Сьогодні у Львові відбудеться відкрита лекція архітектора Маріо Ботта «Моя архітектура»

4 листопада об 11:00 год в Актовій залі головного корпусу Національного університету «Львівська політехніка» та ввечері того ж дня о 18:00 год в Центрі міської історії Центрально-Східної Європи відбудеться відкрита лекція архітектора Маріо Ботта «Моя архітектура. Проект парафіяльного центру Оріоністів у Львові».

Маріо Ботта – всесвітньо визнаний швейцарський архітектор, професор архітектури, один з основоположників Тичинської школи – феномен в Європейській архітектурі кінця ХХ століття. Маріо Ботта збудував близько сотні проектів по всьому світу, серед яких приватні будівлі, адміністративні, громадські будівлі та забудови, бібліотеки та театри, музеї, церкви та сакральні споруди. Його прагматичний із сильними геометричними формами стиль можна визначити як неораціоналізм або ж неомодернізм. Сам архітектор заявляє про свою прихильність історичному детермінізмові – тобто його проекти є відображенням епохи. Його будівлі – прості геометричні фігури, контраст крупних мас та легких ажурних деталей, глухі цегляні стіни, обережно прорізані світловими впадинами або ж раптово розірвані скляними порталами. Архітектура Маріо Ботти з увагою реінтерпритує навколишній ландшафт чи міську забудову. Великий вплив на його ідеї мали Ле Корбюзьє, Луїс Кан, в яких він стажувався в свої студентські роки та Карло Скарпа – його безпосередній вчитель.

Лекція, на якій буде нагода ознайомитись з творчістю архітектора, його реалізованими проектами, можливостями, перешкодами та перспективами створення архітектурного образу міста, а також проектом парафіяльного центру отців оріоністів УГКЦ, стане непересічною подією не тільки для Львова, але й для України.

Лекція відбудеться з ініціативи Згромадження отців Оріоністів та за сприяння Центру міської історії, Національного Університету «Львівська політехніка», Національної спілки архітекторів України. Також висловлюється подяка за можливість організувати зустріч з архітектором Олегу Перковському та Зоряні Гребенюковій.

У прес-конференції в «Львівській політехніці» візьмуть участь: архітектор Маріо Ботта (Швейцарія), архітектор Андрій Павлів (директор департаменту містобудування), архітектор Богдан Черкес (декан факультету архітектури, модератор події), представники Згромадження отців оріоністів. На лекції метра будуть представники міської ради та департаменту культури міста Львова, члени Національної спілки архітекторів України на чолі з президентом організації, архітектором Олесем Яремою, представники Церкви, студенти, усі зацікавлені цією тематикою. На лекцію запрошуються всі охочі.

В Центрі міської історії Центрально-Східної Європи (вул. Богомольця, 6) модератором виступить Андрій Шуляр.

Мова зустрічі: італійська із синхронним перекладом на українську.

Також кожен зацікавлений може переглянути он-лайн трансляцію зустрічі на сайті ЦМС.

Вхід на лекції Маріо Ботти та зустріч з архітектором вільний.

4.11.2013 (понеділок):

11:00 – Актова зала головного корпусу Національного університету «Львівська політехніка»;

18:00 – Центр міської історії Центрально-Східної Європи, вул. Академіка Богомольця, 6.

Марія Калька

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: