У Польщі обговорили питання щодо розвитку сектора соціальної економіки

Делегація від Львівської обласної ради долучилась до роботи у міжнародних групах із представлення проблем безробіття та обговорення можливостей їх вирішення в рамках відкриття Міжнаціонального проекту «Осередки підтримки соціальної економіки» (ОПСЕ), повідомили Дивись. Інфо у прес-службі облради

Метою проекту є підтримка і розвиток сектора соціальної економіки на регіональному та обласному рівнях, в частині утворення нових соціальних послуг через формування ОПСЕ, ведення його комплексної діяльності та міжнаціональної співпраці.

Під час роботи у групах польські учасники погодилися з українською делегацією, що середній розмір грошової виплати з безробіття, яка в Україні становить орієнтовно 1 100 грн, не сприяє швидкому пошуку роботи, оскільки  мінімальна зарплата  в Україні становить 1 258 грн. Тоді виникає питання: навіщо працювати, якщо можна отримувати від держави допомогу з безробіття? В Польщі така ситуація була 5 років тому. А сьогодні вона змінилася. Зараз там створюються соціальні кооперативи, які надають різні послуги населенню – кав’ярні, розноска пошти, надання послуг з прибирання та інше. Це дозволяє заробляти на утримання установи та виплачувати більше коштів людям, ніж дотація держави.

Слід зазначити, що реалізація Міжнаціонального проекту «Осередки підтримки соціальної економіки» (ОПСЕ) має для Львівщини велике значення. Адже це унікальна можливість вивчити досвід європейських країн  щодо роботи з неповносправними людьми та особами, які не інтегровані в суспільство.

Під час роботи конференції представництво Львівської області мало можливість відвідати декілька об’єктів, де працюють такі люди. Зокрема,  делегація Львівщини, до складу якої входили представники місцевого самоврядування, науковці, державні службовці та представники громадських організацій, побачили, як працюють соціальні заклади харчування, як люди з обмеженими можливостями прибирають містечка, яку підтримку їм надає Європейський Союз та місцева влада.  Запровадження такої моделі в Україні  дозволило б зменшити фінансове  навантаження на бюджет, а головне – адаптувати цих людей до вимог сучасного суспільства, створити нові робочі місця, залучити до роботи більше громадських організацій.

Використовувати напрацювання та міжнародний досвід у цій галузі – це основні завдання Львівщини на сьогодні. Модернізація роботи центрів зайнятості та активізація роботи громадських  організацій, комунальних установ це одні з перших кроків на шляху до впровадження такого проекту в Україні.

Крім цього Львівщина вкотре зможе довести, що соціальний ефект від реалізації проекту дасть реальну можливість людям з потребами повірити в себе, адаптуватись до соціуму та змінити своє життя на краще.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: