У Львові роблять потрібні "картинки" для російських ЗМІ, - журналіст

Поки влада та опозиція у столиці намагається знайти шляхи до вирішення політичної кризи у країні, яка уже стала кривавою, Львівщина попрощалась із двома активістами Євромайдану – у Львові та на Яворівщині провели в останню путь активістів, які загинули від куль та поранень у столиці. Тим часом форми протесту у Львові набули інших форм: спроб блокади бізнесу, що належить Партії регіонів, піших прогулянок до військових. 

Протест у Львові та області вилився у форму, яка вкотре показала Львівщину бандерівським краєм, який живе за своїми законами. Саме так власний кореспондент Радіо Свобода у Львові Галина Терещук охарактеризувала перекриття міжнародної траси на Польщу, а також спробу вчинення погрому обласного управління міліції Львівщини, яку намагались провернути представники так званого Правого сектору.

Львівські регіонали засудили насильство

Тим часом фракція Партії регіонів у Львівській обласній раді розпустилась. Копію відповідної заяви депутати оприлюднили 27 січня. «Розуміючи, що ми несемо політичну відповідальність за ситуацію у Києві, вважаємо за необхідне попросити вибачення у своїх виборців. Будучи незрозумілими більшістю галичан ми своєю позицією підтримували цілісність і соборність України. Прийде час і нас зрозуміють», – йдеться у заяві. Регіонали також висловили співчуття родинам та друзям загиблих у столиці.

Нагадаю, фракція Партії регіонів у Львівській облраді налічувала 10 депутатів: Ігор Грещук, Михайло Гнатишин, Олег Баран, Михайло Козяр, Володимир Загорський, Богдан Піх, Михайло Сендак, Олександр Сендега, Сергій Федоренко та Олег Баляш. Прізвища цих депутатів разом із їхніми номерами мобільних телефонів та адресами проживання активісти Євромайдану розмістили у соціальних мережах ще раніше, однак регіонали ніяк не реагували на такий інформаційний тиск пікетувальників. Проте після пролиття крові на Майдані терпець увірвався і їм.

Писарчук вимагає дострокових виборів

Натомість Львівська обласна організація Партії регіонів узагалі заявила про необхідність проведення перевиборів до Верховної Ради України та Президента України.

«Відповідальність за смерть людей в мирний час лягає в першу чергу на владу, яка наділена повноваженнями і зобов’язана захищати честь, гідність і життя кожного громадянина держави, навіть якщо він порушує закон. Прикро, але наші намагання внести корективи в цю політику наштовхувались на зверхність і самовпевненість київських функціонерів. Заради об’єктивності слід зазначити, що утвердитися їм в цій позиції допомагали і наші земляки, що заради посад чи політичних дивідендів торгували принципами у відстоюванні інтересів рідного краю», – йдеться у заяві регіоналів Львівщини.

Обласні партійці також констатують, що «ті програмні засади, з якими Партія регіонів йшла на вибори, не виконуються». «Замість обіцяної стабільності і євроінтеграції країна поставлена на грань громадянської війни, хаосу та розколу. А тому в такій ситуації ми вимагаємо негайно скликати з’їзд партії. Спроби подальшого силового розв’язання політичного конфлікту, роблять неможливим наше подальше перебування в Партії регіонів. Хоча ми добре розуміємо, що цим ми відкриваємо дорогу радикальним настроям на сході нашої держави, даємо додаткові аргументитим, хто прагне її розколу», – йдеться у заяві ЛОО ПР. Звісно, про вплив Петра Писарчука у столиці ходять легенди, однак така заява є політичною позицію обласної організації, на яку партійне керівництво просто зобов’язане звернути увагу.

Хвиля пікетувань

Після захоплення адміністративної будівлі Львівської облради, де «проживає» ОДА на чолі з Олегом Салом, Львовом пронеслась хвиля пікетів: спочатку – міліції, потім – прокуратури, податкової та військовиків.

Мітингувальники вимагали невиконання «злочинних наказів» з Києва, а також підпорядкування обласних чиновників силових структур Народній Раді Львівщини, про створення якої проголосили під час позачергової сесії обласної ради.

Звісно, керівництво відомства на це не погодилось і заявило, що ніколи і не виконувало злочинних наказів, а працювало завжди у рамках чинного законодавства. Тим часом прокурор Львівщини виступив із заявою про те, що Народна Рада України є незаконною, тому і входити до неї немає потреби. Мовляв, законом не передбачено.

Самі ж активісти називають свої протести попереджувальними і застерігаючими. Просять також приєднуватись до Євромайдану. Зазначимо, що Віталій Пекарчук запевнив журналістів, що працівники Міндоходів у Львівській області можуть вільно висловлювати свою політичну позицію, брати відпустку і їхати на Майдан. «Ніхто цього не контролює і не обмежує. Якщо людина бере відпустку, має право їхати», – наголосив Пекарчук після пікету адміністративної будівлі податкової на Стрийській.

«Епіцентр» із народом

У середу мережа магазинів «Епіцентр» зробила офіційну заяву про те, що компанія з народом і закликає до мирного вирішення гострого політичного конфлікту в Україні. Також компанія засудила будь-яке застосування сили і знущань над людьми.

Нагадаємо, два гіпермаркети мережі «Епіцентр» у Львові, стали об’єктами пікетів активістів ініціативи «Економічний бойкот регіоналів». Нещодавно обидва забарикадували, щоб покупці не могли проїхати на стоянку. Мережа гіпермаркетів «Епіцентр» належить Галині Герезі та її чоловіку Олександру. Проте вже в четвер проїзд до «Епіцентру», що на вулиці Богдана Хмельницького у Львові, розблокували, а барикади розсунули і почепили таблички «Епіцентр з народом», «Тут записують на Київ».

Тим часом журналіст Галина Терещук під час ефіру на «Львівській хвилі» наголосила, що блокування доріг та будівель у Львові, а також бізнесу регіоналів має на меті показати на Львівщині потрібну інформаційну картину для московських телеканалів. Для цього до Львова, до речі, навіть спеціально відправили знімальні групи. Журналістка закликала львів’ян проявити мудрість і мирність протестів, проте до неї, схоже, не усі дослухались.

Охорона «Беркуту»

Також у Львові активісти уже більше тижня прогулюються біля баз «Беркуту» та внутрішніх військ, заблокувавши в’їзди та виїзди із цихчастин. Активісти побоюються, що «Беркут» поїде до Києва виконувати злочинні накази і бити мирних мітингувальників.

«Ми спокійно і мирно блокуємо виїзд спецназівців у Київ, а для цього не потрібно вночі будити скандуванням людей. Хто має можливість і бажання, і без того інформовані і приєднуються до нас або приносять гарячі напої», – зазначив один з активістів.

Натомість в обласному управлінні міліції заявили, що зараз грубих порушень громадського порядку в місті не зафіксовано.

Заблокували трасу на Польщу

Тим часом 23 січня на в’їзді в м. Новояворівськ Яворівського району на 34 км автодороги Львів–Краковець близько 130 радикально налаштованих молодих осіб здійснили спробу перекрити дорогу. Відтак, зранку 24 січня на міжнародній трасі утворились затори із сотні фур, які рухалися з польського кордону. Активісти на трасі палили шини і не пропускали фури.

Щоправда, згодом усі організатори Львова та області умили руки від цієї акції, назвавши її провокацією.

«Блокувати трасу і перешкоджати самим собі, коли люди зі Львова з роботи не могли доїхати додому по кілька годин, – як мінімум, неправильно. Роблячи такі акції, треба думати і про інших людей, а також про малих та середніх підприємців, які зазнали фінансових втрат через таку акцію», – каже Галина Терещук.

А очільник обласної міліції Олександр Рудяк повідомив, що за фактом блокування міжнародної траси Львів-Краковець відкрито кримінальне провадження.

«Вдалося встановити, що група молодих осіб – в певній кількості, зважаючи на певні обставини, – абсолютно не підконтрольна жодній з політичних сил вирішила заблокувати дорогу. Вони пропускали легковики, а вантажні автомоблі блокували. Ну, мабуть, люди 17–20-річного віку вважають себе революціонерами», – прокоментував Рудяк цю подію.

«Свобода» хотіла захопити своє ж приміщення?

Тим часом протягом уже двох днів провокації відбуваються і у захопленій Львівській ОДА, де активісти під керівництвом коменданта Андрія Соколова не можуть знайти спільної мови з молоддю із «Автономного опору», яка узагалі не визнає жодної системи влади й з депутатами від фракції «Свобода», які у вівторок ввечері прийшли у стіни адміністрації, заявивши, що є інформація про нищення підвалу будинку.
Унаслідок суперечки «Автономний опір» вночі заявив про те, що після штурму «Свободи» на Винниченка, 18 «є поранені», проте Андрій Соколов зазначив, що «навіть якщо опозиційні політики на Львівщині не праві, зараз не час їм про це говорити». Відтак, Львівська ОДА так і залишається захопленою, хоча у середу після обіду працівників ОДА пустили на свої робочі місця, заявивши, що не будуть пропускати тільки Сала і його заступників.

Провокація не вдалась до кінця, проте досі вирішується питання, кому активісти передадуть будівлю у разі надходження вказівки про її звільнення – Львівській облраді будівля і так уже належить, тож про це і ведуться перемовини.

Олег ДОВГАНИК, Галицька правда

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: