Янукович готовий на дострокові вибори, уряд єдності і зміни до Конституції, - Туск

Із президентом України Віктором Януковичем узгоджено, що він готовий до дострокових виборів, які мають відбутися ще цього року, до створення уряду національної єдності протягом 10 днів і до зміни Конституції до нинішнього літа, заявив сьогодні прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Як сказав він на прес-конференції у Варшаві, про це домовилися сьогодні з українським керівником у Києві міністри закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і Франції Лоран Фаб’юс.

В Україні це повідомлення ще не коментували, пише Радіо Свобода.

За словами Туска, у Європі шукають рішень, які б уберегли українців від кровопролиття, бо «події сьогоднішнього дня свідчать, що сценарій громадянської війни реальний».

На думку польського прем’єра, необхідна послідовна й солідарна політика Польщі щодо України і загалом сусідів зі Сходу.

На прес-конференції Туск розповів про свою зустріч із низкою провідних польських політиків, із якими він радився сьогодні щодо ставлення до подій в Україні, і додав, що такі зустрічі стануть регулярними.

Туск також повідомив про санкції, які у принципі ухвалив сьогодні проти української влади Європейський союз і які мають бути конкретизовані вже завтра.

Міністри закордонних справ країн ЄС на надзвичайній зустрічі у Брюсселі, присвяченій становищу в Україні, одноголосно схвалили сьогодні такі санкції.

«У зв’язку з погіршенням становища в Україні Європейський союз вирішив терміново запровадити цілеспрямовані санкції, зокрема замороження активів і заборону на візи, стосовно відповідальних за порушення прав людини, насильство і застосування надмірної сили. Країни-члени ЄС домовилися зупинити чинність експортних ліцензій на обладнання, яке може бути використане для внутрішніх репресій, і переглянути експортні ліцензії на військове обладнання, яке за нормами ЄС вимагає відповідності країни-імпортера нормам демократії. Рада ЄС поставила завдання почати приготування до цього негайно. Обсяг застосування буде визначений залежно від подій в Україні», – мовиться в рішенні Ради ЄС у складі міністрів закордонних справ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: