Гіршою від угоди з Януковичем, може бути лише угода з дияволом, - НСЖУ

Кілька годин тому президент України заявив про готовність ініціювати дострокові президентські вибори. Парадокс полягає в тому, що їх проведення неможливе без його відставки.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про вибори Президента України» вибори Президента України можуть бути черговими, позачерговими та повторними. Чергові вибори Президента України проводяться у зв'язку із закінченням конституційного строку повноважень Президента України. Позачергові вибори Президента України проводяться у зв'язку із достроковим припиненням повноважень Президента України у випадках, передбачених Конституцією України.

Так от, якщо Віктор Янукович, говорячи про дострокові вибори мав на увазі вибори позачергові, то підставою для їх проведення є лише чотири варіанти:

1) відставка;
2) неможливість виконувати свої повноваження за станом здоров'я;
3) усунення з поста в порядку імпічменту;
4) смерть.

Найшвидшим варіантом для подолання кризи в країні міг би стати перший та четвертий варіанти. Хоча останній, занадто болісний для тіла екс-гаранта Конституції.

Тому у сьогоднішньому звернення Янукович мав би заявити, що припиняє свої повноваження через відставку. Більше того, відповідно до статті 109 Констиуції України відставка Президента України набуває чинності з моменту проголошення ним особисто заяви про відставку на засіданні Верховної Ради України.

Опісля цього парламент в той самий день приймає постанову про призначення позачергових виборів Президента України.

Позачергові вибори Президента України відбуваються в останню неділю дев'яностоденного строку з дня проголошення Президентом України особисто

заяви про свою відставку на засіданні Верховної Ради України.

Але є одна суттєва проблема: хто три місяці керуватиме країною під час виборчої кампанії? Бо згідно зі статтею 112 Конституції України у разі дострокового припинення повноважень Президента України виконання обов'язків Президента України на період до обрання і вступу на пост нового Президента України покладається на Прем'єр-міністра України. Але сьогодні в державі не існує керівника уряду!

Тому для правового виходу з цієї ситуації терміново необхідно здійснити наступні кроки:

1)    повернутись до Конституції 2004 року;

2)    обрати нового Прем’єр-міністра України;

3)    прийняти на засіданні Верховної Ради України заяву Віктора Януковича про відставку;

4)    прийняти постанову про призначення позачергових виборів Президента України.

У разі виконання усіх цих процедур найближчою датою проведення виборів Президента України може стати неділя 25 травня 2014 року.

Усі розмови про т.зв. дострокові вибори у грудні позбавлені юридичної логіки, здорового глузду та будуть зрадою загиблих на Майдані. Країна не може ще 10 місяців терпіти тирана. Гіршою від угоди з Януковичем, може бути лише угода з дияволом!

Андрій Болкун, Заступник голови Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: