Делегація від Львівщини взяла участь у вшануванні військових на Українському військовому цвинтарі у Пикуличах

15 червня офіційна делегація від Львівщини взяла участь у щорічному традиційному Святі української національної пам’яті на Українському військовому цвинтарі у Пикуличах (Республіка Польща), повідомила прес-служба ЛОДА.

Розпочалися урочистості Службою Божою у Перемишльському греко-католицькому соборі Св. Івана Хрестителя. Далі відбувся процесійна хода вулицями Перемишля до Українського військового цвинтаря (Пикуличі) у супроводі оркестру Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

В урочистій ході взяли  участь перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Йосиф  Ситник, депутати Львівської обласної ради Святослав Шеремета та Павло Хобзей, заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Марія Вагіла, Генеральний консул України у Любліні Іван Грицак та ін.
На цвинтарі відбулася панахида, яку відслужили священики УГКЦ з України та Перемишля, а також УПЦ із Польщі. Після її завершення відбулася церемонія покладання вінків та квітів.
Також в рамках заходів відбулося віче.

Довідка:

1918 року на території колишніх австрійських казарм у с. Пікуличі польська влада влаштувала табір для полонених вояків УГА та інтернованих українців. У 1920-21 рр. він став місцем інтернування вояків армії УНР, переважно 1-ї Запорізької дивізії. Наприкінці 1919 року у таборі перебувало 2978 полонених та інтернованих. Після масових епідемій дизентерії та тифу в таборі у 1919-1921 рр. померло 2000 українців.

Під час панування комуністичного режиму у Польщі територію цвинтаря перетворили на сміттєзвалище, а 1960 року знищено металевий хрест. Відновила цвинтар 1990 р. українська громада Перемишля. Встановлено копію знищеного металевого хреста. Тоді ж відновилася традиція походів української громади від катедрального собору УГКЦ до військового цвинтаря у Пікуличах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: