"Самопоміч" Садового добралась до Дрогобича

Сто років тому в Галичині було створено громадську організацію «Самопоміч», котра за декілька літ стала вельми популярною на західноукраїнських землях, адже допомагала українцям вирішувати безліч вкрай важливих соціальних питань, долати певні владні заборони та обмеження. Дуже важливу роль в житті українства Галичини організація відігравала у міжвоєнний період. Але з приходом перших совєтів будь-яка самоорганізація населення стала неможливою…

Минуло багато часу, Україні стала незалежною, і 2004 року Андрій Садовий засновує у Львові нову «Самопоміч». Ця громадська організація стала унікальним прикладом самоорганізації мешканців найбільшого міста Заходу країни.

На сьогодні, в час, коли влада не може або не хоче реально допомогти людям, за це береться саме «Самопоміч». ЇЇ метою є сприяння самоорганізації мешканців, підвищення їх громадської активності та суспільної захищеності, надання допомоги у відстоюванні прав та охоронюваних законом інтересів людини. І проект був настільки успішним , по допомогу що місяця до ГО звертаються десятки львів’ян. Не є секретом, що першій своїй перемозі у боротьбі за крісло Львівського міського голови Андрій Садовий завдячує саме діяльності створеної ним громадської інституції.

Успішний проект львівського мера вийшов за межі Львова, осередки «Самопомочі» створено в багатьох обласних центрах Західного реґіону. А нещодавно й у Дрогобичі відкрито й презентовано громадську приймальню організації.

Ініціатором став відомий на теренах дрогобиччини громадський активіст, заступник Бориславського міського голови з соціально-гуманітарних питань Сергій Оленич. Як сказав сам Сергій, що нині він більше тяжіє саме до громадської роботи, адже віднедавна є безпартійним: після злиття «Фронту змін», від якого йшов на вибори, до «Батьківщини вирішив не вступати.

Отже, 20 грудня заявила про себе ще одна НГО на наших теренах. Офіс, який освятив отець Софрон ЧСВВ, знаходиться в самісінькому центрі Дрогогбича, за адресою пл. Ринок, 29/1, але вхід – з вулиці Гончарської, навпроти представництва «Високого замку» (нещодавно споруджена двоповерхова будівля)…

Презентація розпочалася переглядом короткого ролика про діяльність «Самопомочі» за дев’ять років її діяльности. Відтак один з керівників львівського осередку Юрій Огоновський більш конкретно говорив про те, чим займається ГО. Зокрема він підкреслив, що спочатку в «Самопомочі » працювали 2 юристи, 1 журналіст та 1 телефонний оператор. Кількість звернень коливалася від 15 до 20 звернень за місяць. Весною 2005 року популярність організації почала різко зростати, відповідно збільшувалась і кількість мешканців. На той час штат «Самопомочі» налічував чотирьох юристів, трьох журналістів, двох телефонних операторів, двох експертів з окремих технічних питань, одного психолога та чотирьох  волонтерів. Згодом почала виходити газета «Самопоміч», яка розповсюджувалась безкоштовно та телепередача «Самопоміч – пульс міста» на ТРК «Люкс». Сьогодні  ж волонтерів побільшало, зріс і обсяг робіт: кризовий час змушує все більше людей шукати допомоги та поради саме в недержавних структур. Сказав львівський гість і про те, що робота у Львові починалася більш скромному, маленькому меншому приміщенні.

Допомогу ж від організації за дев’ять літ отримали понад 70 тисяч чоловік. Найбільше звернень було з юридичними питаннями.

Наступним слово взяв Сергій Оленич.

Спершу він пояснив як вдаться йому поєднувати  районне депутатство, посаду віце-мера в Бориславі і членство у виконкомі міськради в Дрогобичі: «Насамперед – це неоціненний досвід для мене, молодої людини, котрій виявили таку довіру. По-друге, поєднання цих сфер діяльності дозволяє глибше зрозуміти сутність проблем, які курую в бориславській мерії. Ну а що до того, що мені ближче, Юорислав, район чи Дрогобич, підкреслю, що живемо у своєрідному «тримісті», де всі проблеми спільні. Та все ж я – Дрогобичанин, бо мешкаю тут…»

Після цього Сергій, який координуватиме діяльність дрогобицької «Самопомочі» представив тих, хто працюватиме в щойно відчиненій громадській приймальні.

Очолює організацію Андрій Паутинка, не дуже ще «засвічений» і розкручений громадськй активіст, хоча у молодіжних колах вже знаний.

Керівником освітніх проектів «Самопомочі» став Віталій Лесик,  керівник  Бориславського міського відділу освіти, директор Бориславської школи № 6 м.  Надія Прокопович очолила відділ «Самопомочі» в Бориславі. Роботу з Дрогобицьким районом  координуватимедепутат Дрогобицької районної ради Володимир Якимів. Групу волонтерів очолив Сергій Глуханюк, юридичну службу – Андрій Андрухів, куратором спортивних проектів став Віталій Кишеня, Софія Якимів опікуватиметься проектами соціальними.

Офіс-менеджером – і вже не на волонтерських засадах – працюватиме Уляна Павлюх.

Як і у Львові, основною буде юридична допомога мешканцям Дрогобича та району. Але не лише. В планах – широкий спектр діяльності: буде й безкоштовна школа соціального репетиторства (насамперед – у плані підготовки випускників шкіл до ЗНО). Низка спортивних проектів, акції, спрямовані на пропаганду здорового способу життя. І все це, як переконував Сергій Оленич, у співпраці – там, де це можливо, – з владними інституціями.

Судячи з успішної діяльности «Самопомочі» у Львові, можна сподіватися, що й у Дрогобичі вона стане й корисно й популярною. Тільки б не політизувалася. Адже відомо, що не так давно Андрій Садовий ще й власну партію, теж з назвою «Самопоміч» зареєстрував. І вчора в Брюховичах відбулося зібрання нової політичної сили, котра може скласти конкуренцію нинішній «опозиції». Отут і є певна проблема: щоби громадська організація не сталі інструментом досягення політичної мети своїх засновників.

Та поживемо – побачимо. На разі ж активісти дрогобицької НГО «Сампопоміч» запрошують до співпраці й пропонують допомогу тим, хто її потребує.

Нагадуємо адресу організації: Дрогобич, пл. Ринок, 29/1, телефони: (03244) 102-69 або 098-41-66-750. Електронна пошта НГО: [email protected]

Майдан

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: