Світові експерти з енергозбереження діляться досвідом з львівськими головами ОСББ (фото)

Львів – місто високих технологій. 12-13 травня в готелі «Жорж» світові експерти з енергоефективності вивчають український досвід у сфері ощадливого використання енергоносіїв та санації житлових будівель. Україна залишається найменш енергоефективною країною Європи та лідером по викиду парникових газів серед країн СНД. За даними IFC, на житловий сектор в Україні припадає близько 25% загального обсягу спожитої електроенергії та 40% теплових ресурсів.

Притік інвестицій у цей сектор потенційно дозволив би втричі скоротити обсяги споживання енергії, виходячи з досвіду країн Західної та Центральної Європи, однак законодавча база поки недосконала.

«Державна політика недостатня у сфері енергозбереження. Нам бракує законодавчого поля, «правил гри» для населення та ОСББ у ділянці кредитування. У нас неформалізована система прийняття рішень, практичний досвід є лише в ОСББ. Проект Закону про енергетичну ефективність житлових та громадських будівель «завис»  у другому читанні через теперішню ситуацію в державі. Однак варто розуміти, що кроки до енергетичної незалежності варто робити сьогодні», - каже Володимир Бригілевич, заступник правління «Центр дослідження місцевого розвитку».

Львів та представники області  ділиться з учасники міжнародного семінару своїм досвідом.

«Львів робить активні кроки по енергозбереженню та санації житлових будівель. Сьогодні місто бере участь у декількох енергозберігаючих кредитних програмах Європейського Банку Реконструкції та розвитку, Скандинавського проекту «NEFCO» на мільйони гривень. Також у Львові планується проведення енергоаудиту  комунальних будівель освітньої та медичної сфери. Сьогодні ми маємо декілька садків та шкіл, які вже є енергоощадливими.   Ці проекти є дуже ефективні, їхня окупність запланована вже за 5 років. Кожен охочий може отримати консультацію по енергозберігаючих технологіях в відділі енергозбереження в управлінні економіки львівської міської ради», - каже Ірина Кулинич, керівник департаменту економічної політики ЛМР.

«Жовкві надзвичайно пощастило, адже саме наше маленьке місто є пілотним німецько-українським проектом «Енергоефективне місто». У нас сьогодні немає жодної санаційної будівлі. Натомість саме наше місто і його жителі  - є робочим матеріалом для німецьких експертів по виробленню рекомендацій для уряду у сфері енергозбереження. Два роки з 2012 року німецькі експерти побували на дахах та спускались у підвали, спілкувались з мешканцями будинків та посадовцями для того, щоби зрозуміти, які перші кроки та стратегічні рішення прийняти не лише в Жовкві, а й всій Україні на шляху до енергоощадливості. Рекомендації вже готові – ідуть перемовини з Урядом про те, щоб ефективно їх представити та виконувати», - каже Петро Вихопень, мер Жовкви.

Представники з інших міст України активно дискутують на тему пошуку додаткових коштів, організації роботи та підготовки кадрів у сфері енергоефективності.

«Перші проекти по енергозбереженню ми розпочали в Херсоні у 2007 році, коли газ був по 45 доларів. З роками ця справа стає актуальнішою, адже тепер ціна – 450 доларів. Тому в цій справі варто чим раніш згуртуватись однодумцям, переймати напрацювання та залучати інвестиції. Ми працювали у сфері нетрадиційних джерел енергії, тому нас запримітив норвезький фонд, ми взяли перші кредити. Вже сьогодні ми маємо значний досвід у санації будівель, створили робочу групу при обласній раді Херсону, яка займається залученням інвестицій у енергозбереження області. До цього процесу ми залучаємо молодь. Співпрацюємо з вишами Херсону, пропонуємо студентам теми до дипломних робіт у сфері енергозбереження та нетрадиційних джерел енергії. Згодом вони стають нашими однодумцями та проходять у нас практику. Також ми активно співпрацюємо з державним агентством екологічних інвестицій, тому залучаємо кошти у сферу санації будівель соціальної сфери. На сьогодні вже 4 дошкільних заклади є енергоефективними», - каже Федір Барулін, експерт ООО «Регіональна енергосервісна компанія», Херсон.

«Програма енергоефективності в Львівській обласній раді існує з 2006 року. З того часу видано кредитів на 90 мільйонів гривень,  повернуто 11, 6 мільйонів гривень. На цей рік державна програма передбачає  2, 5 млн гривень для населення і лише 300 тис грн. для ОСББ. Цього дуже мало, тому ми покладаємо великі надії на банківські установи.  Депутатська комісія вже готова затвердити програму кредитування – але поки немає чітких домовленостей з банковими установами України. Однак попри це Кредобанк та Ощадбанк вже видають  кредити для населення під 25%. Тут основне - уникнути шахрайства. Якщо для взяття кредиту потрібен лише ідентифікаційний чи паспорт, відсоткова ставка надто низька – близько 15% - це шахрайство. Ми мали такий випадок, коли один з найбільших українських банків початково кредитував під 15%, але з усіма надбавками виплати збільшувались до 38%», - каже Василь Лозинський, начальник управління промислової політики, капіталовкладень та енергозбереження ЛОДА.

Завтра на семінар завітають експерти з Прибалтики та Берліну, що ділитимуться досвідом у сфері санації житлових будинків з учасниками Міжнародного семінару.

осбб1 осбб2 осбб3 осбб4

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: