ВРУ хотіла урізати повноваження Януковичу, - ЗМІ (документ)

Увечері 29 січня у парламент несподівано нагрянув Президент. Поява Януковича у ВРУ - явище рідкісне. У звичайних умовах він «сходив» зі свого межигірського Олімпу для відвідування парламенту неохоче, і лише у виняткових випадках. У цьому не виникало потреби. Оплот президента - Партія регіонів завжди славилася майже залізною партійною дисципліною.

Однак в останні дні вірність партії своєму лідерові похитнулася. Виявилося, що в світі існують і інші, не менш загрозливі фактори, ніж Президент - наприклад, наїжачений барикадами Майдан, який час від часу порушує сон розуму середньостатистичного регіонала «коктейлями Молотова» (їх уже називають  «коктейлями Грушевського»), вінками біля воріт заміських резиденцій нардепів та іншими недвозначними натяками. Януковичу довелося зібратися з силами, і, незважаючи на хворобу, їхати особисто «приводити до тями» свою депутатську рать.

ЗМІ смакували подробиці зустрічі фракції Партії регіонів і Президента. Говорили, що з лікарняного ліжка Главу держави підняв Закон про амністію Майдану, який цього дня мали проголосувати в парламенті.

Але, як виявилося, у Януковича був привід для занепокоєння куди більш значний. Удень 29 січня Президенту повідомили, що в парламенті повним ходом йде збір підписів під проектом документа, який може зруйнувати систему влади, вибудувану за останні три роки. Більш того, втілити в життя цей страх Януковича допомагають члени фракції Партії регіонів. Саме цей факт вивів із себе Президента.

Депутати Верховної Ради України спільно з експертами - конституціоналістами підготували Акт, прийняття якого в парламенті може скасувати дію нинішньої Конституції , що наділила Президента величезними повноваженнями.

Головна ідея Акту, проект якого опинився в розпорядженні « Главкому» полягає в поверненні Конституції, за яку востаннє голосував парламент. А це Основний закон від 2004 року.

Згідно Акту, для того, щоб скасувати дію нинішнього Основного закону в редакції 1996 року немає необхідності збирати 300 голосів у парламенті і виконувати всю процедуру зміни основного закону, яка займає тривалий період часу. Достатньо всього лише простою парламентською більшістю в 226 голосів «визнати такими дійсними положення Конституції України, прийнятої на п'ятій сесії Верховної ради 28 червня 1996 із змінами, внесеними Законом № 2222 - IV від 8 грудня 2004 року».

Простіше кажучи, із змінами, істотно урізавши повноваження Президента.

За інформацією джерел «Главкому», проголосувати за відповідний акт в парламенті в станом на вечір 29 січня погодилися 200 депутатів, у тому числі і деякі регіонали. Їх підписи були зібрані ініціативною групою. Головну скрипку в цьому процесі відіграють позафракційні депутати, зокрема, Давид Жванія. Він ще недавно входив до провладної більшості, але 3 грудня залишив фракцію ПР, не бажаючи нести колективну відповідальність за жорстокий розгін акції протесту в центрі столиці.

Інші джерела не тільки підтверджують цю інформацію, але й доповнюють її. За їх даними, у підготовці Акту були задіяні деякі з авторів Конституції 1996 року. Їх спеціально запросили до робочої групи. Це раніше підтвердив в інтерв'ю «Главкому» екс-міністр юстиції Сергій Головатий, один з розробників Основного закону.

«У мене попросили консультації і я відгукнувся. Все інше - це вже відповідальність політиків», - сказав Головатий, але не став підтверджувати, що ініціатива виходила від Жванії.

Крім того, в процес швидкого повернення до Конституцією 2004 року залучений і Петро Порошенко. Але, крім збирання голосів, в день поспішного приїзду Януковича в парламент Петро Олексійович активно проводив консультації з колегами по парламенту на предмет підтримки своєї кандидатури на місце спікера парламенту. Порошенко промацував грунт і щодо звільнення Володимира Рибака від обов'язків спікера вже зараз - якщо вже все одно голосів для цього достатньо.

Як уточнило джерело, до фракції комуністів ініціатори конституційної перевантаження вирішили не звертатися. «Ті відразу ж зажадають підписні листи і передадуть їх куди слід, - зазначив він. «Вони можуть «кинути», як зробили це під час голосування за відставку прем'єр-міністра Азарова», - пояснив інсайдер.

акт2 акт1

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: