В ці дні світ бачить іншу Україну, - Садовий про Alfa Jazz Fest (фото)

Джаз – музика вільних людей. У Львові триває масштабний джазовий фестиваль Alfa Jazz Fest, який зібрав на трьох фестивальних сценах світових зірок джазу, серед яких Ларрі Карлтон (Larry Carlton), Ді Ді Бріджуотер (Dee Dee Bridgewater), Чарльз Ллойд (Charles Lloyd), Еліан Еліаш (Eliane Elias), «зіркова» група Miles Electric Band, Лакі Пітерсон (Lucky Peterson), Трилок Гурту (Trilok Gurtu). Фестиваль відбувається з 12 до 15 червня та об’єднує слухачів з різних куточків України, а також гостей з інших країн світу.

«Я вчора був захоплений виступом Ді Ді Бріджуотер, яка у фіналі заспівала молитву. Ми маємо зараз складну ситуацію в країні. Вчора спілкувався з послами, їх дуже багато приїхало. Всі говорили – «ви молодці». В ці дні світ бачить іншу Україну, інший Львів. Це об’єднана країна, яка є разом, яка має велику надію. Музика об’єднує. Джаз – це музика вільних людей.

Хочу подякувати всім музикантам, які приїхали до Львова, приїхали підтримати Львів, Україну в цей час. Для нас це дуже важливо. Хочу подякувати всім, хто підтримує цей фестиваль. Без цієї підтримки важко було б забезпечити таких прекрасних виконавців. Сьогодні багато людей з багатьох країн світу спеціально їдуть до Львова. Вони знають, що тут є ТОП світового джазу. Приємно, що Львів є тим містом, яке об’єднує і шанувальників, і музикантів.

Це вже четвертий фестиваль. Я вірю в п’ятий, в десятий, вірю в наше майбутнє, яке ми спільно творимо.

Всі музиканти, які приїжджають, мають майстер-класи в музичних школах, у консерваторіях. Я сам шокований, що робить музика з людьми. Музика об’єднує, робить чудеса. Багато можна говорити, але коли ти слухаєш виконавця, його емоції, - це на все життя. Я щасливий, що ми у Львові маємо Альфа Джаз і так багато добрих і класних людей», - розповів Андрій Садовий, міський голова Львова.

Загалом Alfa Jazz Fest протягом 4-х днів представить близько 100 музикантів з 13 країн світу: США, Великої Британії, Бразилії, Німеччини, Австрії, Угорщини, Франції, Ізраїлю, Індії, Данії, Росії, Грузії та України.

«Всі музиканти – зірки світового рівня. Вони приїхали підтримати нашу країну. Їхній приїзд – це «ми є разом». Це дуже важливо. Бо багато хто хотів би, щоб сьогодні з України йшла картинка, яка б не давала нам шансу на завтрашній день. Це можливість показати іншу Україну – щиру, відкриту, мудру. Це сьогодні пропонує Львів.

У нас нема жодного вільного номера в готелі. Дуже багато сьогодні конференцій, багато послів приїхало, багато відомих людей. Багато хто з них приїхав вперше в Україну. Вони розкажуть всім, що українці – сильна нація, що сюди треба їхати, що Україна має майбутнє.

Різні відчуття. Я гордий за те, що ми показуємо Україну, яка буде сприйматись світом», - додав Андрій Садовий, мер Львова.

Picture 070 Picture 130 Picture 143

У програмі фестивалю - 21 концерт, 2 майстер-класи, численні нічні джем-сешни, благодійний пробіг «Джазова миля», представлення аудіокниги Олексія Когана про джаз і вручення щорічної Міжнародної музичної премії ім. Едді Рознера Alfa Jazz Music Awards – однієї з найбільших музичних премій в джазовій музиці. Володарем премії в 2014 році оголошений видатний джазовий музикант Чарльз Ллойд (Charles Lloyd).

«Ми можемо пишатися Alfa jazz fest. Цього року фестиваль зайняв почесне місце в списку визначних джазових форумів літа 2014, які редакція американського впливового журналу JazzTimes рекомендує відвідати», - зазначив творчий куратор фестивалю Олексій Коган.

Alfa Jazz Fest 2014 розпочався 12 червня майстер-класом Ларрі Карлтона - одного з найкращих гітаристів сучасності. Музикант, чиї соло прикрашають диски популярних виконавців у дуже різних жанрах (від Квінсі Джонса і Біллі Джоела до Джона Леннона і Майкла Джексона), поділився секретами власної майстерності із усіма охочими. Також майстер-клас 14 червня в рамках фестивалю дасть легендарний індійський перкусіоніст Трілок Гурту. Фахівці стверджують, що послухати цього справжнього гуру перкусії надзвичайно цікаво не тільки музикантам, але й звичайним меломанам.

Хедлайнери цьогорічного фестивалю є справжніми іконами музики в різних жанрах. Окрім вже згаданого Ларрі Карлтона, на головній сцені імені Едді Рознера в перший день фестивалю, 12 червня, виступила королева джазового мейнстріму Ді Ді Бріджуотер. Це другий візит співачки в Україну після 1972 року, коли у складі знаменитого оркестру Теда Джонса і Мела Луїса юна Ді Ді відвідала Київ.

Виступить у Львові й інша знаменита співачка – зірка бразильської музики Еліані Еліаш. У складі її бенду на фестивалі гратиме контрабасист Марк Джонсон – сценічний партнер легендарного піаніста Білла Еванса. Музику неперевершеного Майлза Дейвіса на головній сцені виконає «зірковий» ансамбль на чолі з Воллесом Роні - єдиним трубачем, якому пощастило брати персональні уроки у Дейвіса (саме тому багато критиків називають Роні музичним спадкоємцем легенди джазу). Допомагати трубачу будуть інші партнери Майлза, зокрема, знаменитий барабанщик Альфонсо Музон, саксофоніст Рік Маргітца та клавішник Адам Хольцман. Крім того, на сцені імені Едді Рознера буде звучати постбоп у виконанні одного з корифеїв жанру – саксофоніста Чарльза Ллойда, а також справжній блюз від вокаліста і мультиінструменталіста Лакі Пітерсона.

Програма міських сцен на фестивалі є, ймовірно, найбільш «зірковою» за всі роки існування Alfa Jazz Fest. Тут заплановані виступи таких іменитих музикантів, як Трілок Гурту (Trilok Gurtu, Індія), Едді Аллен (Eddie Allen, США), Жан-Марі Ікай (Jean-Marie Ecay, Франція), Крістоф Лауер (Chrіstof Lauer, Німеччина), Іен Белламі (Iain Ballamy, Великобританія) та інші. Сцена біля Палацу Потоцьких залишається традиційно камерною, в той час, як на площі Ринок буде звучати більш «драйвова» музика.

Важливо, що в 2014 році українські музиканти зможуть не просто виступити на фестивалі, а презентують свою творчість в спільних проектах з іноземними музикантами: одесит, який живе в Нью-Йорку, Вадим Неселовський виступить в складі свого американського тріо, Андрій Прозоров та Ілья Алабужев – в австрійському квартеті DACH, а мультиінструменталіст Григорій Немировський, який наразі живе у Німеччині, представить спеціальну програму з найкращими київськими джазменами. Такий підхід дає серйозний поштовх до просування та інтеграції українських джазових музикантів в світовий джаз.

Братимуть участь у фестивалі й львівські музиканти. В цьому році це буде спільний україно-німецький квінтет Igor Hnydyn Project. Також на Alfa Jazz Fest запрошена одна з найвідоміших українських неджазових груп «Бумбокс», яка закриє фестиваль спеціально підготовленою «навколоджазовою» програмою 15 червня.

Довідка

Alfa Jazz Fest – міжнародний джазовий фестиваль, який щорічно відбувається в Україні у Львові, в червні. Перший фестиваль відбувся в 2011 році. Організатор фестивалю - ТзОВ «Леополіс Джаз», творчий куратор – джазовий експерт Олексій Коган. В Консультаційну раду фестивалю входять відомі люди, серед яких музикант Святослав Вакарчук. Щорічно фестиваль відвідує більше 40 тисяч гостей з України та іноземних країн.

Програма IV Міжнародного Alfa Jazz Fest 2014

 

День другий (13 червня, п'ятниця)

 

Львівська копальня кави (площа Ринок, 10)

14:00 Джазові історії. Концерт-презентація аудіокниги «Jazz з Олексієм Коганом»

Сцена на площі Ринок

16:00 Eddie Allen & PUSH (США)

18:00 Djabe (Угорщина)

20:00 DACH (Україна - Австрія)

Сцена імені Едді Рознера

19:00 Eliane Elias Quartet (Бразилія - США)

21:00 Miles Electric Band (США)

 

День третій (14 червня, субота)

 

Сцена на площі біля палацу Потоцьких

12:00 Iriao (Грузія)

13:30 Igor Hnydyn Project (Україна – Німеччина)

15:00 Christof Lauer (Німеччина)

Львівська копальня кави (площа Ринок, 10)

15:00 Майстер-клас Трілока Гурту (Індія)

Сцена на площі Ринок

16:00 Тріо Вадима Неселовського (Україна - США)

18:00 Iain Ballamy's Anorak (Велика Британія)

20:00 Dave Fields (США)

Сцена імені Едді Рознера

19:00 Charles Lloyd New Quartet (США)

21:00 Lucky Peterson (США)

 

День четвертий (15 червня, неділя)

 

Сцена на площі біля палацу Потоцьких

12:00 Григорій Немировський (Україна)

13:30 Квартет Якова Окуня (Росія)

15:00 Blues Kolo (Україна)

Сцена на площі Ринок

16:00 Csaba Toth Bagi Balkan Union & Trilok Gurtu (Угорщина - Індія)

18:00 Jean-Marie Ecay Quartet (Франція)

20:00 Бумбокс (Україна)

програмі можливі зміни та доповнення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: