Війна за Снопківський парк

Історія з парком Снопківський триває вже добрих півтори роки. Затверджувався детальний план забудови, частина території передавалася під забудову ФК «Карпати», у природно-заповідний фонд вносилася недобудована церква. Нині там вирубують дерева без дозволу екологічної інспекції і подають все це як санітарну чистку. І все це на тлі постійного опору місцевої громади. Одним словом, міська влада традиційно не здається і вперто не полишає намірів забудувати парк.

Передісторія

Межі зеленої зони коригувалися не раз. У 2001 році були встановлені межі Снопківського парку ухвалою міської ради. Щоправда, аби рішення стало чинним, це повинно було бути узгодженим рішенням ще й обласної ради. А якщо вірити чиновникам з ЛОДА, такого рішення обласна влада не ухвалювала. У 2005 році межі парку знову зазнали змін, коли з зеленої зони вилучили 1,6 га під хордову магістраль, яка мала б … пролягти під землею. Магістраль так і не проклали, нові межі парку досі не затверджені (останні офіційні – за 1984 рік), але на зелену зону таки твердо поклали око. Адже йдеться про елітний район котеджів у мальовничому куточку майже в центрі міста – вулиці Кубійовича, Кубанська, Кримська. Особливо Кримська – вулиця, більша частина якої проходить через парк «Снопківський», і саме на цій частині житлові будиночки стоять лише на одній стороні. Інша ж сторона – неторканий, ласий шматок.

Експансія

Почалося все з рішення виконкому від 26 жовтня 2012 р. за номером 737 «Про розроблення детального плану території району забудови на вул. Кримській». І фінансувати розроблення плану мала б приватна фірма, яка за дивним збігом обставин займається будівництвом. Називається вона «Бодекс», і за ще одним збігом обставин ця фірма володіє в цьому ж парку нерухомістю – у 2003 році купила напівзруйновану трансформаторну станцію на вершині високого пагорба. Свій протест щодо рішення № 737 висловив заступник прокурора області, адже, на думку прокуратури, порушуються затверджені межі парку (зразка 1984 року). З цього приводу прокуратура навіть подавала до суду. Врешті виконком задовольнив протест прокурора і скасував рішення 737.

25 січня 2013 року виконком ухвалив уже рішення № 50 «Про розроблення детального плану території у межах вулиць Зеленої, Липової Алеї, В. Стуса, Кубанської». Відповідальним за розроблення та фінансування документа визначили ТзОВ «Клуб професійного футболу «Карпати». Адже саме «Карпати» раніше подавали звернення у міську раду щодо створення інфраструктури багатофункціонального спортивного (концертно-спортивного) комплексу на базі стадіону «Україна» (вул. Липова Алея, 5). У додатку до рішення була схема багатостраждального парку, там були визначені межі території, про яку йдеться. Дивно, що про площу в рішенні не було сказано ні слова.

Оцінивши на око, можна сказати, що територія, стосовно якої мав би бути розроблений детальний план, набагато більша, аніж у попередньому рішенні № 737. У рішенні № 50 (зрештою, як і в № 737) ні словом не згадувалося, що мова йде про природно-заповідний фонд, зрозуміло, воно не проходило і відповідних комісій. До слова, визначення «розроблення детального плану» банально означає, що там буде проведена забудова.

У березні 2013 року у протоколі стосовно Снопківського парку, підписаному природоохоронною депутатською комісією ЛМР, несподівано з’явилася церква. Територію недобудованого храму на вулиці Зеленій,106 (яка примикає до зеленої зони до з іншої сторони) чомусь внесли у природно-заповідний фонд парку. У церкви є акт на землю, а якщо вона потрапляє в природно-заповідний фонд, значить, прокуратура має подати на церкву в суд, забрати акт і не дозволити будувати.

Знову за своє

Усі напади на Снопківський парк вдавалося відбити завдяки активній позиції місцевої громади – мешканців вулиць Кримської, Кубанської, Кубійовича, а також допомозі громадських діячів та депутатів різного рівня. Очолює ініціативну групу адвокат, арбітр міжнародної неприбуткової організації «Європейська арбітражна палата» Галина Янко. За свою громадянську позицію жінка неодноразово отримувала погрози, зокрема й від посадовців ЛМР, про що навіть подавала заяву в міліцію, по вікнах її будинку на вулиці Кримській стріляли. Врятувати парк могли офіційно затверджені межі природно-заповідного фонду, Галина Янко увійшла до спеціально створеної комісії, яка працювала над цим питанням. Технічна документація і нові збільшені межі парку «Снопківський» вже є відпрацьованими разом з представниками громади та депутатами природоохоронної комісії, тепер все це мала б затвердити сесія ЛМР.

Але кілька днів тому розпочалася нова атака. «27 березня у парку працівники ЛКП «Зелений Львів» та ДП «Парк-Високий замок» почали спилювати здорові дерева, мотивуючи це санітарною чисткою, – розповідає Галина Янко. – Було зрізано більше 60 дерев, а також розведене багаття, де спалювали частину дерев. З незрозумілих причин директор ЛКП «Зелений Львів» викликав міліцію. Він мотивував це тим, що у них ніби хтось вкрав бензопили. Натомість зафіксовано, що всі бензопили на місці: я відзняла їхню кількість та у якій машині вони перебувають. Коли я побачила, що зрізані живі, а не сухі дерева, викликала слідчо-оперативну групу. Дозволів на зруб у них немає, такий дозвіл може надати лише Держекоінспекція. Натомість вони мають лише Акт обстеження зелених насаджень від 05.10.2012 року, згідно з яким на території всього парку (тобто 36,36 га, а не на одному місці) дозволено вирубати 64 дерева, у тому числі там записані ялини. Для зрізу мала би бути топографія, де чітко зафіксовані дерева. Такого дозволу з топографією у них немає. 28 березня місце оглянула Державна екологічна інспекція, вони нарахували аж 83 зрізаних дерева, з них лише 9 сухостої. Ялини там, наприклад, жодної не було. Екоінспекція склала цю карту зрізки – всі дерева в одному місці – і ми її підписали. Що ще цікаво, в Акті обстеження парку 2012 року у висновку сказано: після закінчення БУДІВНИЦТВА провести благоустрій території».

Міська влада: нас очорнюють!

Тим часом у міській раді заявляють: виконували планові роботи, а місцеві мешканці їм перешкодили. Ба, більше: мерія стверджує, що львів’ян вкотре вводять в оману неправдивою інформацією щодо забудови парку, хоча мерія жодного разу не збиралася цього робити! 28 березня, на наступний день після вирубки дерев, прес-служба бургомістра поширила таку інформацію: «Як повідомили в управлінні екології та благоустрою, в черговий раз певними особами розповсюджується неправдива інформація щодо нібито забудови парку «Снопківський». Цього разу причиною для поширення такої інформації стали планові роботи з санітарної очистки території парку, виконати які намагались працівники ДП «Парк-Високий замок» ЛКП «Зелений Львів» 27 березня... Свої дії особи пояснювали виключно тим, що роботи з очистки здійснюються з метою подальшої забудови парку. Таке нелогічне поєднання не вперше має місце. Протягом останніх двох років неодноразово через засоби масової інформації вводилось в оману мешканців про нібито забудову парку «Снопківський». Станом на зараз немає жодних документів, які б були підставою такої забудови. Занепокоює питання, навіщо обманювати громаду, маніпулювати її думкою та використовувати? З огляду на системність поширення неправдивої інформації, виконавчі органи Львівської міської ради звертаються до усіх правоохоронних органів з проханням встановити осіб, причетних до поширення неправдивої інформації про нібито забудову парку «Снопківський», мету поширення інформації, незаконного втручання в роботу підприємства, дискредитацію виконавчих органів влади, а також притягнення за ці дії до відповідальності».

7 квітня для медіа (зрозуміло, в першу чергу для своїх) було навіть організовано виїзний брифінг на місце вирізки дерев. Одвічний цап-відбувайло на тему Снопківського парку, директор департаменту містобудування ЛМР Андрій Павлів запевняв: працівники ЛКП «Зелений Львів» проводили планове прибирання зеленої зони, вивозили побутове сміття, зрізали сухостій та прорості, і робили з метою благоустрою території, а не для розчищення місця під забудову. «Але, на жаль, стався злочин, – зітхав пан Андрій Галушка, начальник управління екології та благоустрою. – Окремі громадяни без документів, які підтверджують наміри забудови і зрізання дерев без дозволів, зупинили роботу, намагались відібрати інвентар. Ми звернулися у відповідні органи для притягнення до відповідальності винних, а також для недопущення таких дій».

Небесній сотні

Активну участь у цьогорічних баталіях довкола Снопківського парку бере «Правий сектор». Радикальна організація стала на бік мешканців і висунула міській владі низку вимог. Особливо цікавою є остання.

Отож:

1. Спростування неправдивої інформації поширеної прес-службою Львівської міської ради від 28.03.2014 року щодо вирубки парку «Снопківський» та вибачення перед громадою за погрози, які у даному повідомленні пролунали;
2. Звільнення директора ДП «Парк-Високий Замок» ЛКП «Зелений Львів»;
3. Звільнення в. о. начальника управління екології і благоустрою Львівської міської ради;
4. Винесення на найближчу сесію Львівської міської ради питання затвердження Технічної документації і нових збільшених меж парку «Снопківський», що вже є відпрацьованими разом з представниками громади та депутатами на комісії природокористування, охорони довкілля і благоустрою ЛМР;
5. На території парку «Снопківський», що піддана нещадній вирубці, створити алею пам’яті «Небесної сотні» (шляхом проведення висадки дерев, за попередньо проведеним проектом реконструкції парку, з залученням представників громади), щоб назавжди залишити у наших серцях пам’ять про загиблих на Майдані, які боролися за наше майбутнє.

Є у зверненні два моменти, які красномовно свідчать про серйозність намірів захисників. Перший: «Будь-які дії, що має намір вчинити Львівська міська рада, відносно громадян, що захищають парк, ми будемо розцінювати як погрози саме нашій організації». І другий: «У випадку ігнорування наших вимог «Правий сектор» залишає за собою право діяти на власний розсуд у межах чинного законодавства».

Ірина ЮЗИК, Галицька правда

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: