У західних ЗМІ називають "гуманітарний конвой" Путіна вторгненням в Україну

Світова преса активно обговорює перспективи розвитку україно-російського конфлікту.

Die Welt робить прогнози про ризики Путіна в разі вторгнення в Україну. Політичний оглядач цієї газети передрікає введення російських військ на територію України під виглядом нібито миротворчої або гуманітарної місії Москви. "Путін скористається тим же цинічним методом, за допомогою якого йому з самого початку кризи в Україні вдавалося ставити в залежне становище Захід: створення пропагандистського вимислу, який після застосування насильства ставав реальністю", - пише автор.

Причини так званої гуманітарної катастрофи на сході України, "про яку зараз у всю глотку кричать в Москві", насправді криються в прихованій військової агресії Росії проти суверенної держави, впевнений журналіст. На його думку, у Путіна був детальний план з руйнування України, в якому незаконної анексії Криму передувало озброєння ультранаціоналістичних банд. Путін легко може припинити військові дії на Україні, якщо перестане підтримувати сепаратистів і настоїть на перемир'я, йдеться в статті. Замість цього він активізує пропаганду, створюючи українській армії образ "агресора, якому необхідно перешкодити". Необхідно переконати Путіна, що в разі військового вторгнення в Україну він ризикує економічним співробітництвом із Заходом і тим, що західні країни відчутно збільшать свою військову міць, резюмує оглядач.

Libération цитує економіста Сергія Гурієва, який емігрував до Франції: "Якщо Москва продовжить проводити жорстку лінію, в кінці кінців вона виявиться без грошей". Днями російський уряд ввів заборону на імпорт сільгосппродукції з ЄС, США, Канади, Австралії та Норвегії, нагадує автор статті, і питає, навіщо Путін залишив росіян без американських стегенець і європейських сирів. Економіст вважає, що після великих антиурядових мітингів 2011-2012 року режим робить ставку не на російський міський клас, що складається з багатих, освічених і лояльних до зовнішнього світу людей, а на менш забезпечені й освічені маси, які не споживають цю імпортну західну продукцію і тому не стануть робити з цього трагедію. Припинення імпорту може навіть підвищити популярність режиму, вважає співрозмовник видання, оскільки "В цьому побачать ознаку сильної Росії, яка не поступається Заходу. Більш правдивою відповіддю стало б припинення поставок газу та нафти. Але Росія не може себе цього дозволити: вона занадто потребує цих грошах ".

Втім, щодо заборони на експорт газу і нафти Гурієв прогнозів не дає: на його думку, "останнім часом російський уряд продемонстрував таку нераціональність, що сьогодні вже не можна робити прогнози. За кілька місяців ми побачили те, що не можна було й уявити. Єдине, що я можу передбачити: якщо російська влада продовжать проводити цю лінію, до 2018 року вони опиняться без грошей ". Гурієв вважає, що нове протистояння Росії і Заходу не буде тривати десятиліттями, як холодна війна, але і найближчим часом не завершиться - до тих пір, поки Росія не зіткнеться з нестачею грошей або не стане сателітом Китаю. Західні санкції прискорили відтік капіталів з ​​Росії, пояснює економіст: за перше півріччя було виведено 70 млрд доларів, московська біржа впала на 20%, іноземні інвестиції в Росію призупиняться, квартири більше не купують, потім постраждають дистриб'ютори. Поки що у ЦБ і уряду достатньо резервів, однак навряд чи в найближчі п'ять років Росії вдасться уникнути жорсткої бюджетної економії.

Родрік Брейтуейт, екс-посол Великобританії в Москві (1988-1992), у статті для Financial Times пропонує своє бачення мирного завершення української кризи. На його думку, в умовах української кризи політика Заходу перетворилася на "ескалацію санкцій", а у президента Путіна теж вичерпалися ідеї способи перетворити Україну в нейтральну країну, яка враховуватиме бажання Росії. Успіхи Заходу теж далекі від ідеалу: "Розвіялися надії на те, що Україна включиться в західний проект як член ЄС і НАТО. Тепер Європа прагне вдихнути нове життя в НАТО і заспокоїти його східних членів, за допомогою санкцій примусити Путіна змінити його політику і зробити Україну стабільною, процвітаючою і єдиною. Бретуейт зауважує, що "сидіти склавши руки, чекаючи капітуляції Путіна" - це не політика.

The Guardian повідомляє, що українські війська готуються повертати Донецьк. Військовий представник каже, що Донецьк тепер відрізаний від іншого міста, зайнятого повстанцями - Луганська. Українські урядові сили готуються до заключного етапу визволення Донецька від проросійських сепаратистських заколотників. За словами Андрія Лисенка, сили антитерористичної операції працюють "на звільнення обох міст, але краще звільнити Донецьк спочатку - це більш важливо". Представник президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков сказав, що Москва пошле гуманітарну допомогу Україні, тільки якщо на це погодяться всі сторони, які беруть у цьому участь. Україна неодноразово заявляла, що побоюється вторгнення Росією під покриттям гуманітарної операції. Західні політики також стверджують, що будь-яка спроба Москви в односторонньому порядку відправити гуманітарну місію в Україні буде розцінена як вторгнення.

Джерело: Еспресо.TV.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: