Обшуки на Пекарській 17 січня. Чергове беззаконня

Депутат  Ганущин звернувся до Прокурора Львівщини щодо проведення перевірки законності дій посадових осіб ГУМВС у Львівській області за фактами можливих правопорушень вчинених при проведенні обшуку у приміщення по вулиці Пекарській, 13 у Львові 17 січня 2014 року 

У своєму зверненні депутат Львівської обласної  ради Народного Руху України Олександр Ганущин зазначає, що, з відкритих офіційних джерел у мережі Інтернет стало відомо про факт проведення можливого незаконного обшуку в гаражних приміщеннях по вулиці Пекарській, 13 у Львові 17 січня 2014 року, що належать Львівській міській громадській організації «Українська молодь Христові». Двоє людей у міліцейській формі, які представилися працівниками міліції, не надали жодного документу, який би був підставою такого діяння, а отже вийшли за межі своєї компетенції.

Відтак, обранець наголошує, що відповідно до ст.30 Конституції України, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до частини другої статті 234 Кримінально-процесуального кодексу України,обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до частини третьої статті 234 Кримінально-процесуального кодексу України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв’язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Про провадження обшуку і виїмки складають протокол у двох примірниках за вимогами, передбаченими ст.ст.188, 189 КПК. В протоколі має бути відображено весь хід обшуку, одержані результати, вказано, чи видано певні речі добровільно, чи забрано примусово, в якому місці, за яких обставин знайдено. Все, що підлягає виїмці, слід перерахувати й описати в протоколі з точним зазначенням кількості, ваги, індивідуальних ознак предметів і, по можливості, їх вартості. У разі необхідності може бути додано опис предметів та документів, що підлягають виїмці. Протокол та опис, складений у двох примірниках, підписують слідчий, особа, у якої проводили обшук або виїмку, та запрошені особи, які були присутні при провадженні вказаних слідчих дій. Копію протоколу вручають під розписку особі, в якої проводили обшук, за правилами ст.189 КПК.

Відповідно до статті 365 Кримінального кодексу України, такі дії службових осіб ГУМВС у Львівській області законодавець трактує як перевищення влади або службових повноважень, адже мав місце факт умисного вчинення службовою особою дій, які явно виходять за межі наданих їй прав чи повноважень та такими, що заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам громадської організації та окремих громадян.

Прес-служба Львівської крайової організації Народного Руху України

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: