Департамент охорони здоров’я ОДА радить, як вберегтись від кишкових інфекцій

У літній період зростає ризик захворіти на кишкові інфекції. Така ситуація зумовлена активізацією як збудників, так і чинників передачі (овочі, фрукти, питна вода, відкриті водойми, грунт тощо).

Збудниками кишкових інфекцій можуть бути різноманітні віруси, бактерії та їх токсини. Ці організми створюють хаос у шлунково-кишковому тракті людини, і дуже часто стають збудниками інфекцій кишечника і сечових шляхів. Бактеріальна кишкова інфекція може навіть становити небезпеку для життя. Загроза залежить від типу бактерій, що викликали інфекцію.

Кишкові інфекції – група інфекцій, що викликає  захворювання травного тракту з основними клінічними проявами, такими як підвищення температури тіла, пронос, блювання, загальна слабкість.

До кишкових інфекцій відносяться такі небезпечні захворювання як черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, ботулізм, гастроентероколіти тощо. Збудники кишкових інфекцій передаються за допомогою фекально – орального механізму, харчовим, водним, контактно-побутовим шляхами.

«Приводом для негайної госпіталізації може служити: сильна слабкість, спрага, сухість у роті, стілець, частіше 8 разів на день, температура вище 40. Якщо захворів, хтось один із групи людей, його треба ізолювати від інших до прибуття лікаря. Уникайте контактів із хворим, адже мікроби передаються з кухонним посудом, на дверних ручках тощо.
Хворому потрібна строга дієта. Не можна вживати жирне, копчене та їжу, багату на вуглеводи. Дозволяється їсти круп’яні каші, приготовлені на воді, м’ясо, яке легко засвоюється, нежирні сорти риби.

Медикаментозне лікування повинен призначати лікар! Безконтрольне, неправильне вживання антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів приводить до того, що в кишечнику гинуть не лише збудники хвороби, а й корисні бактерії (мікрофлора). Як наслідок, хвороба переходить в хронічну форму з розвитком дисбактеріозу, який важко лікувати», — наголошує головний епідеміолог Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Наталія Тімко.

Як вберегтись від кишкових інфекцій:
– перед приготуванням їжі та перед її споживанням мийте руки з милом;
– стежте, аби діти не брали до рота брудних продуктів, а також незнайомих ягід чи рослин;
– овочі і фрукти ретельно мийте, бажано ошпарити їх окропом;
– не купуйте м’яса і молочних продуктів на стихійних ринках;
– не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел;
– перевірте терміни придатності продуктів харчування перед тим, як їх споживати, за найменших сумнівів щодо якості – викиньте!
– харчуючись на пляжі, у лісі, дбайте, щоб продукти не контактували з ґрунтом чи піском;
– вирушаючи у подорож, не беріть продуктів, які швидко псуються: ковбасні, молочні, кондитерські вироби, м’ясні салати, паштети та ін. страви, які для зберігання потребують охолодження;
– для купання та відпочинку використовуйте лише офіційно відкриті і придатні для цього пляжі;
– раз на тиждень слід обробляти содовим розчином іграшки, якими грається дитина.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: