Вірю, що у людей стане мудрості не руйнувати своїми руками свою державу, - Чуднов

Його "розшукують"... Вже тиждень прикарпатці не знають, де перебуває голова Івано-Франківської облдержадміністрації Василь Чуднов. Минулої п'ятниці він покинув своє місце роботи, яке взяли в облогу протестувальники, і зник...

Прес-служба повідомляє, що він "керує областю в телефонному режимі і цілком контролює ситуацію". У той час, паралельно обласні депутати створюють виконавчий комітет облради, а мітингувальники запевняють, що не підуть із адмінприміщення, допоки не буде перемоги.

І тільки сьогодні кореспондентові "Фіртки" таки вдалося поспілкуватися із головою облдержаміністрації Василем Чудновим. Щоправда, по телефону.

Василю Михайловичу, то хто зараз дійсно керує областю?

Щодо управління всіма службами, департаментами, управліннями, РДА, то щоденно із самого ранку я на зв’язку з усіма. На зв’язку із усіма своїми заступниками. Ми щоденно вирішуємо ті чи інші проблеми, які виникають. Зокрема, сьогодні було проведено засідання комісії із надзвичайних ситуацій під головуванням мого заступника Віктора Костючика, на якому прийнято ряд заходів у зв’язку із погодніми умовами, які сьогодні є на території області. Постійно я на зв’язку із казначейством і фінансовим управлінням, з КМУ і міністерствами. Зараз треба виділення додаткових паливно-мастильних матеріалів для дорожників, додаткового фінансування і так дальше.

Тобто усі процеси із життєзабезпечення під вашим контролем?

Абсолютно.

Але все ж таки, мітингувальники заявляють, що вони не знають, де ви знаходитеся і що ви не керуєте областю. Зараз створюється Народна Рада, як виконавчий орган облради. Чи не варто говорити про двовладдя на Прикарпатті?

Абсолютно вся документація, яка приходить в область, яка виходить з області йде тільки за моїм підписом. Кур’єрська служба працює. За меж області, з міністерств, КМУ приходить до мене документація, я все розписую, працює апарат.

Є чутки, що ваші колеги з інших областей працюють в будівлях силових структур, в МНС. Де ви зараз знаходитеся? Тим більше, що в Інтернет-ЗМІ з’явилася інформація, за якою Вам, начебто, облаштували для роботи кабінет у приміщенні СБУ.

В мене є спеціально облаштований кабінет, скажімо так, ...в місті Івано-Франківську.

Чи підтримуєте контакти із головами ОДА з інших регіонів, в яких адмінприміщення також зайняли мітингувальники?

Звичайно, що підтримую. Ситуація різна. На Волині і голова адміністрації, і його заступники, працюють у своїх кабінетах. У Тернополі по-іншому.

Днями поширювалася інформація, що нібито хтось дав команду працівникам ОДА не виходити на роботу в будівлю ОДА. Припущення - щоб паралізувати фінансово-господарську діяльність області. Чи давали ви таку команду? Для чого?

Це підла і підступна брехня. Навпаки, я із самого початку дав команду начальникам управлінь, своїм заступникам проговорити із людьми, заспокоїти їх. Направити, щоб увесь апарат працював на своїх робочих місцях, щоб не було жодних проблем щодо життєзабезпечення області і не тільки зараз, але й на перспективу. Наші управління і департаменти працюють. Вони проводять роботу, зустірчаються із комісіями облради для того, щоб в понеділок на сесії був прийнятий Бюджет області. Це надзвичайно важливо, щоб не паралізувати роботу області, щоб не виникли труднощі у фінансуванні программ, які затверджені у нас в області. Тому я щоденно на зв’язку із КМУ, міністром фінансів, віце-прем'єр-міністром. Уряд переживає, щоб не виникло проблем у фінансуванні нашої області. Для цього нам нам необхідно прийняти бюджет. Щоденно працюю із РДА, щоб і їх бюджети були прийняті і фінасувалися всі статті видатків і програми.

На разі, область отримує усі необхідні бюджетні призначення?

Поки що відчутних збоїв немає. Люди отримують зарплату згідно графіку. Нам вдається утримувати ситуацію під контролем.

Івано-Франківська область одна із найактивніших серед мітингувальників у Києві на Майдані. Чи не слід очікувати якихось проблем із бюджетом через таку позицію прикарпатців?

Ні, так питання не стоїть. Навпаки, представники уряду, в.о. прем'єр-міністра Сергій Арбузов, переживають, що кошти, які направлені в область дійшли за своїм призначенням. Єдина тривога в уряду, щоб на місці не було ніякого блокування і кошти дійшли до розпорядників, фінансували усі соцвиплати і захищені статті.

 На 3 лютого запланована сесія Івано-Франківської облради, на якій прийматимуть бюджет. Ви плануєте взяти участь у ній?

Якщо мене запросять, то обов’язково прийду.

Голова облради Василь Скрипничук якось сказав, що мав із Вами розмову перед штурмом ОДА і просив Вас просто впустити людей, щоб вони подивилися як працюють держслужбовці, помітингували і пішли. Але Ви, начебто, відмовились. Відбувся силовий варіант. Маємо зараз барикади. Чому відмовилися?

В мене щоденно на прийомах бувало по 20-30-50 людей. Різних – керівники, звичайні люди – всі, кому треба було вирішити якесь питання. Ми ніколи не ставили турнікети, чи обмежували доступ людей до кабінетів. І таку можливість ми надавали любому мешканцю краю. Скажіть мені, хіба декілька тисяч людей йдуть із бітами, в касках і масках подивитися як працюють люди? Для чого робити ці провокації. Двері ОДА з 8 до 12 були відчинені і люди туди заходили, але не з дрючками, з бітами і в масках.

Чи спілкувалися Ви після штурму ОДА із президентом? Можливо він вам щось радив як працювати далі?

Ні, я не мав жодної розмови з президентом. Спілкувався з прем'єр-міністром, з керівником АП, з кураторами області. Завдання стоїть одне – втримати в спокої суспільно-політичну ситуацію, щоб не було ніякого насильства, кровопролиття і забезпечити життєдіяльність області, щоб фінансувалися програми, працювали всі об’єкти. Ось така у мене є вказівка.

Франківські мітингувальники кажуть, що не покинуть адмінприміщення, допоки їхні вимоги не будуть виконані. ВРУ ухвалила закон «Про амністію», згідно з яким впродовж 15 днів будівлі, захоплені людьми, мають бути звільнені. Тому, на Вашу думку, чи є можливим силовий варіант звільнення приміщення ОДА?

Ніхто не заставить мене погодити і дати свою згоду на силове захоплення чи розблокування, тобто на силовий варіант вирішення цієї проблеми. Допоки я очолюю ОДА, я зроблю все, що від мене залежить, щоб такого розвитку подій не було. Якщо розвиватимуться події силовим методом, це може бути причиною того, щоб я написав заяву про свою відставку.

 Загалом, на Ваш думку, яким може бути вихід із цієї ситуації, що склалася в державі?

Ви ж прекрасно розумієте, що питання вирішуються не в Івано-Франківську. Ті ж таки мітингувальники заявляють, що яка буде команда з Києва, так вони і діятимуть. Це вирішується в Києві на рівні лідерів опозиції і керівництва держави.

 Вже третій місять в Україні тривають заворушення. Люди кажуть, що влада не чує їхніх вимог...

Кожен чує те, що хоче чути. Наскільки я знаю, були вимоги. Перша – відмінити закони, які збурили людей. Вони вже відмінені. Друга вимога – прийняти амністію і таким чином ввести ситуацію у правові рамки. Влада це зробила. Просто це треба взяти і почути.

Як ви сприймаєте рішення облради про заборону ПР і КПУ на території області?

Дуже спокійно сприймаю цю ситуацію. Так само обласна рада може заборонити дію будь-чого, але є Конституція і закон. Заборонити партію може тільки закон і у відділах юстиції. А обласна рада прийняла чисто провокативне рішення для того, щоб збурити ситуацію. Це популістське і провокативне рішення. Ніхто не може позбавити людей права на вільне обрання своїх політичних поглядів. Думаю, що це рішення аж ніяк не відповідає європейським цінностям і Європейській хартії.

 Багато зараз протестувальників називають ПР злочинною організацією, яка винна в крові і насильстві та закликають порядних людей вийти з партії. Як ви ставитеся до цих закликів?

Так само заявляють у Криму і Донецьку про ВО «Свободу». Точно так же. Скажіть, яку кров пролили чи зробили поганого 22 тисячі членів ПР на Івано-Франківщині, крім того, що виступали донорами, здаючи кров, коли прибирали могили людей, які загинули у Другій світовій війні, чи прибирали вулиці і сквери. І останнє – члени ПР відгукнулися і дали свої зароблені кошти на облаштування музею Тарасу Шевченку. Кожен член ПР відгукнувся на це і здав гроші, бо він є патріот і шанує пам’ять про Шевченка. Що у цьому поганого? Хіба члени ПР ходять з бітами, з коктейлями Молотова, хіба вони захопили хоч одну будівлю, хіба вони прийшли хоч до когось із прикарпатців під його хату і ображали його? Назвіть мені хоч один такий випадок на Івано-Франківщині.

Була спроба зі сторони влади називати людей, які вийшли на майдани, провокаторами і екстремістами. Але ж, після того, як хвиля протестів прокотилася всією Україною, стало зрозуміло, що половина населення країни не може бути екстремістами і провокаторами…

Я нікого не називав екстремістами і провокаторами.

Як ви ставитеся до співпраці тітушок та міліції, які спільно б’ють учасників протестів? Чи є це ознакою зростання влади з криміналом?

Звичайно, що ставлюся негативно. Будь-які незаконні угрупування не є законними. І якщо вони вмішуються у такий конфлікт, проливають кров, то, звичайно, що я відношуся до цього негативно. І з якої сторони би вони не виступали – зі сторони майдану чи зі сторони міліції. Це не правильно і так не повинно бути. Я б віддав половину життя, щоб з однієї і з другої сторони люди кинули усі знаряддя насильства і використовували тільки один спосіб – спосіб людського, мирного переконання.

 Якби ви знали, що буде в наступні три місяці – чи погодилися б ви тоді стати головою ОДА?

Якби (сміється)… Не знаю. Я зараз не готовий сказати, що б я зробив, якби знав. Знаю одне – я для цього краю за всі свої 56 років не зробив нічого поганого ні думками, ні справами. Більше того, мені дуже боляче, що велика перспектива в цьому році для соціально-економічного розвитку нашого краю стоїть під загрозою. Замість того, щоб будувати, на превеликий жаль, ми руйнуємо. Але я дуже вірю, що у людей стане мудрості у людей не руйнувати своїми руками свою державу і якнайшвидше це все вирішити.

Якщо б Ви не були головою ОДА, і членом ПР, чи вийшли б на Майдан, як і тисячі українців?

Я не звик вгадувати, я реаліст. Члени ПР також є на майданах. Лиш на якій стороні. Я, взагалі, на майдани не ходжу. Я все життя будував, я виробничник. Пройшов шлях від токаря до директора заводу, пройшов шлях від простого підприємця, який починав з одного магазину, до президента корпорації, де працювали тисячі людей. Я завжди щось творив, щось будував. І так хочу і дальше робити, а не на майданах щось руйнувати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: