Україна та ЄС створюють робочу групу для підготовки підписання асоціації

Україна і Європейський Союз створять спільну робочу групу для підготовки Угоди про асоціацію для підписання цього документа, а також оцінки обсягів необхідної фінансової та технічної допомоги. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов в ефірі телеканалу ICTV.

«Ми розраховували, у нас були свої ризики. Ці моменти ми доносили до представників ЄС, кожен раз, коли я бував у Європі, ми про це говорили. Ми знаходили порозуміння, але це не було зафіксовано на папері. І коли прийшов час підписувати, виявилося так, що у нас немає усіх умов, щоб вони були десь зафіксовані. Зараз ми цю ситуацію виправимо, ми створимо робочу групу. Тому що кожен лідер з 28 країн ЄС підтвердив, що для нас двері в Європу відкриті. На сьогодні найчутливіше питання полягає в тому, що ми просто не встигли до 29 листопада», – сказав пан Арбузов.

Перший віце-прем'єр зазначив, що Україна і ЄС мають намір розробити детальну дорожню карту подальшої співпраці, в якій будуть зафіксовані взаємні зобов'язання, а також гарантії надання Україні технічної та фінансової допомоги для імплементації умов асоціації. Оцінюючи обсяг необхідної фінансової допомоги з боку ЄС, перший віце-прем'єр сказав, що ця цифра менша раніше озвучених 160 млрд доларів.

«Напередодні саміту ми не говорили про цю суму, але я приїхав за день до приїзду президента до Вільнюса і ми мали можливість обговорити це питання зі Штефаном Фюле. Насправді ці розрахунки ($ 160 млрд – НБН) теоретичні. Йдеться про переобладнання робочих місць в Україні протягом наступних 10 років, тобто це чиста теорія. У вересні я надавав розрахунки, нам було достатньо $ 3-5 млрд – це та сума, яка дозволила б нам запустити процеси модернізації і вже почати працювати», – пояснив він.

Сергій Арбузов зазначив, що Україна ще кілька років тому проводила попередні розрахунки обсягів фінансової допомоги з боку ЄС та міжнародних фінансових інститутів, яка необхідна для імплементації асоціації і зони вільної торгівлі. Але кризові явища у світовій економіці внесли корективи в ці розрахунки, тому зараз ці суми вимагають переоцінки.

Також 29 листопада, президент України Віктор Янукович перебував на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі (Литва), де Україна провалила підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Однак, незважаючи на це, учасники саміту у Вільнюсі все ж прийняли Декларацію про підписання асоціації Україна-ЄС.

У свою чергу президент України Віктор Янукович назвав п'ять умов для підписання Угоди між Україною та Євросоюзом.

Джерело: НБН

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: