339 пенсіонерів працюють в освітянській галузі Турківщини. Найстаршому з них - скоро 80

Нещодавно на нашому сайті було опубліковано матеріал старосамбірської журналістки про те, що голова Старосамбірської РДА звернувся до совісті вчителів-пенсіонерів , аби ті по доброму звільнили місця для молоді. Ми вирішили з’ясувати, а якого віку педагоги навчають і виховують малечу у навчальних закладах Турківщини. І виявилося, що у навчальних закладах маємо «старіння кадрів», в той час як молодим вчителям годі знайти роботу, а вчителі-пенсіонери тримаються за свої крісла…

Як повідомили нам у відділі освіти Турківської райдержадміністрації, зараз у школах Турківщини працюють 339 вчителів та вихователів садочків пенсійного віку (до слова, на Старосамбірщині таких - трохи менше 200). Найстаршому з них - під 80 років. Ми визначили десятку навчально-виховних комплексів району, у яких працює понад 30 % вчителів-пенсіонерів. Це Боринський (15 / 41,7 %), Верхньовисоцький (21 / 37,5 %), Верхньояблунський (19 / 47,5 %), Вовченський (14 / 36,8 %), Верхньогусненський (11 / 45,8 %), Лімнянський (13 / 40,6 %), Ластівківський (12 / 46,2 %), Нижньотурівський НВК (8 / 38,1 %), Сигловатський (8 / 40 %) та Шандровецький (7 / 35 %) НВК, пише видання Турка.

По одному пенсіонеру працює у Либохорській та Яблунівській ОШ.

Немає працюючих пенсіонерів у Красненській та Радицькій ОШ.

Найстаршими завучами на Турківщині є Ірод М. М. з Верхньовисоцького НВК, Гутяк І. Д. з Турківського НВК (обидвоє з 1946 р. н.), Мотичак Я. І. з Лімнянського НВК (1945 р. н.). Найповажніший вік у директорів Карпатського (Лабецький Д. – М. О.), Нижньояблунського НВК (Стояк О. Д.) та Шум’яцької ОШ (Хащівський Ю. М.) – всі вони 1947 р. н. А директор Турківської СШ № 1 народився ще в 1935 році.

Є й такі навчальні заклади, в яких і директор і завуч вже досягнули пенсійного віку – це Верхньовисоцький, Вовченський та Лімнянський НВК.

У п'яти позашкільних закладах Турківщини трудиться 21 (!) пенсіонер. Досягли пенсійного віку, зокрема, директор БДЮТ Багай С. Т. (1956 р. н.) та керівники всіх трьох дитячих садочків Хамандяк Я. Ю. (1946р. н.), Маркович Л. В. (1954 р. н.) та Габардин Є. І. (1957 р. н.)

До речі, як ми вже зазначали, начальник відділу освіти Кропивницький М. М. (1952 р. н.) та його секретарка Яворська К. М. (1957 р. н.) - теж пенсійного віку.

Наймолодшими керівниками є директори Ластівківського НВК Нагірнич Д. В. (1975 р. н.), Яблунівської ОШ Сташек Л. М. (1976 р. н.) та завучі Лосиненської ОШ Матківська В. К. (1988 р. н.) і Нижньояблунського НВК Ляхович В. Д. (1984 р. н.).

Замість післямови

Кожні два роки працюючі вчителі-пенсіонери мають право на перерахунок пенсії. Чим більше такий педагог буде мати годин, тим більшою у нього буде надбавка до пенсії. Тільки треба про це добре “попросити” директора чи завуча школи, які дуже часто самі уже перебувають на пенсії. А у нашому випадку навіть керівник цілого відділу освіти та члени його родини вже досягнули пенсійного віку і продовжують працювати…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: