У Львівській обласній раді відбулась нарада щодо будівництва та реконструкції дитячих будинків сімейного типу у 2013 році

У Львівській обласній раді відбулась нарада щодо будівництва та реконструкції дитячих будинків сімейного типу у 2013 році

Вчора, 19 листопада, голова постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Львівської обласної ради Ярослав Качмарик провів робочу нараду щодо будівництва дитячих будинків сімейного типу у Львівській області у 2013 році.

Участь у цьому заході також взяли голови інших постійних депутатських комісій Львівської обласної ради, а також представники Львівської обласної державної адміністрації.

Метою наради є визначення суми коштів, освоєних цього року на будівництво і реконструкцію дитячих будинків сімейного типу у Львівській області, а також обговорення ризиків, пов’язаних із невикористанням на кінець поточного року коштів, передбачених в обласному бюджеті.

За словами Ярослава Качмарика, Львівська обласна рада на 2013 рік заклала у бюджеті майже 5 млн грн на фінансування будівництва п’яти дитячих будинків сімейного типу, а також на реконструкцію під дитячий будинок сімейного типу однієї будівлі у місті Буськ. Зазначену суму коштів впродовж поточного року неодноразово коригували: спершу – в сторону зменшення, потім – в сторону збільшення.

«Якщо врахувати динаміку розвитку будівництва дитячих будинків сімейного типу в області, то до 2013 року цей процес практично не відбувався. Та у поточному році таки було виділено близько п’яти мільйонів гривень на будівництво таких об’єктів. Підстав для початку будівництва і реконструкції дитячих будинків сімейного типу було кілька. Основна причина – потреба дітей у батьківському піклуванні. Окрім того, за європейською практикою, саме дитячі будинки сімейного типу є головним осередком утримання дітей, позбавлених батьківського піклування.

Коли ми закладали в обласному бюджеті таке фінансування, то, зрозуміло, була надія на те, що діятимуть державні програми. Іншими словами, сподівались на комплексне фінансування і на те, що питання будівництва і реконструкції дитячих будинків сімейного типу в області не лежатиме лише  на бюджеті розвитку...», – зауважив Ярослав Качмарик.

При цьому, голова постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Львівської обласної ради відзначив, що на сьогодні існують ризики того, що до кінця року не всі кошти будуть освоєні і, відповідно, не всі дитячі будинки сімейного типу будуть здані вчасно.

Разом з тим, голова постійної комісії з питань контролю за ефективністю виконання державних і обласних програм та рішень Львівської обласної ради Оксана Юринець, яка взяла участь у цій нараді, наголосила, що будівництво дитячих будинків сімейного типу повинно відбуватися винятково під побажання дітей, які будуть жити у таких оселях. «Перед будівництвом чи реконструкцією таких будівель, потрібно запитати думку дітей: яким вони собі уявляють житло, де мають розташовуватися їхні кімнати... Тобто це не має бути типовий будинок, куди заселять сім’ю з дітьми», – сказала депутат Львівської обласної ради.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: