Комунального підприємства «Київпастранс» Юрій Бомбандьоров, незабаром Київ отримає нові тролейбуси, а також буде введено в експлуатацію новий трисекційний трамвай довжиною більше 30 метрів.

«Відповідно до нинішніх контрактів, укладених між КП «Київпастранс» та ПАТ «АК Богдан Моторс» на постачання 202 тролейбусів, куплених за кошти кредиту ЄБРР, наше підприємство вже отримало 121 тролейбус. Згідно з цим же контрактом запланована поставка ще 81 тролейбуса надвеликої місткості. Також, за рішенням Київради, за умови залучення кредитних грошей, можливе постачання ще 76 тролейбусів», – розповів пан Бомбандеров.

Проїзд у маршрутках обходиться трохи дорожче, ніж у тих самих тролейбусах і автобусах, але перевага у маршруток все ж вагома – їздять вони частіше і швидше, ніж габаритний громадський транспорт. Важливе значення має також і те, що пільговиків у маршрутках багато не буває (максимум 2 людини на рейс), а от муніципальний транспорт надає безкоштовний проїзд на постійній основі. В результаті – в «годину пік» в тролейбусах і автобусах людей виявляється набагато більше, ніж у дрібних маршрутних таксі.

Нововведення метрополітену

За словами глави Департаменту транспортної інфраструктури Київської міської державної адміністрації Євгена Водовозова, одноразовий проїзд в метро коштуватиме більше трьох гривень.

Як пояснив НБН пан Водовозов, транспортні комунальні підприємства вважають збитки, і вже, виходячи з цього, формують тарифи. Однак точна ціна за проїзд у метрополітені поки не оголошується.

«Остаточної ціни за проїзд у метрополітені так поки і немає, оскільки розрахункові матеріали не подавалися на погодження до Міністерства економіки та розвитку і Міністерства інфраструктури України», – зазначив пан Водовозов.

Згідно з новими тарифами, поїздка в метро може приблизно обійтися як у символічні 1,67 грн, так і в цілих 5 грн – це буде залежати від типу проїзного квитка. Для пасажирів нададуть різні варіанти квитків, що спочатку, швидше за все, призведе до плутанини. Розбиратися в нововведеннях людям допомогли б працівники метрополітену, але продаж квитків доручать автоматам, а касирів – скасують. Як на ділі буде проводитися технічна модернізація метрополітену, не знають навіть самі працівники київської підземки, проте зазначають, що підприємство не зацікавлене в скороченні штату.

«Технічну модернізацію візьме на себе інвестор Альфа Пей Термінал, який виграв тендер. На засіданні працівників метрополітену та інвесторів нам так і не вдалося домогтися конкретної інформації, як будуть впроваджуватися всі нововведення. Серед працівників ходять чутки про скорочення. Може бути така ситуація, як у харківському метро – там після переходу на нову систему оплати проїзду скоротили і касирів, і контролерів», – розповіли НБН в прес-службі Київського метрополітену.

Головний інженер «Київпастрансу» пояснив, що у зв'язку з розвитком технології, централізацією процесів утримання й ремонту рухомого складу, кількість співробітників постійно змінюється. А що ж до касирів і контролерів, пан Бомбандеров заявив так: «Після вирішення питання, які саме основні способи оплати будуть застосовані з впровадженням нової системи оплати проїзду, буде визначено необхідну кількість працівників, які задіяні в процесі збору виручки».

Маршрутки

Київські маршрутні таксі, незважаючи на популярність серед пасажирів, регулярно потрапляють «під гарячу руку» градоначальникам. Їх кількість скорочують і заміняють новими місткими автобусами і тролейбусами.

Водії київських маршруток про нові тарифи на проїзд або зовсім не чули, або розповідають, що ціни від них не залежать – все йде від вищого керівництва.

«Нам можуть в один день прийти і сказати – завтра проїзд буде дорожче – і все. І звичайно, транспорт не окупається. 2,5 грн по місту – це дуже мало», – поділився з НБН Олександр, водій маршрутного таксі №720 (пл. Перемоги – Боярка).

Також він зазначив, що ціни на проїзд почасти підвищують через пільговиків: «У мене пільговики – це вся зарплата, рахуйте. Особливо якщо з Боярки їдуть. 10 рейсів на день, по два пільговика – вже 160 грн (проїзд до Боярки коштує 8 грн – НБН)».

Генеральний директор одного з київських перевізників ТОВ «Транс Груп» Володимир Назаренко підтверджує, що ціни на проїзд у маршрутках з нового року підвищаться, проте поїздка не коштуватиме більше 5 грн.

«Якщо ціни будуть підніматися скрізь, то у нас теж піднімуться. За розрахунком півтора роки тому проїзд на різних маршрутах у нас повинен був коштувати 3,5 – 5 грн. Вважайте, ми беремо нові автобуси в кредит, і за дозволені 7 років експлуатації якраз їх і окупаємо. По суті, заробляємо тільки на утримання. Але більше 5 грн проїзд коштуватиме не буде – ми ж всі розуміємо, народ і 4 грн толком потягнути не може», – розповів НБН пан Назаренко.

Інші київські приватні перевізники тарифи поки піднімати не планують, однак зазначають, що все залежатиме від розпоряджень, отриманих від Міськадміністрації.

Нові проїзні

Нові електронні проїзні будуть універсальними для всіх видів міського транспорту – за стандартним талону можна буде проїхатися як у метро, так і в тролейбусах, автобусах і трамваях. «За бортом» виявляться тільки маршрутки – там система з електронними квитками діяти не буде.

«Проект «Електронний квиток» передбачає створення єдиної загальноміської автоматизованої системи для оплати проїзду в наземному і підземному міському пасажирському транспорті», – повідомив НБН директор Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Євген Водовозов.

Система функціонуватиме на основі безконтактних карток. Поповнити рахунок на картці можна буде в місцях продажу електронних квитків, а також у водія або кондуктора. У салонах наземного міського транспорту будуть встановлені валідатори, які фіксуватимуть оплату за проїзд.

«У рамках проекту зупинки і рухомий склад автотранспорту будуть обладнані інформаційними моніторами з інформацією про дату, час, назву зупинки, номери маршрутів, часу прибуття. Також будуть виводитися дані про тариф на оплату проїзду в конкретному транспорті», – розповів пан Водовозов.

У метро зчитування інформації з проїзних карток відбудеться через валідатори на турнікетах. Чи буде для цього нове спеціальне обладнання, працівники метрополітену не знають. А враховуючи те, що система з квитками буде єдиною для всіх видів міського транспорту, жетони, мабуть, повністю зникнуть з ужитку.

Кількість днів

Можна буде придбати проїзний квиток як на певну кількість поїздок, так і на кілька днів або місяців. У першому випадку можна буде використовувати куплені поїздки в будь-який зручний час протягом року, у другому – кількість поїздок буде необмеженою, зате будуть обмежені терміни дії проїзного документа.

Для тих, хто регулярно їздить у метро, найвигіднішим варіантом будуть проїзні на певну кількість днів. Загальний проїзний квиток надасть можливість кататися добу, три або тиждень без обмеження кількості поїздок. Персоналізований проїзний можна буде придбати на місяць, три, або на рік. При купівлі електронного квитка потенційного пасажира сфотографують, а його фото розмістять на картці проїзного. По закінченню терміну дії квитка, його можна буде продовжувати на бажану кількість поїздок.

Підвищення цін на проїзд у громадському транспорті може відбитися на формуванні бюджету київської сім'ї. На дорогу тепер доведеться витрачати в півтора рази більше не тільки грошей, але й часу – з нововведеннями фіксування оплати за проїзд так відразу розібратися не вийде.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: