У Львові відкриють виставку живопису (фото)

20 травня 2014 до Дня Музеїв у ЛНГМ імені Б.Г.Возницького о 15 год. відкриття виставки живопису Михайла Дзядика, Іванни Дзядик та Катерини Борисової у відділі Європейського мистецтва 19-21 ст.  (вул.Стефаника, 3)

Це проект, у якому глядач зможе побачити та співставити роботи Вчителя Михайла Дзядика та його Учнів Іванни Дзядик та Катерини Борисової – молодих художниць, які уже пішли своєю дорогою в мистецтві. Це понад 50 живописних полотен створених митцями впродовж останніх років.

Михайло Дзядик – знаний в Україні художник, в минулому викладач Української академії друкарства (до 1994 - Українського поліграфічного інституту ім. Івана Федорова у Львові), член Національної спілки художників України. Персональні виставки Михайла Йосиповича експонувались у  Спілці письменників України (1987 ), Історичному музеї у Сяноку (1991, Польща ), Національному музеї у Львові (1992).

Твори М. Дзядика зберігаються в Львівській національній галереї мистецтв імені Б.Г.Возницького, Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького, Музеї етнографії та художнього промислу у Львові, Всесоюзному виставковому фонді в  Москві, громадських установах та приватних колекціях.

Формуванню неповторного авторського почерку Михайла Дзядика сприяли студії у видатних митців у процесі навчання за спеціальністю художня кераміка у Львівському державному інституті прикладного і декоративного мистецтва (з 2004 Львівська національна академія мистецтв).

Викладач Карло Звіринський, який відомий своєю мистецькою школою та цілою плеядою художників - її випускників, передав Михайлові Дзядику традиції  свободи творчого пошуку, поєднання різних стилів європейського мистецтва та технік виконання, які панували у  довоєнному Львові.

У  видатного скульптора та педагога Еммануїла Миська М.Дзядик  взяв уміння  «ліпити» форму, об’єм у скульптурі, монументальній декоративній пластиці. Цей метод  він  застосовує й у своїх живописних творах, «ліплячи» об’єм, простір за допомогою олійних фарб на полотні.

Широта світогляду, енциклопедичні знання історії світового та українського мистецтва, які ми прочитуємо у творах Михайла Дзядика, закладені мистецтвознавцем, проф. Володимиром Овсійчуком.

Його пейзажі, портрети, натюрморти створені переважно за допомогою грубих експресивних мазків у техніці олійного живопису. Працює він й у галузях монументально-декоративного малярства мозаїці  та вітражі, засвоєних на відділені розпису Львівського училища прикладного та декоративного мистецтва ім. І. Труша.

Інша группа творів, представлених на виставці – живописні полотна Катерини Борисової та Іванни Дзядик, виконані  кожним з авторів окремо та їх спільні роботи.

Художниці познайомились у час навчання у ЛНАМ на відділі художнього моделювання одягу. Коли вони поїхали поступати на факультет вільного мистецтв в університет образотворчих мистецтв м. Брауншвайг в Німеччині, виявилось що їх знань та умінь, отриманих в Україні, для мистецького ВУЗу Європи замало і забагато.

Катерина та Іванна починають по-новому готуватись до вступу. Їх вчителем став  Михайло Дзядик, який змусив художниць підійти інакше до вирішення завдань, розуміння мистецтва та творчості. Його улюблена фраза «Спершу треба вигнати з себе кріпака, а тоді можна й про живопис думати» - якнайбільше відповідала вільнодумному духові та вимогам європейського університету.

Як згадують дівчата «2 роки напруженої праці. По 16 годин роботи на добу, етюди на ріці Стир, на Волині, в Карпатах, в майстерні М.Дзядика. Ми робили живопис, рисунок, графіку, колажі, різноманітні вільні композиції і з натури, і довільно. Працювали втрьох».

Після дворічної підготовки у К.Борисової та І.Дзядик назбиралось чимало робіт, завдяки яким вони проступили в університет образотворчих мистецтв м. Брауншвайг в Німеччині на факультет вільного мистецтва  клас живопису поза конкурсом!!! Уроки майстерності у видатних художників сучасності (Францес Шольц (Лос Анжелес,США), Олаф Йензен (Осло,Норвегія), Йоганесс Гюппі (Баден-Баден,Швейцарія), відвідування європейських та американських музеїв, галерей, вивчення сучасного світового мистецтва наживо, інакша, насправді вільна, форма навчання, підхід до розуміння мистецтва, сформували "по-новому інакший" погляд на мистецтво Катерини Борисової та Іванни Дзядик. Протягом 6 років в рамках навчання вони реалізовували творчі проекти та презентували їх у Європі на виставках та конкурсах. Це все допомогло художницям сформувати вільне мислення та знайти свою позицію у мистецтві, виробити  індивідуальний мистецький почерк. Їх власна манера письма ґрунтується на сучасному вирішенні та поєднанні різних стилів, технік, жанрів, манер та сучасних течій європейського та традицій українського живопису, поєднанні непоєднуваного, яке сьогодні важко окреслити, але яке власне гостро вирізняє їх з-поміж інших.

Виставка триватиме до 20 червня.

Куратор Іванна Новаківська, завідувач відділу промоції ЛНГМ ім. Б.Г.Возницького

3Мих.Дзядик IMG_2030Мих.Дзядик Запрошення.Зображення фото 34Борисова.Дзядик фото1Борисова.Дзядик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: