Зірченко поклав квіти до могили Каменяра (фото)

На Личаківському кладовищі біля могили Івана Франка 28 квітня відбулися заходи з нагоди відзначення 98-ї річниці з дня його смерті. Поминальні заходи розпочалися з панахиди та покладання квітів до могили Каменяра, повідомили у прес-службі облради.

Зі словом про до присутніх звернулися заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Підлісний, депутат Львівської обласної ради Юрій Зірченко та почесний президент Національного університету "Києво-Могилянська академія", доктор філологічних наук, кандидат педагогічних наук, Герой України В'ячеслав Брюховецький.

Юрій Зірченко звернувся до присутніх словами Каменяра: "Ми мусимо навчитися чути себе українцями — не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіціальних кордонів. І се почуття не повинно у нас бути голою фразою, а мусить вести за собою практичні консеквенції. Ми повинні — всі без виїмка — поперед усього пізнати ту свою Україну, всю в її етнографічних межах, у її теперішнім культурнім стані, познайомитися з її природними засобами та громадськими болячками і засвоїти собі те знання твердо, до тої міри, щоб ми боліли кождим її частковим, локальним болем і радувалися кождим хоч і як дрібним та частковим її успіхом, а головно, щоб ми розуміли всі прояви її життя, щоб почували себе справді, практично частиною його".

франко 001

Як зазначив Юрій Зірченко, творчість Франка актуальна сьогодні, як і сто років тому. Тому його спадок потрібно вивчати, пізнавати і поширювати.

Поезії Франка читали вихованці дошкільного навчального закладу №135 Франківського району міста Львова Мальва Бойчук, Маланія Смик та Остап Горак, учень лінгвістичної гімназії Василь Рось, актори Національного театру імені Марії Заньковецької Мирослава Солук, заслужений артист України Юрій Брилинський, народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Богдан Козак та народний артист України Святослав Максимчук. Пісні на тексти Івана Франка виконували лауреат міжнародних конкурсів бандурист Богодар Буглай та хор кафедри музичного мистецтва факультету культури і мистецтва Національного університету імені Івана Франка.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: