Депутати визначать кращий проект пам’ятника Небесній сотні (фото)

  У Львівській обласній раді розглянули питання про необхідність створення конкурсної комісії та організаційного комітету з питань розробки та встановлення пам’ятника Небесній сотні, повідомила прес-служба ЛОР.

12 червня відбулося спільне засідання постійної комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської обласної ради та постійної комісії культури, промоцій, засобів масової інформації та туризму Львівської міської ради.

Окрім голів та членів вказаних комісій, участь у цьому заході взяли представники громадських організацій. Головною темою обговорення питання про встановлення у Львові пам’ятника Небесній сотні.

Історик Богдан Горбовий зауважив, що питання про спорудження у Львові такого пам’ятника є дуже актуальним і його «відкладати в шухляду» не можна. «Я можу запропонувати та подарувати вже готовий пам’ятник у вигляді усіченого хреста з Трипільською Мадонною всередині. Достатньо буде зібрати гроші на основу під пам’ятник та на розвиток прилеглої території. Як на мене, то пам’ятник Небесній сотні мав би бути встановлений на Сихові», – зауважив Богдан Горовий.

_DSC0003

Своєю чергою Ярослав Музичко, голова постійної комісії культури, промоцій, засобів масової інформації та туризму Львівської міської ради, зауважив, що цілком погоджується зі словами Богдана Горбового, зокрема, щодо потреби звести у Львові пам’ятника Небесній сотні. Однак, зауважив представник міської ради, до цього питання потрібен дуже виважений підхід. «Цей пам’ятник повинен відповідати сучасним критеріям, тобто не бути в стилі соцреалізму, де стоїть велетенський воїн з шапкою, шаблею чи автоматом. Іншими словами, це має бути пам’ятник некласичного типу, а пам’ятник-модерн. Тому вибір місця під пам’ятник є надзвичайно важливим. Сихів, зокрема, площа перед Кінотеатром ім. Довженка – цілком пасує. Але такі питання обов’язково треба виносити на громадське обговорення», – сказав Ярослав Музичко. Він також порушив фінансові питання, зазначивши, що, оскільки пам’ятник Небесній сотні буде розташований у Львові, то і кошти на облаштування прилеглої території мають бути передбачені міською радою.

«Питання коштів – дуже болісне. У нас було чимало проектів, які потім впиралися у брак фінансування. З одного боку сесії обласної та міської рад виділяли кошти, але потім виявлялося, що їх немає або бракує. І щоби цей монумент не перетворився на довгобуд, ми повинні виробити чіткі критерії за  трьома питаннями – визначення місця, проведення конкурсу та визначення джерел фінансування робіт зі спорудження пам’ятника Небесній сотні», – зауважив Ярослав Музичко.

Зі свого боку голова постійної комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської обласної ради Львівської обласної ради Роман Ковальчук зауважив, що вже на вівторок, 17 червня, його комісія підготує проект рішення щодо створення конкурсної комісії та організаційного комітету з питань спорудження пам’ятника Небесній сотні. Згодом буде оголошено конкурс та проведено відбір найкращого проекту.

         Аналогічний проект рішення винесуть і на розгляд сесії Львівської міської ради, яка відбудеться двома днями пізніше, а саме – 19 червня 2014 року.

_DSC0011

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: