У Львівській філармонії пройшла «Гуцульська республіка» (фото)

У приміщенні Львівської обласної філармонії відбулась феєрична мистецько-культурна акція «Гуцульська республіка – перлина у соборній короні України», повідомив Дивись. Інфо підполковник Тарас Грень, Західний регіональний медіа центр Міністерства оборони України.

 З перших кроків по фойє філармонії вже відчувалось, що вистава виходить за рамки класичних дійств, що відбуваються на величній сцені цього закладу.  Вже при вході гості свята зупинялись перед широким столом, на якому було розкладено чимало автентичних гуцульських музичних інструментів з приватної колекції знаного музичного фольклориста Любомира Кушлика. Особливого колориту додавало те, що презентував свої діючі експонати сам власник. Глядачі з захопленням слухали, як він майстерно грає колядки та щедрівки на різноманітних сопілках і навіть на дримбі.

  Безпосередньо урочистий концерт, присвячений 95-річчю Гуцульської республіки  та акту Злуки, відкрив соліст національного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької Роман Ковальчук. Після нього музичну естафету підхопила соліст і композитор Софія Федина. Також приємно вразила присутніх своєю творчістю доцент кафедри Академії Сухопутних військ імені Петра Сагайдачного Руслана Ваврик.

Беззаперечною перлиною вечора став виступ зразкового оркестру гуцульської народної пісні «Трембіта» з мальовничого карпатського села Лозіщина. Народні майстри під «трембіти та музики» виконали зі сцени філармонії старовинну гуцульську провідну церковну коляду, яка була втрачена і зазвучала вперше майже за сто років.

А присутніх у залі веселили народні казкові персонажі – петлегени  Мошко і Чорт.  Також під час концерту прозвучали уривки з книги офіцера Академії Сухопутних військ імені Петра Сагайдачного підполковника Володимира Тимчука. Звершився вечір виступом заслуженої хорової капели України ім. Є. Вахняка «Боян».

-         Метою нашого заходу було не лише відродження історико-культурних традицій такої великої і колоритної народності як гуцули, - наголосив один з організаторів акції підполковник Володимир Тимчук. – Але й нагадування, про те, якою важкою і нелегкою була історія возз’єднання України. Сподіваюсь, подібні акції стануть тепер традиційними.

гуцули2 гуцули3 гуцули4 гуцули5 гуцули6 гуцули7 гуцули8 гуцули9 гуцули10

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: