Опозиції не можна погоджуватись на пропозиції Януковича, - експерт

30 січня ввечері у книгарні “Є” відбулась розмова “Уроки й перспективи революції”, участь у якій взяли Отар Довженко, Андрій Павлишин та Василь Расевич, повідомляє кореспондент Дивись. Інфо.

Василь Расевич почав з того, нинішня ситуація в країні нагадує “перетягування линви”. На його думку те, що влада погрожує силовими сценаріями — це просто спосіб маніпулювання опозицією, аби вона “була слухняною”.

“Зараз влада прагне виміняти людей на будівлі”, - зазначає Расевич, - Найгірше у цій ситуації те, що революція триває вже досить довго і на вулиці мороз”. Іншими словами, невідомо, як зацінчиться це протистояння, бо люди вже занадто стомлені і від того, що Євромайдан триває вже два місяці, і від морозу, і від бездіяльності опозиції.

Отар Довженко заявляє про те, що ми недооцінюємо фактор страху. А саме — страху Януковича та його наближених осіб. Про це яскраво свідчить паніка в Донецьку, коли повідомляється про те, що праві зі Львова приїдуть або ж “забетонування” дверей в Одеську ОДА. Влада не відчуває силу, на яку можна опертися, й саме тому збільшує чисельність “Беркута” та тітушок.

“У них не вистачить грошей, щоб тримати тітушок”, - каже Отар Довженко. Окрім того, він переконаний в тому, що незаважаючи ні на що, у нас розгортається війна. “Війна - бо страшно ходити по вулицях в Києві, люди ховаються від міліціонерів та вдають, що вони не з Майдану”, - ділиться своїми враженнями від перебування в столиці спікер.

Відставка Азарова та “імпотентність опозиції”

Расевич вважає відставку Азарова хорошим знаком того, що система похитнулась. Однак його відставка означає появу “вакантного місця”, яке Янукович, як відомо, пропонував Яценюку.

“Не можна погоджуватись на пропозиції Януковича Кличку та Яценюку”, - запевняє спікер. - Але нам треба продовжувати грати”. На переконання Расевича, перебування на такій посаді, як прем’єр-міністр потребує наявності певних важелів впливу. Таких, як Арбузов для сім’ї Януковича.

Порошенко – це «муж довіри», - Расевич

“Опозиція має виставити “мужів довіри”, і на цю роль підходить Порошенко”, - зазначає Расевич.

Павлишин переконаний в тому, що уряд Партії регіонів має до кінця показати свою безпорадність. Для опозиціонерів немає сенсу брати зараз на себе відповідальність за ту кризу, яка утворилась у суспільстві і розбиратись з нею. Відповідальність має лежати на регіоналах.

Довженко вважає, що зараз немає межі між мирним і немирним протистоянням.  Справжня мета, до якої повинні прагнути всі - це демонтування режиму. Що буде після цього, яким буде новий режим — тут думки розходяться. Опозиція не може підтримати ні повне усунення регіоналів від влади, ні запропонувати план дій.

На думку Довженка, найтверезіші погляди на те, як має діяти Майдан та громадськість висуває, як не дивно, Правий сектор. Попри упереджене ставлення до юних осіб, які входять до даного угрупування, вони змогли висунути непогані вимоги.

Опозиція показала обличчя «Свободи»

Расевич і Довженко вважають, що ця революція показала обличчя опозиції. Особливо це стосується “Свободи” та гасел, на яких вони будують діяльність. “Свободівські заходи — це імітація та мімікрія”, - каже Расевич.

Окрім того, він вважає, що гасла “Україна — понад усе” та “Слава нації - смерть ворогам” прийшли до нас з 30-40-х рр та не актуальні у теперішньому дискурсі. На його переконання, “Свобода” не є ані національною, ані радикальною.

Довженко також висловив недовіру до даної партії, зазначивши, що зараз вона намагається вберегти свою легітимність. Цим можна пояснити бездіяльність Тягнибока — він намагається не робити ніяких екстремістських дій, аби далі лишатись в грі та зберегти легітимність своєї партії.

Диктатура в Україні — кремлівський сценарій

Андрій Павлишин переконаний, що диктатура в Україні впроваджувалась вже давно, просто не так явно. Закони 16 січня “стали жирною крапкою” у намаганнях її затвердити на теренах нашої держави.

Расевич вважає, що план Путіна — це неоімперія. Він хоче утримати Україну біля Росії.

Також, на думку спікера, ЄС — це аморфне об’єднання, країни якого переслідують свої меркантильні інтереси, в тому числі, пов’язані з Росією. Росія має що запропонувати Європі.

Наразі утворилось певне коло країн, які виступають проти втручання в українську ситуацію — це Іспанія та Росія. Окрім того, ЄС та США не можуть дійти консенсусу у питаннях, які стосуються України. Тому наразі чекати на зовнішню допомогу немає сенсу.

Натомість Литва, Польща та Швеція виступають на підтримку України і уряди цих країн вважають, що наша країна потребує фінансової допомоги.

Проте спікери переконані, що потрібно відкинути патріархальний тип мислення і не чекати на допомогу інших країн, а будувати свою державу самотужки.

Ольга КРАСЬКО, Дивись. Інфо

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: