У прес-центрі ТРК «Львів» відбулась прес-конференція «Аби не стати жертвою гадюки»

Сьогодні у прес-центрі ТРК «Львів» відбулась прес-конференція «Аби не стати жертвою гадюки».

У конференції брали участь головний токсиколог Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ігор Маковецький, директор Львівського еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович та герпетолог Ігор Хома.

«З початку цього року на Львівщині зареєстровано близько 9 випадків укусів змій, серед потерпілих 2-є дітей (жодна людина не померла від укусу). Найчастiше випадки укусiв змiй трапляються у гірських районах області. Щоб запобігти ускладнень внаслідок укусу необхідно негайно звернутися за медичною допомогою, а місце укусу обробити будь-яким атисептиком», — повідомив головний токсиколог Департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ігор Маковецький.

За словами Ігоря Антаховича, директора Львівського еколого-натуралістичного центру, за останні роки середньодобова і середня річна температура піднялась на кілька градусів, збільшилась середня вологість, а це призвело до активного розмноження плазунів в природі. Єдиним отруйним видом плазунів на Львівщині є гадюка європейська, отрута якої не є смертельною. Її можна відрізнити від інших видів змій за ромбічною формою голови та сірим окрасом. На відміну від змій вужі завжди мають жовті плями по боках голови.

«Змія ніколи не нападає, а лише захищається. Проте якщо ви перетинаєте її шлях, вона сприймає Вас як агресора, і тільки тоді може атакувати. Але це є захист, а не напад. Тому для того, щоб не допустити укусу необхідно дотримуватись трьох правил: не перетинати шлях змії, мати відповідний закритий одяг з цупкої тканини, чоботи з високими халявами та у разі появи будь-якого плазуна краще зупинитись, не роблячи ніяких рухів і почекати коли він піде геть», — наголосив Ігор Антахович.

Герпетолог Ігор Хома розповів, що змії все частіше зустрічаються у Сколівському, Турківському, Старосамбірському та Самбірському районах. Вони шукають місце, де можна сховатись, і у невпорядкованих домашніх господарствах цьому слугують будівельне сміття, шифер, старі сараї тощо.

Прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: