Дискусія про обласні програми має бути конструктивною, - Качмарик (відео)

У 2014 році у Львівській області діятиме не менше 35-ти обласних програм і ресурс на їх здійснення становить суму в 60 млн грн. Найуспішніше виконуються програма мікропроектів. Причиною цього постає недофінансування великих проектів через невиконання державного бюджету.

Про це у інтерв'ю Дивись. Інфо повідомив голова постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Львівської обласної ради Ярослав Качмарик.

Ярослав Качмарик почав з того, що депутатами облради критикується сама кількість програм. Він вважає, що "можна прийняти комплексні програми, галузеві – 5-6, і збільшити об’єм фінансування. Для прикладу, комплексну програму охорони здоров’я, комплексну програму охорони культурної спадщини. І таким шляхом, в принципі, можна було йти. Ми ж ідемо іншим шляхом, де є програми, які, можливо, не є такими охоплюючими за системою дій. Допустимо, у нас є комплексна програма соціального захисту окремих категорій населення, яка об’єднує 5-6 планів. Але ті програми, які у нас є – вони, починаючи від назви, відображають проблеми, які не фінансуються з бюджету в цілому. Наприклад, "Програма розвитку культури в сільській місцевості".

Окрім кількості програм, депутатами критикується також низка різних програм. До прикладу можна взяти "Регіональну програму сприяння інформаційному простору" і в цьому конкретному випадку критикується робота підприємства "Львів ТБ". Качмарик вважає, що для тих, хто має інші інформаційні потоки, найлегше просто закрити дане підприємство, але не всі депутати цього хочуть.

Проте Качмарик вважає, що "дискусія про програми має бути конструктивною".

Дуже ефективними є одноразові програми. Прикладом такої програми може послужити "Одноразова матеріальна допомога малозабезпеченим", на яку було виділено 10 млн гривень. Метою даної програми було забезпечити потреби тих, за яких в якійсь мірі забула держава. Качмарик зазначає, що гроші дійшли до людей і допомогли їм. Це один з успішних випадків виконання обласних програм.

У 2013 році було профінансовано всі мікропроекти. Справа у тому, що ініціатори цих програм уже мали певну кількість коштів для їх впровадження в облрада надавала ще частину. Окрім того, подібним чином була профінансована низка інших програм, навіть міжнародних. Спікер зазначає, що сценарій, при якому програма фінансується не тільки за кошт з бюджету облради виконуються повністю та успішно.

Дуже важливим моментом постає контроль за виконанням та використанням коштів. Качмарик з оптимізмом оцінює роботу депутатів, які готові прийняти на себе відповідальність за хід виконання проектів. Проте активність має проявити також і громадськість.

Детальніше дивіться у відеосюжеті Дивись.Інфо:

Ольга КРАСЬКО, Дивись. Інфо

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: